
Za cenę jednej butelki tego trunku można kupić spore mieszkanie w Warszawie. Butelka whisky za 150 tysięcy dolarów. Specjalnie na urodziny Elżbiety II
Spluch Tequila za 255 tysięcy dolarów. Butelka była z białego złota i platyny. CZYTAJ WIĘCEJ
Chateau Lafite 1787 butelka tego Bordeaux kosztowała 160 tys. dolarów. CZYTAJ WIĘCEJ
Białe wino Chateau d’Yquem 1787. Butelka za 90 tysięcy dolarów. Kolekcjonerzy byli podobno skłonni płacić za ten rocznik, bo w 1787 roku Waszyngton został prezydentem USA. W 2011 roku odsprzedano ją za 117 tys. dolarów. CZYTAJ WIĘCEJ
Whisky The Macallan Fine and Rare Collection, 1926 sprzedana za CZYTAJ WIĘCEJ
Sprzedany w 1940 roku za 51 tysięcy dolarów Wray and Nephew Jamaican Rum
Sherry z 1775 roku sprzedana za 43 i pół tys. dolarów. CZYTAJ WIĘCEJ
Jak się robi whisky?
Surowiec do produkcji whisky to mieszanina słodu i nieskiełkowanego ziarna jęczmienia.
Słodowanie – malting. Ziarna kiełkują w odpowiednio wilgotnym środowisku. Dzięki enzymom rozbijają zawartą w jęczmieniu glukozę na cukry proste i dwucukry – które stanowią główny surowiec fermentacji alkoholowej. Skiełkowane ziarno jest wędzone – osuszane gorącym powietrzem.
Zacieranie – mashing. Osuszoną mieszankę zalewa się gorącą wodą i miesza – otwierają się ziarna i rozpuszcza się skrobia. Gdy tzw. zacier ostygnie, zalewa się go drożdżami i przelewa do kotłów warzelniczych. Następuje 3-dniowa fermentacja.
Tak wywar zawiera ok. 16 proc. alkoholu. Po przefiltrowaniu trafia do podwójnej destylacji. Taki destylat ma 80 proc. alkoholu. i w niczym w zasadzie nie różni się od wódki. Rozcieńcza się go wodą destylowaną do ok. 63 proc.
Leżakowanie. Tutaj whisky nabiera charakteru. Dojrzewa przynajmniej 3 lata w dębowych beczkach. Szkocka whisky leżakuje w beczkach wcześniej używanych do produkcji bourbona, shery i porto.
Mieszanie. W zależności od beczki i czasu leżakowania, kształtuje się smak whisky.
