nt_logo

Pączki od Gessler coraz droższe. Wiadomo, ile w tym roku trzeba wydać na jedną sztukę

Joanna Stawczyk

30 stycznia 2024, 20:08 · 3 minuty czytania
Wraz z nadchodzącym Tłustym Czwartkiem, jak to bywa co roku, wielu użytkowników internetu zaczyna wyrażać swoje niezadowolenie dotyczące wygórowanych cen pączków oferowanych przez Magdę Gessler. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" ponownie ustaliła wyższą cenę za ten słodki przysmak. Restauratorka już niejednokrotnie wyjaśniała, że ceny jej wypieków są bezpośrednio związane z kosztami składników, które są wykorzystywane do ich produkcji.


Pączki od Gessler coraz droższe. Wiadomo, ile w tym roku trzeba wydać na jedną sztukę

Joanna Stawczyk
30 stycznia 2024, 20:08 • 1 minuta czytania
Wraz z nadchodzącym Tłustym Czwartkiem, jak to bywa co roku, wielu użytkowników internetu zaczyna wyrażać swoje niezadowolenie dotyczące wygórowanych cen pączków oferowanych przez Magdę Gessler. Gwiazda "Kuchennych rewolucji" ponownie ustaliła wyższą cenę za ten słodki przysmak. Restauratorka już niejednokrotnie wyjaśniała, że ceny jej wypieków są bezpośrednio związane z kosztami składników, które są wykorzystywane do ich produkcji.
Tłusty czwartek 2024. Magda Gessler znów winduje cenę za pączki Fot. Instagram.com / @slodki_slony; Polska Press/East News

Tłusty czwartek 2024. Magda Gessler znów winduje cenę za pączki

Krytyka cen w lokalach Magdy Gessler stała się niemal nieodłącznym elementem każdego święta czy uroczystości, gdzie jedzenie pełni istotną rolę. W okresie przygotowań do Tłustego Czwartku rodacy zwykle zwracają uwagę na koszty słodkości w cukierniach gwiazdy "Kuchennych rewolucji". Tegoroczne ceny pączków od gwiazdy TVN również nie przeszły bez echa.


W swojej cukierni "Słodki Słony" Gessler systematycznie podnosi ceny pączków. Jeszcze rok temu cena jednego wynosiła 18 zł, a teraz wzrosła do 22 zł. Jak zauważa portal pysznosci.pl, to oznacza wzrost o 22 procent.

Wzrost cen dotknął również restaurację "U Fukiera", gdzie cena pączka w zeszłym roku wynosiła 15 zł, a teraz "pączek od Magdy" kosztuje 17 zł. Restauratorka przekonuje klientów do zakupu, obiecując nadzienie "dokładnie takie, jakie lubisz". Szczegółowe informacje na temat tych słodkości zostały opublikowane na instagramowym profilu restauracji.

"Ciasto jest bogate w bardzo dużą ilość prawdziwych żółtek (nie z proszku!) i dobrej jakości masło. Lukier robimy z dodatkiem rumu. Do tego obfitość nadzienia - konfitura z płatków róż lub malinowa" – zachęcono.

"Nie wspominamy tutaj o kosztach procesu produkcji. Zapraszamy na pączki, ale każdy ma wybór i oczywiście sam podejmuje decyzję zakupową" – podano w komentarzu pozostawionym przez administratorów profilu.

Gessler wielokrotnie wyjaśniała przyczyny wyższych cen w swoich lokalach w porównaniu do np. sklepów. Zawsze zaznacza, że jej wypieki i potrawy są przygotowywane z wysokiej jakości składników, które są droższe od ich tańszych odpowiedników.

"Wszystkie produkty są sprowadzane od najlepszych dostawców, używamy wiejskich jaj, mąki z młyna, prawdziwego smalcu, na którym smażymy pączki" – tłumaczyła na łamach Plejady.

"Konfitowana skórka pomarańczy jest robiona przez naszych cukierników, nigdy nie kupujemy gotowców. Pączki w 'Słodkim Słonym' są zawsze świeże, smażymy je co godzinę" – zapewniła.

Jaka jest cena pączków w "Niewinni czarodzieje 3.0", restauracji współtworzonej przez Kubę Wojewódzkiego? W zeszłym roku dziennikarz oferował te wypieki po 49 zł za sztukę, natomiast obecnie proponuje cały karton pączków w cenie 200 zł.

Składniki na pączki Magdy Gessler

Do przygotowania pączków z konfiturą różaną Magdy Gessler potrzeba składników, które większość osób może znaleźć w swojej kuchni. Do zrobienia 4 porcji należy przygotować:

  • 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 30 jajek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2,5 kg smalcu
  • 500 g lukru
  • konfitura z płatków róż
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy
  • 2 g soli

Jak przygotować pączki Magdy Gessler?

Na początku dodajemy do mleka 100 g cukru i uprzednio rozdrobnione drożdże. Tak powstałą miksturę podgrzewamy i cały czas mieszamy. Trzymamy na ogniu dopóki nie uzyskamy jednolitej cieczy. Następnie dodajemy 250 g mąki i odstawiamy naczynie na 30 minut.

Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek w dwudziestu jajkach. Żółtka należy pomieszać z pozostałymi dziesięcioma jajkami oraz z 200 g cukru, solą i cukrem wanilinowym. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy do temperatury 35 st. C.

Ponownie musimy zająć się drożdżami, które po 30 minutach powinny podwoić swoją objętość. Mieszamy je ze zrobioną wcześniej jajeczną masą oraz 1,2 kg mąki. Wyrabiamy ciasto i podsypujemy je mąką aż do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodajemy roztopione masło.

Przykrywamy ciasto na pączki ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Warto je w tym czasie dwukrotnie pougniatać, co sprawi, że pączki będą później bardzo puszyste.

Już wyrośnięte ciasto rozdzielamy na mniejsze części i formujemy z niego rulony. Kroimy tak ukształtowane ciasto na małe kawałki, a następnie spłaszczamy i wkładamy na środek odrobinę konfitury. Zawijamy brzegi i formujemy pączki.

Tak przygotowane pączki układamy na oprószonym mąką blacie zlepieniem do dołu. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy na 40 minut. Później smażymy pączki porcjami w roztopionym smalcu. Bardzo ważne jest, by pamiętać, że należy je podczas smażenia raz odwrócić.

Gotowe pączki wykładamy na papierowe ręczniki i po wystygnięciu dekorujemy skórką pomarańczową i lukrem.