Sezon ogórkowy? Małosolne "na sucho" można zrobić nawet w... woreczku foliowym [PRZEPIS]
Błyskawiczna metoda na przygotowanie chrupiących ogórków małosolnych pozwala na zrobienie doskonałej przekąski niemal w mgnieniu oka, zdecydowanie szybciej niż tradycyjnymi metodami. Jeśli zrobimy je rano, to jeszcze tego samego dnia wieczorem możemy skonsumować wyśmienite małosolne bez konieczności wykorzystywania słoików i specjalnej zalewy.
Nie dość, że mają specyficzny, niezwykle delikatny smak, to na dodatek zajmują mało miejsca w lodówce i łatwo je przechowywać. Nie tracą też koloru tak szybko, jak te z zalewy. Jak je zrobić?
Przepis na ogórki małosolne "na sucho"
Najprostszy przepis na ogórki małosolne "na sucho".•Fot. Youtube.com/Henia Foks
Składniki:
⦁ 1 kg ogórków gruntowych
⦁ korzeń chrzanu (pokrojony na drobne kawałki)
⦁ 2 gałązki kopru (lub cały pęczek, wedle uznania)
⦁ 2 płaskie łyżeczki soli do przetworów
⦁ kilka posiekanych ząbków czosnku
⦁ ziele angielskie (lub liście chrzanu, porzeczki lub wiśni)
⦁ łyżka ziaren gorczycy, zmielony pieprz lub chili (jeśli lubimy ostrzejszy smak)
⦁ odrobina soku z cytryny do smaku
Do każdego opakowania wkładamy posiekany czosnek, koper, kawałki obranego i pokrojonego na niewielkie kawałki chrzanu oraz liście laurowe (lub świeże liście chrzanu, wiśni czy porzeczki – jeśli tylko mamy do nich dostęp).
Następnie zasypujemy wszystko solą i odrobiną pieprzu (wedle uznania). Możemy też dodać odrobinę soku z cytryny, kilka ziarenek gorczycy lub drobno posiekane chili, które wyraźnie zaostrzy smak ogórków.
Na koniec zamykamy szczelnie woreczek (okręcając go, związując gumką recepturką lub zasuwając zamknięcie strunowe) i zaczynamy go lekko ugniatać. Potem wkładamy całe opakowanie do lodówki. Następnie w ciągu dnia kilkukrotnie wyjmujemy ogórki i kolejny raz potrząsamy woreczek, w którym się znajdują.
Niektórzy polecają, by na początku przechowywać ogórki małosolne w lodówce przez około 4 godziny, a przez pozostałą część doby trzymać je w temperaturze pokojowej. Inni zaś przekonują, że najsmaczniejsze są takie, które cały czas trzymamy w lodówce (z kilkoma przerwami na potrząsanie zawartości woreczka).
Dowiedz się więcej:
⦁ W aptece tego nie dostaniesz. 7 przepisów na cudotwórcze kiszonki i zakwasy
⦁ Nastaw słój i obserwuj magię. O tym, dlaczego wszyscy powinniśmy wpaść w nałóg kiszenia
⦁ Ameryka oszalała na punkcie kiszonych ogórków, kapusty i kefiru. "Sfermentowane jedzenie wzmocni twoją odporność"