Jak Coca-cola działa (szkodzi?) na organizm - ten wpis podbijał Facebooka. Coca-cola odpiera zarzuty
Franciszek Orliński
30 sierpnia 2013, 17:55·5 minut czytania
Publikacja artykułu: 30 sierpnia 2013, 17:55
Niedawno ogromną popularnością cieszył się artykuł, który wyjaśniał, jak wypicie zawartości puszko coca-coli działał na ludzki organizm. Skutki wyglądały fatalnie - m. in nadprodukcja insuliny i magazynowanie komórek tłuszczu. Poprosiliśmy firmę Coca-Cola o ustosunkowanie się do tego materiału.
Reklama.
Artykuł pochodził z magazynu Businessman.com. Pewnie niejeden z naszych Czytelników udostępnił go na swoim Facebooku. Specjalnie dla naTemat firma produkująca napój rozprawia się z zarzutami. Odpowiedzi przedstawiamy pod ramkami z zarzutami.
Odnosząc się do tego stwierdzenia, pragniemy zauważyć, iż podobną zawartością cukru charakteryzuje się 330 ml soku pomarańczowego czy jabłkowego. 330 ml Coli nie przekracza wartości wskazanego dziennego spożycia cukru, które wynosi 90 g dla diety osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal. Zaspokaja 39% tego wskazania.
Warto zaznaczyć, że wiele firm produkujących napoje bezalkoholowe (jak również inne artykuły żywnościowe) umożliwia swoim konsumentom podejmowanie świadomych wyborów żywieniowych poprzez np. dobrowolne umieszczanie na opakowaniach swoich produktów systemu znakowania GDA (Guideline Daily Amount – Wskazanego Dziennego Spożycia).
GDA to łatwy i zrozumiały dla konsumentów sposób dotarcia do informacji żywieniowej niezbędnej w układaniu zbilansowanej diety. Proste i dobrze widoczne symbole graficzne na opakowaniu pokazują liczbę kalorii i zawartość podstawowych składników odżywczych (cukru, tłuszczów ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika pokarmowego i sodu/soli), jaka może być spożyta w ciągu dnia, tak aby łatwiej było nam utrzymać odpowiednią wagę i dobre samopoczucie.
Każdy konsument może więc w prosty sposób dostosowywać ilość spożywanego przez siebie cukru do swoich potrzeb, diety, a także poziomu aktywności fizycznej.
Odnosząc się do stężenia cukru po spożyciu Coli, pragniemy zwrócić uwagę na wartości indeksów glikemicznych, które określają, w jakim stopniu wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu standardowej porcji danego produktu. Według kryterium IG miód np., który tradycyjnie jest uznawany za “zdrowy”, ma wyższy indeks glikemiczny od cukru stołowego.
Wiele produktów obecnych w codziennej diecie Polaków ma wysoki indeks glikemiczny, np. białe pieczywo pszenne, ciasta, gotowana marchew, ziemniaki, frytki. Eksperci w dziedzinie żywienia zgadzają się, że podstawą dobrego odżywiania jest równowaga, różnorodność i umiar.
W artykule opisane jest działanie kofeiny zawartej w Coli w sposób, który sugeruje, że działa ona znacznie intensywniej niż w innych produktach żywnościowych. Jak powszechnie wiadomo, kofeina jest łagodnym stymulantem naturalnie występującym w ponad 63 roślinach w tym w herbacie i w kakao, a taże produktach zawierających kakao np. w czekoladzie. Dla porównania warto podkreślić, że zawartość kofeiny w 250 ml napoju typu cola wynosi średnio 25 mg kofeiny, podczas gdy w filiżance herbaty jest jej 30 mg, w filiżance palonej kawy (150 ml) – ok. 85 mg, kawy rozpuszczalnej – ok. 60 mg.
Ponadto głównym źródłem kofeiny w diecie krajów Unii Europejskiej jest kawa i herbata, gdzie średnie spożycie kofeiny wśród osób dorosłych wynosi 200 mg. Zgodnie z dyrektywą Wspólnotową 2002/67/E obecność kofeiny powinna być jasno określana przy etykietowaniu produktów, o ile jej zawartość w produkcie przekracza 150 ml/l. Zasada ta dotyczy zawierających kofeinę napojów, ale nie obejmuje herbaty, kawy oraz produktów pokrewnych, ponieważ uważa się, że konsumenci są świadomi, że produkty te zawierają kofeinę.
Wyniki większości dostępnych badań epidemiologicznych sugerują, że spożycie kofeiny, nie przekraczające 300 mg/d (co jest równoznaczne z 3 filiżankami kawy), nie wiąże się z ryzykiem dla zdrowia. Pewne grupy osób są bardziej wrażliwe na działanie kofeiny, jak np. kobiety w ciąży i karmiące czy dzieci lub inne osoby z medycznymi przeciwskazaniami. Te osoby powinny konsultować spożywanie napojów z kofeiną z lekarzem i dietetykiem.
Uzależnienie jest poważną chorobą i pojęcie to nie powinno być stosowane lekkomyślnie. Zarówno cukier, jak i kofeina nie spełniają kryteriów substancji uzależniających, ustalonych przez ekspertów od uzależnień. Nie ma wiarygodnych badań na ludziach, które by wskazywały, że cukier czy kofeina mają działanie uzależniające, dlatego też eliminacja tych składników z diety nie powoduje żadnych poważniejszyh problemów zdrowotnych, jak w przypadku substancji o działaniu uzależniającym.
Stężenie glukozy we krwi nie jest związane tylko z ilością cukru w diecie, ale zależy także od innych elementów diety, dlatego należy urozmaicać posiłki, aby nie składały się z jednego produktu. Picie wody jest ważnym elementem zdrowej diety, ale w przypadku hipoglikemii wskazane jest podwyższenie poziomu glukozy we krwi, a więc np. zjedzenie przekąski.
Nie ma wiarygodnych dowodów naukowych potwierdzających to stwierdzenie. Kwas fosforowy jest zaaprobowany do stosowania w produktach żywnościowych, a w napojach gazowanych znajduje się w niewielkich ilościch, aby nadać im smak. Ponadto fosfor jest minerałem występującym w naturze i bedącym także składnikiem wielu produktów żywnościowych np.: sera żółtego (w 100g sera typu Gouda jest 520 mg fosoru), jajek (w 100 g znajduje się 312 mg), pieczywa, np. typu 7 ziaren (w 100 g jest 148 mg fosforu), w odtłuszczonym mleku (w 100g jest 90mg fosforu) i innych.
Napój typu cola zawiera średnio 19 mg fosforu na 100g napoju. Fosfor jest niezbędnym składnikiem w naszej diecie, odgrywa ważną rolę w przemianie energii organizmu i pracy mięśni, jest jednym z głównych składników kości i zębów. W porównaniu z innymi produktami żywnościowymi będącymi źródłem fosforu napoje gazowane dostarczają tylko niewielką ilość tego pierwiastka – dla przykładu zaledwie ok. 2% całkowitego spożycia fosforu w diecie mieszkańców USA pochodzi z napojów gazowanych.
Średnie dzienne zalecane spożycie fosforu, rekomendowane przez US Food and Nutrition Board of the National Academy of Sciences, Institute of Medicine (Rada ds. Żywności i Odżywiania i Rada ds. Odżywiania Państwowej Akademii Nauk, Instytut Medyczny), wynosi 1.000 mg, a w Polsce według norm żywienia IŻŻ wynosi 700 mg.
Puszka (330 ml) napoju typu cola dostarcza średnio 57 mg fosforu. Odpowiadając na zarzut, iż kwas fosforowy wiąże wapń w organiźmie – poważne badania naukowe wielokrotnie odrzucały to stwierdzenie jako niepotwierdzone, zaś według dr Roberta Heaney’a, światowej sławy eksperta w dziedzinie osteoporozy, witaminy D i wapnia, „wpływ napojów gazowanych zawierających kofeinę oraz napojów typu cola z kwasem fosforowym na utratę wapnia jest bez znaczenia.” Aby utrzymać zdrowe kości, należy spożywać zalecaną według norm żywienia ilość wapnia i witaminy D oraz regularnie się ruszać.
Nie ma wiarygodnych dowodów naukowych potwierdzających to stwierdzenie. Niezdrowy styl życia, w tym nieprawdłowe nawyki żywieniowe, jednostronna dieta, otyłość i brak regularnej aktywności fizycznej, jest przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych.
Nie ma wiarygodnych badań naukowych potwierdzających skutki uboczne działania aspartamu. Aspartam jest jednym z najdokładniej przebadanych składników i jego bezpieczeństwo było wielokrotnie potwierdzane przez organizacje zdrowotne, instytucje wykonawcze oraz naukowców na całym świecie.
Na przestrzeni 40 lat bezpieczeństwo aspartamu potwierdziło ponad 200 badań naukowych, między innymi badania FDA (Amerykańskiego Urzędu ds Bezpieczeństwa Żywności i Leków) oraz EFSA (Europejskiego Urzędu ds Bezpieczeństwa Żywności). Polskie towarzystwa naukowe, które potwierdziły bezpieczeństwo aspartamu, to: Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Aspartam jest używany na szeroką skalę w ponad 100 krajach w 6000 różnych poduktów spożywczych jako niskokaloryczna substancja słodzaca (słodzik”).
Stan zdrowotny zębów zależy przed wszystkim od ich higieny, jakości diety i stylu życia. Zęby mogą ulec przebarwieniu pod wpływem tytoniu, herbaty, czerwonego wina, jeżeli nie są regularnie czyszczone.
Jeżeli wypiłeś już całą puszkę coli, to właśnie dostarczyłeś do organizmu równowartość 7 dużych (5g) kostek cukru! W normalnych warunkach powinno to wywołać u Ciebie odruch wymiotny, ale zawarty w coli kwas fosforowy zakwasza ją i stąd wrażenie orzeźwienia.
[20 minut po wypiciu puszki Coli] stężenie cukru we krwi gwałtownie wzrasta, wystawiając organizm na pierwszą próbę. Trzustka zaczyna produkować ogromne ilości insuliny. Tylko w ten sposób Twoje ciało będzie mogło przetworzyć nadwyżkę cukru w tłuszcz, który jest łatwiej przyswajany przez organizm. W wyniku tego procesu tłuszcz zostaje zmagazynowany w postaci kuleczek. Co prawda są one mało estetyczne, ale za to przez pewien czas nieszkodliwe – natomiast nadmiar glukozy we krwi jest jak śmiertelna trucizna. Jedynie wątroba jest w stanie magazynować glukozę, ale tylko w ograniczonym stopniu.
[40 minut po wypiciu puszki Coli] większość kofeiny zawartej w Coli zostaje wchłonięta przez organizm. Kofeina powoduje rozszerzenie źrenic oraz podnosi ciśnienie krwi. W tym samym momencie podnosi się stężenie cukru w wątrobie, co powoduje uwolnienie cukru do krwi.
[45 minut po wypiciu puszki Coli] organizm zaczyna produkować zwiększoną ilość dopaminy. Dopamina to hormon stymulujący „ośrodek przyjemności” w mózgu. Taka sama reakcja występuje po zażyciu heroiny. To nie jedyna wspólna cecha łącząca narkotyki i cukier. Od cukru również można się uzależnić. I to do tego stopnia, że w jednym z badań wykazano, że cukier uzależnia silniej od kokainy4. Nic więc dziwnego, że osoba uzależniona od coli zachowuje się przed jej wypiciem jak narkoman na głodzie.
[60 minut po wypiciu puszki Coli] stężenie cukru we krwi znacznie się obniża (stan ten nazywamy hipoglikemią), a wraz z nim obniża się również poziom energii oraz koncentracji.
(...) kwas fosforowy, który zaburza metabolizm wapnia i powoduje osteoporozę oraz rozmiękanie kości i zębów (...).
(...) cukier, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę, choroby układu krążenia, artretyzm i choroby nowotworowe oraz do powstawania przewlekłych stanów zapalnych (...).
(...) aspartam, który powoduje aż 92 skutki uboczne, w tym guzy mózgu, epilepsję, nadwrażliwość emocjonalną i cukrzycę (...).
Ponadto kwaśny odczyn coli jest zabójczy dla zębów. Czy zauważyłeś, jak po wypiciu coli zgrzytają Ci zęby? Cola ma więcej kwasu niż sok z cytryny, można jej więc używać do odrdzewiania metalu (spróbuj zostawić zardzewiałą monetę w coli na pół godziny i zobacz, co się stanie). Jeżeli często pijesz colę, szkliwo Twoich zębów może stać się porowate, zżółknąć lub zszarzeć.