Sezon ogórkowy? Małosolne "na sucho" można zrobić nawet w... woreczku foliowym [PRZEPIS]

Monika Piorun
Błyskawiczna metoda na przygotowanie chrupiących ogórków małosolnych pozwala na zrobienie doskonałej przekąski niemal w mgnieniu oka, zdecydowanie szybciej niż tradycyjnymi metodami. Jeśli zrobimy je rano, to jeszcze tego samego dnia wieczorem możemy skonsumować wyśmienite małosolne bez konieczności wykorzystywania słoików i specjalnej zalewy.
Jak zrobić ogórki małosolne, do których nie potrzeba żadnej zalewy ani słoików? Wystarczy wykorzystać jeden z najprostszych, rosyjskich przepisów na ogórki "na sucho". Fot. Youtube.com/Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha
Małosolne "na sucho" wymyślili Rosjanie. W okolicach miasta Perm u podnóża Uralu od lat praktykuje się niezwykle prosty sposób na zrobienie wyśmienitych ogórków, których wcale nie trzeba kisić w osobnych naczyniach. Wystarczy zwykły woreczek foliowy na mrożonki (najlepiej z zapięciem strunowym o pojemności od 3 do 5 litrów).

Nie dość, że mają specyficzny, niezwykle delikatny smak, to na dodatek zajmują mało miejsca w lodówce i łatwo je przechowywać. Nie tracą też koloru tak szybko, jak te z zalewy. Jak je zrobić?

Przepis na ogórki małosolne "na sucho"

Najprostszy przepis na ogórki małosolne "na sucho".Fot. Youtube.com/Henia Foks

Składniki:

⦁ 1 kg ogórków gruntowych

⦁ korzeń chrzanu (pokrojony na drobne kawałki)

⦁ 2 gałązki kopru (lub cały pęczek, wedle uznania)

⦁ 2 płaskie łyżeczki soli do przetworów

⦁ kilka posiekanych ząbków czosnku

⦁ ziele angielskie (lub liście chrzanu, porzeczki lub wiśni)

⦁ łyżka ziaren gorczycy, zmielony pieprz lub chili (jeśli lubimy ostrzejszy smak)

⦁ odrobina soku z cytryny do smaku

Najwygodniej przygotować kilka woreczków, do których wkładamy nie więcej niż pół kilo ogórków z odciętymi końcówkami z obu stron (nie pomijajmy tego, bo tylko w ten sposób ogórki tracą goryczkę i mogą szybko zwilgotnieć).


Do każdego opakowania wkładamy posiekany czosnek, koper, kawałki obranego i pokrojonego na niewielkie kawałki chrzanu oraz liście laurowe (lub świeże liście chrzanu, wiśni czy porzeczki – jeśli tylko mamy do nich dostęp).

Następnie zasypujemy wszystko solą i odrobiną pieprzu (wedle uznania). Możemy też dodać odrobinę soku z cytryny, kilka ziarenek gorczycy lub drobno posiekane chili, które wyraźnie zaostrzy smak ogórków.

Na koniec zamykamy szczelnie woreczek (okręcając go, związując gumką recepturką lub zasuwając zamknięcie strunowe) i zaczynamy go lekko ugniatać. Potem wkładamy całe opakowanie do lodówki. Następnie w ciągu dnia kilkukrotnie wyjmujemy ogórki i kolejny raz potrząsamy woreczek, w którym się znajdują.

Niektórzy polecają, by na początku przechowywać ogórki małosolne w lodówce przez około 4 godziny, a przez pozostałą część doby trzymać je w temperaturze pokojowej. Inni zaś przekonują, że najsmaczniejsze są takie, które cały czas trzymamy w lodówce (z kilkoma przerwami na potrząsanie zawartości woreczka).

Dowiedz się więcej:

W aptece tego nie dostaniesz. 7 przepisów na cudotwórcze kiszonki i zakwasy

Nastaw słój i obserwuj magię. O tym, dlaczego wszyscy powinniśmy wpaść w nałóg kiszenia

Ameryka oszalała na punkcie kiszonych ogórków, kapusty i kefiru. "Sfermentowane jedzenie wzmocni twoją odporność"