Połączenie przyjemności jedzenia z dbałością o zdrowie i kondycję. Tak można by streścić filozofię Intermittent Fasting 8/16 (IF 8/16). To jedno zdanie, choć poprawne, nie oddaje jednak w pełni tego wszystkiego, co kryje się za tym stylem życia o kulinarnych korzeniach. Dlaczego warto go rozważyć, ba, przejść na niego? Na to pytanie odpowiada firma Moon Wok, która w Polsce jest wielkim orędownikiem tej właśnie idei.
Reklama.
Reklama.
Intermittent Fasting 8/16 (IF 8/16) to filozofia żywienia, zgodnie z którą każdy/a indywidualnie wybiera sobie godziny spożywania posiłków i dostosuje je do własnego stylu życia, przestrzegając jednak fundamentalnej zasady 8/16. Na czym ona polega? Reguła ta wprowadza podział każdej doby na dwa okresy. Jeden to okno żywieniowe, które trwa 8 godzin, a drugi to poszczenie, które obowiązuje przez 16 godzin.
W trakcie 8-godzinnego okna żywieniowego należy spożywać dwa posiłki i dbać o nawadnianie organizmu. Natomiast w 16-godzinnym okresie poszczenia konsumpcja powinna ograniczyć się jedynie do picia wody, herbaty, naparów czy kawy bez mleka i cukru. Godzina otwarcia okna żywieniowego zależy od indywidualnej preferencji konsumenta. Najważniejsze jest to, by w miarę możliwości utrzymywać stałe godziny posiłków.
Co ciekawe, w IF nie ma listy zakazanych do spożycia produktów. Zamiast monotonnej diety, ta idea żywienia stawia na różnorodność smaków i kuchni rozumianej jako dania pochodzące z różnych zakątków świata. Jedzenie według zasady 8/16 (okno żywieniowe i interwałowy post) wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne, oczywiście pod warunkiem, że spożywane potrawy dostarczają niezbędnych składników odżywczych.
W sposób unikalny filozofię IF 8/16 realizuje w Polsce firma Moon Wok, producent i dostawca najbardziej popularnych potraw kuchni azjatyckiej oraz tych mniej znanych. W ramach usługi food delivery o nazwie Slim Box dostarcza on dwa wykwintne (i zapewniające pełnowartościowe odżywianie) posiłki dziennie od poniedziałku do piątku – w weekendy żywienie przebiega we własnym zakresie przy zachowaniu zasady 8/16.
Dostawy odbywają się kurierem w godzinach nocnych. Do pierwszej dołączana jest torba termiczna do utrzymywania świeżości otrzymywanych produktów. Należy zostawić ją w umówionym miejscu, aby kurier mógł wkładać do niej kolejne foodowe przesyłki w ekologicznych opakowaniach. W ciepłe dni dostarczany jest również wkład lodowy – za dnia należy przechowywać go w zamrażalniku, a wieczorami wkładać do torby.
W codziennej dostawie od Moon Wok zawsze znajduje się przynajmniej jeden ciepły posiłek. Dostępne w usłudze menu oparte jest głównie na kuchni azjatyckiej, bliskowschodniej i marokańskiej, przeplatanej okazjonalnie kuchnią śródziemnomorską. Dania bazują przede wszystkim na dużej ilości warzyw, ryb i owoców morza. Składniki, przyprawy i zioła dobierane są z uwagi na wartość odżywczą oraz walory smakowe.
Przykładowe dania w ofercie Moon Wok to Tikka Masala z dynią, Chili z czerwonym ziemniakiem i guacamole, ryba po tajsku z makaronem vermicelli, marokańska Harira, Dall z sosem ze świeżej mięty, Ramen z warzywami i jajkiem, Tagina z batatem i morelami, zupa Tom Kha, Phanang curry czy daktyle w czekoladzie. Regułą jest to, że posiłki nie powtarzają się w ciągu miesiąca, więc można liczyć na dużą różnorodność.
Dostarczane w ramach Slim Box dania wymagają od zamawiających jedynie odrobiny własnego wkładu w ich przygotowanie (włożenie do pieca, podgrzanie w rondlu, zalanie sosem, pokrojenie warzyw, posiekanie ziół). Klienci otrzymują na bieżąco wszystkie dodatkowe zalecenia i porady. Nad programem i menu tej oferowanej przez Moon Wok usługi czuwa współpracująca z tą foodową marką dietetyczka Edytą Dutkiewicz.
Wszystkich zainteresowanych skorzystaniem z unikalnej usługi food delivery i zdrowym żywieniem według zasady IF firma kateringowa Moon Wok zaprasza na swoją oficjalną stronę internetową. Oprócz bogatego menu oraz szczegółowej instrukcji dostawy zamówienia można na niej znaleźć również blog poświęcony ciekawostkom na temat smaków przeróżnych dań, a także najlepszym azjatyckim przepisom.