Jak spienić mleko do latte? Wybierz ekspres z najlepszym systemem mlecznym

Materiał PR-owy De'Longhi
Wśród kawoszy zdarzają się ortodoksi, którzy dodatki, takie jak cukier czy mleko, uznają za bezczeszczenie tego napoju. My jednak do nich nie należymy. Chociaż nic nie stawia na nogi tak, jak mocne, czarne espresso, to bez pysznej, mlecznej latte albo pełnej pianki cappuccino świat byłby zdecydowanie smutniejszy. Tylko, czy idealne kawy mleczne da się przyrządzać samodzielnie w domu, jeśli nie mamy umiejętności baristy ani dużej ilości wolnego czasu? W artykule podpowiemy, jak wybrać najlepszy ekspres do przyrządzania kaw mlecznych. Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rozpracujemy temat na przykładzie testowanego przez nas urządzenia De’Longhi Dinamica Plus.
Fot. 123rf.com / Dusan Zidar
Automatyczne ekspresy do 1500, 3000 zł i powyżej – czym się różnią? Sprawdź

Jaki ekspres do kaw mlecznych?
Jeśli chcesz przygotowywać w domu kawy mleczne (zwłaszcza te z pianką), to do wyboru masz dwa rozwiązania. Możesz nauczyć się zaparzania kawy w ekspresie kolbowym i spieniania mleka przy pomocy dyszy z gorącą parą lub zainwestować w ekspres automatyczny ciśnieniowy, który zrobi wszystko za ciebie.

Pierwszy sposób może być niezłą zabawą i dać sporą satysfakcję, gdy w końcu uda ci się osiągnąć zadowalające efekty. Tylko czy aby na pewno chcesz poświęcać aż tyle czasu na zaparzanie kawy za każdym razem, gdy zamarzy ci się dobre cappuccino?
My polecamy tę drugą opcję, bo pozwala ona każdemu na błyskawiczne przygotowanie pysznego napoju z idealną pianką. O ile oczywiście wybierzemy dobry ekspres. Dobry, czyli jaki?

Czysty i higieniczny ekspres do kawy z mlekiem
Pod pojęciem czystości rozumiemy przede wszystkim higienę systemu mlecznego. Na rynku dostępne są między innymi urządzenia, które pobierają mleko wprost z kartonu lub ze specjalnego pojemnika. Większość z nich niestety jest dość trudna do wyczyszczenia, co sprawia, że w wąskich rurkach lub niedostępnych miejscach mogą zalegać resztki mleka, które szybko się psują. Mało zachęcająca perspektywa.

- System LatteCrema: termiczna karafka
De’Longhi rozwiązało ten problem, opracowując swój system mleczny LatteCrema. Do urządzenia została dołączona specjalna karafka na mleko, która wpinana jest bezpośrednio do ekspresu. Producent zaprojektował ją przede wszystkim z myślą o tym, abyśmy mogli wygodnie przechowywać w lodówce niewykorzystane mleko. To oznacza, że nie musimy wyciągać rurki z kartonu, a później ścierać z blatu mleka, które kapie z owej rurki. Nic nie cieknie, wszystko pozostaje czyste.

Karafka jest też termiczna, co oznacza, że dzięki podwójnym ściankom dłużej utrzymuje niską temperaturę mleka nawet poza lodówką. Spokojnie możemy przygotować tyle kaw, ile potrzebujemy – mleko w tym czasie nie nagrzeje się.
Ponadto karafka zwróciła naszą uwagę również jakością wykonania. Jest nie tylko bardzo poręczna, ale też elegancka – po prostu ładna.

-System LatteCrema: płukanie i mycie
W testowanym przez nas ekspresie po każdym zaparzeniu mlecznej kawy system sam się przepłukuje. Dodatkowo, jeśli dla pewności chcielibyśmy przemyć go jeszcze raz, istnieje możliwość ręcznego włączenia tej funkcji.

Mleko nigdy nie jest pobierane do wnętrza ekspresu i nie ma żadnego kontaktu z jego elementami. Nalewamy je do karafki i w niej przechowujemy, a aksamitna pianka prosto z naczynia leci bezpośrednio do naszej filiżanki. To jedna z najgenialniejszych cech urządzenia De’Longhi, która gwarantuje nam higieniczność systemu mlecznego.

I wreszcie – rurka do mleka jest naprawdę szeroka. Gdy chcemy umyć karafkę, zajmuje nam to dosłownie kilka chwil, bo nie ma żadnych małych, skomplikowanych elementów, które trudno byłoby doczyścić. Wprost przeciwnie, wszystkie miejsca i zakamarki są łatwo dostępne. A samą karafkę możemy również po prostu rozebrać i umieścić w zmywarce.

Podsumowując, system LatteCrema jest bardzo higieniczny i wygodny do mycia. To świetne rozwiązanie dla wszystkich osób, które dotychczas były zniechęcone do mlecznych kaw z ekspresu w obawie przed dostaniem się do kawy resztek starego mleka. Tutaj nie ma na to szans – za to wielkie brawa.

Jak zrobić latte lub cappuccino? Idealna pianka do kawy mlecznej
Drugim niezwykle ważnym aspektem przy przyrządzaniu kaw mlecznych jest sama jakość pianki. Nie ma sensu przepłacać za urządzenie, które wleje nam do kawy ciepłe mleko z kilkoma bąbelkami. Dobry ekspres powinien potrafić przyrządzić mleczną piankę zgodną z najwyższymi standardami. Dla profesjonalnego baristy prawidłowo spieniona, aksamitna pianka to prawdziwa sztuka.

-Idealna mleczna pianka – jak ją rozpoznać?
De’Longhi Dinamica Plus daje sobie z tym radę. Zaparzyliśmy cappuccino, latte i latte macchiato. Żadnej z kaw nie byliśmy w stanie niczego zarzucić. Pianka jest taka, jak powinna być, czyli wizualnie dość gęsta i zwarta, bez większych bąbelków powietrza, a w smaku – wilgotna i kremowa. To wcale nie jest takie oczywiste, bo nawet ekspresom z najwyższej półki zdarzają się wpadki w stylu rzadkiej, krótko utrzymującej się albo zbyt suchej (czyli mającej w sobie za wiele powietrza) pianki mlecznej.

-Dwa termobloki w ekspresie
LatteCrema to zaawansowany technologicznie system składający się z dwóch oddzielnych bloków hydraulicznych. Dzięki temu przyrządzenie napoju trwa krócej, bo ekspres niezależnie od siebie podgrzewa i przygotowuje kawę i mleczną piankę. Inną z zalet tego rozwiązania jest to, że podczas parzenia kawy mleko w karafce nie nagrzewa się, a więc przygotowanie kolejnego mlecznego napoju przebiegnie bez zakłóceń (pamiętajmy bowiem, że mleko do spieniania musi mieć odpowiednio niską temperaturę).

-Na co mamy wpływ przy przyrządzaniu pianki?
Na karafce ekspresu De’Longhi znajduje się pokrętło, dzięki któremu możemy ustawić stopień spienienia mleka. Urządzenie dodatkowo podpowiada, które ustawienie powinniśmy wybrać do danego rodzaju kawy. Niezależnie jednak od tego, czy decydujemy się na średnią, czy wysoką piankę, za każdym razem jest perfekcyjna. Oprócz dwóch termobloków pracuje na to elektroniczny proces sterowania ilością i mocą pary, który odpowiada za pełną precyzję podczas zaparzania kawy. Mleko podgrzewane jest zawsze do optymalnej temperatury, dzięki czemu pianka ma idealny, słodkawy smak.

Poznaj rodzaje kaw mlecznych. Jakie wybrać mleko? Jaką wysokość powinna mieć pianka?

Profesjonalne kawy za jednym kliknięciem
Kolejną ważną cechą ekspresu do mlecznych kaw jest prostota ich zaparzania. W końcu nie po to kupujemy ekspres automatyczny, by później godzinami głowić się nad gąszczem funkcji, których nie rozumiemy. Dlatego dobrze zaprojektowane urządzenie musi być jak najprostsze w obsłudze. Tutaj również Dinamica Plus nas nie zawiodła. W ogóle ekspresy De’Longhi są pod tym względem rewelacyjne. Nie wymagają od nas poznania wielu różnych opcji czy podejmowania tysiąca decyzji. Do zrobienia klasycznej latte wystarczy kliknięcie w odpowiednie miejsce na dotykowym wyświetlaczu. Klikamy na „latte” i chwilę później mamy gotową latte (z idealną pianką). Tak po prostu.

Jeśli jednak najdzie nas ułańska fantazja i zapragniemy poeksperymentować, Dinamica jak najbardziej nam to umożliwia. W ekspresach automatycznych funkcjonalność ta nazywa się personalizacją kawy. Możemy ustawić sobie aż trzy różne spersonalizowane profile użytkownika, a do tego skorzystać z profilu „gość”. Jeśli mamy swoją ulubioną gęstość pianki albo chcemy jej przyrządzić więcej (lub mniej) niż zazwyczaj, nie ma problemu. Każdorazowo możemy dobrać sobie ilość i aromat (moc) kawy, a nawet ustawić stopień zmielenia ziaren. Gdy zaś nie mamy ochoty na zastanawianie się nad każdym detalem, jednym naciśnięciem przycisku zaparzymy kawę, której nie będziemy w stanie niczego zarzucić.

Kawa z pianką – różne rodzaje kaw mlecznych w ekspresie
Lubimy mieć wybór. Ale lubimy też upraszczać sobie życie. Nowoczesne ekspresy mają to do siebie, że próbują obie te potrzeby zaspokoić, dlatego oferują nam możliwość szybkiego zaparzania różnych rodzajów kaw. Zazwyczaj są to najbardziej popularne ich rodzaje: espresso, kawa czarna, latte, macchiato. Trzeba przyznać, że urządzenia spod marki De’Longhi pod tym względem rozpieszczają użytkownika. W testowanym przez nas ekspresie Dinamica za pomocą jednego kliknięcia zaparzymy aż 11 rodzajów kaw, w tym nasze trzy ulubione napoje z pianką, czyli cappuccino, latte macchiato i caffe latte. Oprócz tego możemy wybrać kawy bez dodatku mleka, takie jak espresso czy zwykła kawa czarna. Co więcej, ekspres poradzi sobie również ze spienieniem innych, zastępujących mleko napojów – z powodzeniem do karafki można wlać tzw. mleko sojowe, migdałowe czy ryżowe.

Z ciekawszych i mniej oczywistych opcji, urządzenie umożliwia nam przyrządzenie naraz dwóch filiżanek espresso albo… całego dzbanka kawy. W tym drugim przypadku do wyboru mamy różne pojemności: 250, 500 i 750 ml (2, 4 albo 6 filiżanek kawy).

Ekspres ciśnieniowy De’Longhi Dinamica – podsumowanie testu
Wybierając najlepszy ekspres ciśnieniowy, powinniśmy wziąć pod uwagę wiele jego cech i funkcji. Jednak jeśli naszym priorytetem są pyszne mleczne kawy z pianką, koniecznie powinniśmy przeanalizować urządzenie pod kątem funkcjonalności systemu mlecznego. Dinamica Plus od De’Longhi spełniła pod tym względem wszystkie nasze oczekiwania, a nawet pozytywnie nas zaskoczyła. Oceniając funkcjonalność systemu mlecznego, jego higienę, łatwość użytkowania i utrzymania w czystości, różnorodność kaw, design karafki oraz jakość i wygląd mlecznej pianki – musimy przyznać jej 10/10 punktów. System LatteCrema jest świetnie przemyślany i słusznie stanowi chlubę producenta.

Dowiedz się więcej o systemie LatteCrema i wybierz idealny dla siebie ekspres do latte

Artykuł promocyjny marki De’Longhi.