
Reklama.
Z mapy światowych specjałów wynika, że polskim flagowym produktem jest kiełbasa. I to z niej jesteśmy znani na cały świat. I naprawdę trudno się temu dziwić.
"Nie wiedziałam, że istnieje tyle rodzajów kiełbasy! Każda próbka była wyśmienita i trudno było się zdecydować!" - pisze Amerykanka Elaine o rodzimej kiełbasie. To tylko jeden z wpisów na fanpejdżu sklepu z polską kiełbasą znajdującego się w... stanie Maryland w USA.
USA love kiełbasa
"Moja rodzina totalnie pokochała Wasze pyszne kiełbasy, dostarczone aż do południowej Florydy... Mmm" – pisze z kolei Carol, która swoje kiełby zamówiła z Pensylwanii – na wschodzie Stanów - na Florydę na południu. Oba stany dzieli nieco ponad 1800 kilometrów. W amerykańskim internecie istnieją również setki przepisów, jak robić polską kiełbasę.
"Moja rodzina totalnie pokochała Wasze pyszne kiełbasy, dostarczone aż do południowej Florydy... Mmm" – pisze z kolei Carol, która swoje kiełby zamówiła z Pensylwanii – na wschodzie Stanów - na Florydę na południu. Oba stany dzieli nieco ponad 1800 kilometrów. W amerykańskim internecie istnieją również setki przepisów, jak robić polską kiełbasę.
Ba, w krajach anglojęzycznych – nie tylko USA, ale i Wielkiej Brytanii czy Irlandii – nawet nie ma odpowiedniego wyrazu oznaczającego kiełbasę. Mówi się: "polish kielbasa" i tyle. Angielskie "sausage" odnosi się bowiem do kiełbas surowych, takich jak biała, a nie wędzonych. Gdy w Wal-Martach – największej sieci marketów w USA – wprowadzano taki produkt, również nazwano go, bez kombinacji, "Polish kielbasa". Obecnie w Wal-Martach dostępnych jest już kilka różnych, polskich kiełbas.
O popularności tego rodzaju rodzimej wędliny niech też świadczy fakt, że słynny aktor Jack Black i jego zespół Tenacious D nagrali piosenkę o wiele mówiącym tytule "Kielbasa". I porywającym refrenem, który wyraża bezgraniczne uwielbienie autorów do naszego specjału.
Polska kiełba znana już w XIX wieku
Warto jednak zaznaczyć, że polska kiełba to wyrób popularny poza Polską nie tylko dziś. Tzw. "kiełbasa tuchowska" miała być, według specjalistów, znana nawet w Wiedniu – już w XIX wieku. Wówczas była rarytasem dla całej Galicji.
Dzisiaj kiełbasę wysyłamy nie tylko do USA, ale też do kilku innych krajów. W Wielkiej Brytanii i Irlandii nasze wędliny spopularyzowali imigranci. Warto przy tym zaznaczyć, że na przykład eksport wędlin do Irlandii rośnie od 3 lat. Polskie wędliny, w tym słynne kiełbasy, są już tam dostępne w dużych sieciach sklepów: Tesco, Lidlu czy Aldi.
Polską kiełbasę jedzą nawet Chińczycy
Polska kiełbasa trafia też na Wschód – ten bliski i zdecydowanie daleki. Choć jak podkreślał w rozmowie z Portalem Spożywczym Adam Zdanowski, współwłaściciel i główny specjalista ds. eksportu Zakładu Mięsnego Wierzejki, eksport przede wszystkim do Rosji, ale i na Białoruś czy Ukrainę, będzie spadał. Powodem takiego obrotu spraw jest przede wszystkim rozwój tamtejszych producentów wędlin, ale i problemy w postaci bojkotu polskich wędlin przez Rosjan.
Polska kiełbasa trafia też na Wschód – ten bliski i zdecydowanie daleki. Choć jak podkreślał w rozmowie z Portalem Spożywczym Adam Zdanowski, współwłaściciel i główny specjalista ds. eksportu Zakładu Mięsnego Wierzejki, eksport przede wszystkim do Rosji, ale i na Białoruś czy Ukrainę, będzie spadał. Powodem takiego obrotu spraw jest przede wszystkim rozwój tamtejszych producentów wędlin, ale i problemy w postaci bojkotu polskich wędlin przez Rosjan.
Głównym atutem polskich zakładów mięsnych jest duża elastyczność produkcji, która pozwala szybko reagować na zmiany koniunktury, bądź zapotrzebowania klientów. Drugą istotną przewagą nad konkurencją z zachodu Europy w sprzedaży na wschód jest jakość tłuszczu i słoniny wieprzowej, która jest bardziej ceniona na tamtych rynkach.
Te rynki mogą być jednak zastąpione przez... Chiny. W maju 2012 kilka firm już otrzymało pozwolenie na eksportowanie tam mięs od władz ChRL i mają zamiar rozwijać swoją działalność w tym kierunku. Przy czym Chińczycy nie skosztują klasycznej, chińskiej kiełbasy – specjalnie dla nich recepturę trzeba było zmodyfikować, bo używają mniej przypraw i soli.
Producenci potwierdzają: kiełba coraz słynniejsza
Jak mówi nam Andrzej Pawelczak, dyrektor ds. PR firmy Animex - jednego z największych polskich producentów wędlin, jednej z firm dopuszczonych do Chin - kiełbasa faktycznie jest coraz bardziej popularna. - Samo słowo “kiełbasa” jest doskonale znane również na innych rynkach, nie tylko na polskim. Np. w USA mamy wiele „kiełbas”, czasami wyprodukowanych tam, a nie w Polsce, ale nazwa produktu jednoznacznie oddaje sens kiełbasy cienkiej „polskiego pochodzenia”, utożsamianej m.in. z najlepszymi produktami na tradycyjnego grilla - wskazuje Pawelczak.
Jak mówi nam Andrzej Pawelczak, dyrektor ds. PR firmy Animex - jednego z największych polskich producentów wędlin, jednej z firm dopuszczonych do Chin - kiełbasa faktycznie jest coraz bardziej popularna. - Samo słowo “kiełbasa” jest doskonale znane również na innych rynkach, nie tylko na polskim. Np. w USA mamy wiele „kiełbas”, czasami wyprodukowanych tam, a nie w Polsce, ale nazwa produktu jednoznacznie oddaje sens kiełbasy cienkiej „polskiego pochodzenia”, utożsamianej m.in. z najlepszymi produktami na tradycyjnego grilla - wskazuje Pawelczak.
Mój rozmówca dodaje, że "sprzedaż kiełbas na rynki eksportowe rzeczywiście rośnie, szczególnie na rynki Unii Europejskiej".
To dowodzi, że kiełbasa jako polski znak rozpoznawczy jest przepotężna. W sieci do słynnej mapki sporo jest jednak komentarzy wyśmiewających nasz specjał. Że taki to właśnie kraj, gdzie najbardziej rozpoznawalna jest kiełbasa. A ja nie widzę w tym nic złego, że akurat kiełbasa ma pozytywnie zmieniać wizerunek naszego kraju. Przeskok na kiełbasę ze "złodziei samochodów" to ogromny postęp.