
Frutariańska dieta może prowadzić do naprawdę poważnych schorzeń. Odwieziono mnie do szpitala na dwa dni przed rozpoczęciem zdjęć. Zwijałem się z bólu. CZYTAJ WIĘCEJ
– To było naprawdę przerażające... biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności – mówił aktor mając na myśli fakt, że Jobs zmarł właśnie na raka trzustki. Choć jak twierdzi Huffingtonpost.com, lekarze wykluczają związki między domniemaną frutariańską dietą Jobsa, a jego chorobą, okazuje się, że frutarianizm rzeczywiście może być groźny dla zdrowia.
– Dieta oparta na samych owocach skazuje nas na poważne niedobory. To jasne, jeśli weźmiemy pod uwagę, że niemal nie ma w nich tłuszczu oraz pełnowartościowego białka – mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. – W owocach brakuje też węglowodanów złożonych, a także ważnych witamin, jak np. witamina D czy K. Dlatego, o ile jedzenie samych owoców przez tydzień nikomu nie zaszkodzi, to frutarianizm jako dieta na lata jest po prostu szkodliwy dla zdrowia – mówi prof. Kozłowska-Wojciechowska.
– Nie interesuje mnie to, co mówi nauka. Słucham mojego organizmu. Nie szukam żadnych uzasadnień. Jem prosto – mówi. I rzeczywiście, spytany o typowy posiłek odpowiada: – Dziś zjadłem 5-6 bananów. Nie mieszam składników, nie robię koktajli i sałatek. Wczoraj też jadłem banany i mogę tak robić dopóki moje ciało samo mi nie powie, że starczy. Wtedy zmienię dietę – tłumaczy.
Piotr Kiewra idzie dalej, twierdząc, że zgodnie z ideą bioaktywności, ludzie, którzy jedzą surowe owoce, “przejmują od nich“ część ich odporności: – Zauważmy, że ugotowane jabłko zepsuje się po dwóch dniach, a surowe może być świeże przez długi czas, ponieważ jest odporne na działanie zewnętrznego środowiska – tłumaczy.
Z natury jesteśmy owocożerni. Nasz układ pokarmowy łatwiej trawi owoce, niż inne pokarmy. Pamiętajmy, że wywodzimy się od małp. Poza tym człowiek jako gatunek wykształcił się w warunkach tropikalnych, gdzie owoców jest pod dostatkiem.
Zdaniem frutarian zdrowotne kłopoty Kutchera, który przerzucił się na owocową dietę, spowodowane były faktem, że zrobił to w sposób gwałtowny. – Jeśli przez całe życie jemy tak, jak większość ludzi, gromadzimy w organizmie toksyny, które uwalniają się, gdy zaczniemy odżywiać się zdrowiej. Powoduje to szok, wywołany tym nagłym detoksem. Jesteśmy po prostu zatruci. Dlatego też jest ważne, aby obecność owoców w diecie zwiększać stopniowo – mówi Satori.