Region o dużym potencjale dla turystyki zdrowotnej. Nieprzypadkowo to tu zainagurowano nowe forum
Materiał reklamowy: Lokalna Organizacja Turystyki i Hotelarstwa Gór Świętokrzyskich
29 listopada 2024, 16:38·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 29 listopada 2024, 16:38
I Świętokrzyskie Forum Turystyki Zdrowotnej, zorganizowane 7 listopada 2024 roku na terenie Targów Kielce, otworzyło nowy rozdział w promocji regionu jako destynacji zdrowotnej w Polsce. Udział wzięło w nim wielu specjalistów z branży zdrowotnej, hotelarskiej i lokalnych organizacji.
Reklama.
Reklama.
REGION O OGROMNYM POTENCJALE ZDROWOTNYM
Otwarcia Forum dokonał dyrektor biura Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego oraz radny sejmiku wojewódzkiego Marcin Piętak. Na wstępie podkreślił znaczenie inwestycji w turystykę zdrowotną i konieczność współpracy między lokalnymi podmiotami. Jego zdaniem Świętokrzyskie ma ogromny potencjał w zakresie turystyki zdrowotnej, co może przyciągnąć do niego turystów z całego kraju. Bogaty program merytoryczny Forum odzwierciedlał jego charakter edukacyjny i inspirujący, o czym świadczyły nie tylko wykłady i panele dyskusyjne, ale także obecność gości, jak np. Anity Koniusz, prezesa ROT Województwa Świętokrzyskiego, członkini Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.
SILVER TOURISM – POTENCJAŁ DLA TURYSTYKI
Temat seniorów w turystyce otworzyła prezentacja dr. Jarosława Lichacego z Politechniki Koszalińskiej, który podkreślił rosnące znaczenie seniorów jako grupy turystów. Prof. dr hab. Robert Kotowski z Muzeum Narodowego w Kielcach zaprezentował terapeutyczny wymiar sztuki, wskazując, jak kultura może wspierać zdrowie. Z kolei sesję na temat anti-aging poprowadzili Kamil Krzesimowski oraz Katarzyna Nowak, dzieląc się cennymi wskazówkami dotyczącymi zatrzymywania procesu starzenia. Omówili rolę zdrowej kuchni i aktywności fizycznej w spowalnianiu zmian związanych z wiekiem, podkreślając znaczenie lokalnych produktów i świadomego stylu życia.
SIŁA LOKALNYCH KULINARIÓW
Wiceprezes Bristol**** ART & MEDICAL SPA Karina Przybyło-Kisielewska przybliżyła temat siarczkowej diety redukcyjnej, omawiając zastosowanie wody siarczkowej w terapii zdrowotnej. Alicja Stępień, prezes Świętokrzyskiego Oddziału Izby Produktu Lokalnego, mówiła o roli lokalnych produktów w promocji kulinariów jako elementu turystyki wellness.
MARKETING ZDROWOTNY
Podczas panelu „Biznes i zdrowie”, moderowanego przez Katarzynę Batko, eksperci omawiali rozwój oferty turystyki zdrowotnej, który odpowiada na potrzeby współczesnych turystów. W kolejnym panelu Jakub Juszyński zwrócił uwagę na wykorzystanie nowoczesnych strategii marketingowych dla wyróżnienia Świętokrzyskiego jako atrakcyjnej destynacji wellness.
ŚWIĘTOKRZYSKIE – REGION PRZYJAZNY SENIOROM
Ważnym momentem forum było podpisanie „Deklaracji współpracy i wzmacniania działań na rzecz rozwoju srebrnej turystyki w regionie świętokrzyskim”, której inicjatorem było Ogólnopolskie Porozumienie Lokalnych Organizacji Turystycznych. Swoje podpisy na dokumencie złożyli przedstawiciele: Marszałka Województwa Świętokrzyskiego, ROT Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyskiego Convention Bureau oraz Lokalnej Organizacji Turystyki i Hotelarstwa Gór Świętokrzyskich. Deklaracja podkreśla znaczenie turystyki „age-friendly” jako ekonomicznego i społecznego elementu, który należy uwzględnić w rozwoju infrastruktury, produkcji dóbr oraz projektowania usług.
Organizatorzy już dziś serdecznie zapraszają na kolejną edycję Świętokrzyskiego Forum Turystyki Zdrowotnej, które odbędzie się 26–27 kwietnia 2025 roku.