Od ponad 100 lat Electrolux tworzy sprzęty gospodarstwa domowego, pielęgnując przy tym szwedzkie wartości oraz ich integralny związek z naturą. Firma zachęca do stosowania bardziej zrównoważonych praktyk, poprzez m.in. wprowadzanie na rynek innowacyjnych produktów, dzięki którym przygotowujemy zdrowe dania i ograniczamy marnowanie żywności, a także nawiązywanie współpracy z partnerami, którzy myślą i działają podobnie jak Electrolux.
Tak właśnie było w przypadku DesignNature, kreatywnego kampusu Gosi i Tomka Rygalików. – Samo miejsce, a także powstająca wokół niego społeczność, budowane są według tych samych wartości, co nasze – szacunku do natury i drugiego człowieka, a także chęci stworzenia lepszej przyszłości na bazie interdyscyplinarnej edukacji i innowacji – komentuje partnerstwo Olga Głębicka, Retail Activation Manager w Electrolux Poland.
Electrolux wyposażył nową przestrzeń kuchenną kampusu w Sobolach, zaprojektowaną przez Studio Rygalik, w modele z linii Matt Black. – Główne założenia projektu nowej kuchni opierały się na tym, aby harmonijnie wpisać nowoczesne wnętrze i wyposażenie w historyczny kontekst. Istotne było także ujęcie wartości związanych ze zrównoważonym rozwojem i dbałością o środowisko, które reprezentują urządzenia marki Electrolux i które leżą u podstaw idei DesignNature – tłumaczą Gosia i Tomek Rygalikowie.
Matt Black to stylowe sprzęty o czarnej i matowej powierzchni, posiadającej powłokę anty-finger, które świetnie wyglądają w nowoczesnej kuchni. Na wyposażeniu kampusu w Sobolach znalazły się m.in. piekarnik parowy, piekarnik kompaktowy z funkcją mikrofali, płyta indukcyjna, zmywarka, lodówka, okap, ekspres do kawy, czajnik i chłodziarka do wina.
Piekarnik SteamPro to wielofunkcyjny piekarnik umożliwiający poza tradycyjnym pieczeniem również gotowanie i pieczenie na parze. Dzięki parze potrawy są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, a chleby i ciasta stają się wyjątkowo puszyste. Piekarnik posiada również funkcję Sous Vide, używaną w najlepszych restauracjach, teraz dostępną w domu.
Płyta indukcyjna wyposażona jest w dwie inteligentne funkcje – SenseBoil®, która zapobiega wykipieniu wody, i SenseFry®, dzięki której precyzyjnie regulujemy temperaturę smażenia.
Z kolei zmywarka posiada wygodne rozwiązanie ComfortLift®, które umożliwia podniesienie dolnego kosza na ergonomiczną wysokość, dzięki czemu nie trzeba się już schylać.
Lodówka z systemem chłodzenia Cooling 360° zapewnia w każdym miejscu chłodziarki stabilną temperaturę i wilgotność, dzięki czemu ograniczamy marnowanie żywności, przedłużając jej trwałość.
Sprzęty Electrolux świetnie wpisały się w projekt Studio Rygalik oraz w historyczny kontekst miejsca. Szafki, których fronty wyglądem przypominają terazzo, wykonano z materiału powstałego w procesie recyklingu opakowań konsumenckich – podobnie jak blat wspólnego stołu, który stanowił centralny element połączonej z kuchnią jadalni. Funkcjonalna, ponadczasowa zabudowa z litego drewna, w ażurowy sposób łącząca część kuchni z jadalnią, subtelnie, lecz jednoznacznie nawiązuje do zabytkowych mebli, które stanowiły wyposażenie dworku.
Wspólne działania zainspirowały także Gosię i Tomka Rygalików do stworzenia programu tegorocznych warsztatów Design Summer School organizowanych w kampusie pod hasłem FoodLab. Temat miał zachęcać uczestników warsztatów, na co dzień zajmujących się architekturą i projektowaniem, do eksplorowania tematyki żywności i kuchni. Warsztaty miały na celu inspirowanie kreatywnego myślenia, zachęcając do traktowania jedzenia jako medium artystycznej ekspresji, podkreślając jego kluczową rolę w kształtowaniu ludzkich doświadczeń.
Współpraca DesignNature i Electrolux komunikowana jest w kanałach social mediowych oraz w kampusie DesignNature. Na potrzeby promocji powstała sesja zdjęciowa prezentująca nową przestrzeń kuchenną. Autorką zdjęć jest Celestyna Król.