Mięsożercy kontra wegetarianie – kto ma rację? Bracia bliźniacy przebadali to na własnej skórze

Monika Piorun
Bliźnięta jednojajowe są genetycznymi klonami, przez co pod względem cech fizycznych są niemal identyczne. Do tego grona zaliczają się bracia Hugo i Ron Turnerowie – wielbiciele ekstremalnych przygód, którym udało się pobić dwa rekordy świata we wioślarstwie. Mężczyźni postanowili sprawdzić, co się stanie, jeśli jeden z nich przejdzie na dietę roślinną, a drugi nadal będzie spożywać mięso. Eksperyment z ich udziałem od początku 2020 roku prowadzili naukowcy z King's College London. Wreszcie ujawniono wyniki ich badań.
Bracia Turner, którzy są bliźniętami jednojajowymi, wzięli udział w eksperymencie badającym wpływ diety roślinnej i mięsnej na ludzki organizm. Wreszcie ujawniono wyniki badań. Fot.The Turner Twins / Instagram.com
The Turner Twins, czyli dwaj niespełna 32-letni Brytyjczycy – bracia Hugo i Ron Turnerowie – zdobyli sporą popularność badając granice ludzkiej wytrzymałości podczas udziału w międzynarodowych ekspedycjach, m.in. po Oceanie Atlantyckim, Grenlandii czy na najwyższy szczyt w Europie (Elbrus na Kaukazie). Dzięki temu, że są bliźniętami jednojajowymi, brytyjscy naukowcy z King's College London zakwalifikowali ich do badań, dzięki którym można porównać m.in. wpływ różnych sposobów odżywiania na ludzki organizm.

Od początku stycznia 2020 roku bracia Turnerowie brali udział w eksperymencie naukowym, który miał ustalić, jakie różnice zajdą w ich ciele, kiedy jeden z nich zupełnie zrezygnuje z mięsa i będzie się odżywiać wyłącznie roślinami, a drugi nadal pozostanie mięsożercą.

Bliźniacy sprawdzili, co się stanie, kiedy jeden z nich przestanie jeść mięso


Czytaj także: Piątek bez... mięsa? W tych diecezjach obowiązuje dyspensa [LISTA]


Przez 12 tygodni Hugo był na diecie wegańskiej, a Ross nie zmienił dotychczasowego sposobu odżywiania i oprócz zbóż oraz warzyw nadal jadł mięso. Każdy z nich spożywał tyle samo kalorii w ciągu doby. Ich posiłki zaś były zbliżone pod względem zawartości minerałów, witamin i mikroelementów. Bliźniacy brali udział w treningach wytrzymałościowych na siłowni (5-6 razy w tygodniu). Naukowcy poddawali ich regularnym badaniom, które oceniały ich odporność na różne choroby przewlekłe, wpływ na mikrobiom jelitowy, a także oceniali takie parametry jak zawartość cholesterolu we krwi, poziom tkanki tłuszczowej, glukozy, libido oraz ogólne samopoczucie.

Która dieta jest zdrowsza: roślinna czy mięsna?

WAGA – weganizm sprzyja niższej masie ciała

W momencie rozpoczęcia badań bracia Turner ważyli tyle samo (dokładnie 85 kg). Po 12-tygodniowym eksperymencie okazało się, że będący na diecie wegańskiej Hugo schudł 2 kg i zredukował o 1 proc. poziom tkanki tłuszczowej.

Z kolei Ross, który nie wykluczył z menu mięsa, przytył przez ten czas 6,2 kg, z czego 4 kg stanowiły mięśnie, a 2,8 kg sam tłuszcz (zaobserwowano u niego przyrost tkanki tłuszczowej wynosił w sumie 2 proc.). Posiłki mężczyzn zwykle składały się z tostów i owsianki na śniadanie, kanapek w porze lunchu oraz warzyw lub makaronu na obiad, do którego Ross dokładał mięso (najczęściej drób, wołowinę lub ryby, a Hugo zastępował je tofu lub tempeh).

Zdaniem braci różnica w wadze mogła mieć związek z tym, że będący na diecie roślinnej Hugo zrezygnował ze słodyczy, zamiast których jadł orzechy i owoce. Menu Rossa najprawdopodobniej było zaś źle zbilansowane, co doprowadziło do wyraźnego przyrostu jego masy ciała.

CHOLESTEROL – weganie mają niższy poziom cholesterolu niż mięsożercy

W przypadku jedzącego mięso Rossa nie zaobserwowano żadnego wpływu na poziom cholesterolu (6,5 mmol/l). Z kolei u Hugo na diecie roślinnej doszło do lekkiego spadku tego parametru (z 5,9 mmol/l na 4,9 mmol/l). KONDYCJA FIZYCZNA I POZIOM ENERGII – dieta roślinna kontra mięsna [1:0]

Przypływ sił do systematycznego wykonywania ćwiczeń fizycznych zaobserwował bliźniak na diecie wegańskiej. Hugo nigdy nie stracił zapału podczas treningu, przez cały dzień nie miał potrzeby podjadania i był skoncentrowany na wykonywanych zadaniach.

Z kolei Ross zauważył, że około godz. 10-11 przed południem odczuwał silny głód i czuł się osłabiony. Zdarzały się mu też chwile, gdy miał ochotę podjadać, zwłaszcza wtedy, gdy monitory poziomu glukozy, wskazywały najwyższe wahania. Nagłe skoki zawartości cukru we krwi powodowały, że w jednej chwili odczuwał gwałtowny przypływ energii, a potem dochodziło do wyraźnego spadku.

U Hugo było zupełnie inaczej, ponieważ glukoza utrzymywała się niemal przez cały czas na takim samym poziomie, przez co dłużej mógł się czuć syty i nie miał potrzeby podjadania. LIBIDO – wyższy poziom od wegan mają ci, którzy jedzą mięso

Mięsożerny brat bliźniak wypadł lepiej w porównaniu do brata na diecie roślinnej jeśli chodzi o poziom libido. Okazuje się, że większy popęd seksualny zaobserwowano u mężczyzny spożywającego mięso niż u tego, który wykluczył go z menu.

Hugo, który przeszedł na weganizm, zauważył zaś wyraźny spadek libido i potwierdził, że prawie w ogóle nie odczuwał popędu seksualnego w czasie trwania eksperymentu.

MIKROBIOM JELITOWY – więcej dobrych dla jelit bakterii tworzy się na diecie roślinnej

Pod względem zawartości bakterii o dobroczynnym wpływie na jelita lepiej wypadł brat na diecie wegańskiej. W porównaniu do bliźniaka spożywającego mięso jego mikrobiom jelitowy oceniono na bardziej zróżnicowany.

ODPORNOŚĆ NA CHOROBY PRZEWLEKŁE – weganie deklasują mięsożerców
Naukowcy z King's College London po przeprowadzeniu badań kału bliźniaków biorących w eksperymencie ocenili, w jaki sposób 12-tygodniowa dieta roślinna wpłynęła na odporność w porównaniu do codziennego jadłospisu, z którego nie wykluczono mięsa.

Zdaniem badaczy Hugo, który przeszedł na weganizm, stał się bardziej odporny na takie choroby przewlekłe jak cukrzyca typu 2 oraz otyłość.

Czytaj także: Rak wątroby atakuje głównie mężczyzn. Bez leczenia pacjenci mogą nie przeżyć nawet 11 miesięcy EFEKT KOŃCOWY: Mimo wyraźnych różnic w takich parametrach jak masa ciała, zawartość tkanki tłuszczowej, poziom cholesterolu i glukozy pomiędzy dietą roślinną i mięsną u bliźniąt jednojajowych, naukowcy nie wskazali jednoznacznie, który ze sposobów odżywiania jest zdrowszy.

Brat spożywający mięso zaobserwował wzrost masy ciała i przyrost mięśni. Choć odczuwał napady głodu i wahania poziomu cukru we krwi, to jednak w porównaniu do brata nie zauważył spadku poziomu libido.

Bliźniak na diecie wegańskiej miał zaś więcej energii i ogólnie lepsze samopoczucie. I to właśnie on stwierdził po zakończeniu eksperymentu, że planuje w przyszłości ograniczyć spożywanie mięsa.

Dowiedz się więcej na temat diet:

Dieta sirtfood: To dzięki niej Adele schudła 44 kg! Na czym polega jej fenomen? [JADŁOSPIS]

Dieta ketogeniczna: jak działa na ludzi? Nowe wyniki badań wskazują, że ma korzystny wpływ na jelita

Świat oszalał na punkcie zielonych smoothie. Jak je zrobić? Nowy przepis od Reese Witherspoon

źródło: theturnertwins.co.uk /bodyandsoul.com. au