Jak zrobić pyszne faworki? Ten przepis Magdy Gessler to hit na tłusty czwartek

Weronika Tomaszewska
Faworki to przysmak, który najchętniej jemy w Tłusty Czwartek, ale może on stanowić też pyszną przekąskę na inne okazję. Wtedy warto mieć przy sobie szybki i sprawdzony przepis na faworki. Takim właśnie podzieliła się znana polska restauratorka Magda Gessler.
Najlepszy przepis na faworki od Magdy Gessler. Fot. pixabay.com/ marcinw
W zależności od rejonu Polski nazywa się je inaczej. Faworki z pewnością każdy z nas jadł choć raz w swoim życiu. A w Tłusty Czwartek znajdą się w sklepach lub będą wyrabiane na kuchennych blatach. Ten smakołyk może kryć się także pod takimi nazwami jak chrust, chruściki, czy kreple. Choć te ostatnie określane są też czasem jako pączki.

Jak zrobić najlepsze faworki, takie, które będą złociste z wierzchu, puszyste, delikatne w środku i każdy kto ich spróbuje będzie zachwycony ich wyjątkowym smakiem. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i postępować zgodnie z najlepszym przepisem, który zdradziła restauratorka Magda Gessler.


Prowadząca "Kuchennych rewolucjo" jest znana ze swoich prostych i świetnie sprawdzających się przepisów na przekąski czy tradycyjne dania kuchni polskiej. I tym razem nie zawiodła swoich fanów.

Aby przyrządzić dobre faworki najpierw należy przygotować kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdują się w większości polskich domów. Co jest potrzebne do zrobienia faworków z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:



Krok po kroku, jak zrobić pyszne faworki


1. Do miksera dodaj dwie łyżki smalcu. Najlepiej wykorzystać do tego końcówki w kształcie rózg. Miksuj tak długo, by konsystencja smalcu przypominała gęstą śmietanę.

2. Następnie, ciągle miksując, dodawaj po jednym żółtku oraz cukier i śmietanę. Na koniec dodaj 2 łyżki spirytusu i mąkę.

3. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Warto dodać, że ciasto na faworki jest dosyć zwarte( tak jak ciasto makaronowe), dlatego jego zagniatanie może być ciężkie.

4. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy. Podziel je na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 15 cm. Pośrodku każdego z pasków rób nacięcie. Przez nie przewlecz jedną z końcówek faworka.

5. W garnku rozgrzej smalec. Najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem. Aby sprawdzić, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzuć do niego kawałek surowego ciasta. Jeśli bardzo szybko wypłynie na powierzchnię tłuszczu, można wrzucać faworki.

6. Ustaw średni ogień. Smaż je tak długo, aż nabiorą złocistego koloru. Pamiętaj, że musisz je w trakcie smażenia przewrócić na drugą stronę.

7. Gotowe wykładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Kiedy przestygną posyp cukrem pudrem.
I gotowe.

Dodatkowe rady:




Skąd wzięła się nazwa faworki?


Mówi się, że nazwa "foworek" pochodzi od francuskiego "une faveur", co oznacza kokarda lub wstążka. Kiedyś to właśnie wstążkę, dama serca dawała rycerzowi jako ozdobę. Potem nazwa została przeniesiona na rodzaj ciastka smażonego na tłuszczu, a to przez podobieństwo kształtu.

Czytaj także: Fenomenalny sposób na smażenie karpia. Magda Gessler zdradziła swoje specjalne triki