
Na Instagramie, pokazuje jak je surowego kurczaka "aż zaboli go brzuch". W dodatku popija go żółtkami. Eksperyment Johna cieszy się ogromną popularnością. Jest to jednak zdecydowanie niezdrowe.
Je surowego kurczaka. Wszystko dokumentuje na Instagramie
Krwawa biegunka, gorączka, wymioty, skurcze żołądka, drętwienie – to tylko kilka objawów, które mogą wystąpić po zjedzeniu surowego mięsa, szczególnie z kurczaka. To jednak nie odstraszyło Johna, który założył specjalne konto na Instagramie, gdzie okazuje, jak codziennie je niepoddane obróbce termicznej piersi z kurczaka.
Polewa je różnymi sosami i popija surowymi jajkami z kieliszka. Obrzydliwe? Mimo tego zgromadził już wokół siebie liczną społeczność, która przygląda się temu eksperymentowi.
John żyje w przekonaniu, że jedzenie surowego mięsa nie jest tak straszne, jak nam się wydaje. Stwierdził, że będzie je jadł aż "zaboli go brzuch". Ma za sobą 17 dni. – Czuję się bardzo dobrze. A szkoda, bo jestem wielkim fanem biegunki – zażartował w rozmowie z serwisem vice.com.
Jak smakuje taki surowy kurczak? – Prawie nie ma smaku. Trochę jak przegrzebki, krewetki lub sashimi – ocenił. To nie pierwsza taka akcja Johna. Dwa lata temu dokumentował na YouTube, jak "codziennie je surowe mięso z Whole Foods, aż umrze z powodu bakterii". Po 200 dniach znudziło mu się, jednocześnie przekonywał, że nie poczuł żadnych dolegliwości.
Nie rób tego w domu. Dlaczego jedzenie surowego mięsa z kurczaka jest tak niebezpieczne?
Warto jednak podkreślić, że John nie ma kwalifikacji naukowych w tym temacie. Na co dzień zajmuje się... tworzeniem memów. To jego własne przekonania skłoniły go rozpoczęcia eksperymentu.
"Na litość boską, nie próbujcie tego, co robi ten człowiek, to takie głupie" – błaga w komentarzu jeden z przerażonych lekarzy. Dlaczego nie powinno się jeść surowego mięsa z kurczaka?
Mogą na nim występować patogeny Salmonelli i Campylobacter – to bakterie, którą mogła spowodować poważne zatrucia pokarmowe. Tak ważne jest więc dokładne umycie mięsa i poddanie go odpowiedniej obróbce termicznej.
Zobacz także
