Ten przepis na sałatkę jarzynową jest inny niż wszystkie. Gessler zdradziła swój niebanalny sposób
Sałatka jarzynowa na wielkanocnym stole to już tradycja w wielu polskich domach. Jednak, czy jej klasyczna wersja z jajkiem i warzywami nie zrobiła się już nudna? Najpopularniejsza polska restauratorka zdradziła jak zrobić sałatkę warzywną w zupełnie nowej odsłonie.
Właścicielka wielu restauracji w Polsce i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" radzi, by do sałatki warzywnej dodać jak najwięcej chrupiących składników, ogórków kiszonych czy soczystych polskich jabłek (reneta lub antonówka).
Gessler podkreśla, że ważna jest odpowiednia proporcja składników. Częstym błędem w robieniu sałatki jest zbyt duża ilość dodanych ziemniaków, przed czym przestrzega restauratorka.
Jakich jeszcze produktów potrzeba do zrobienia najlepszej sałatki jarzynowej?
Składniki:
- ogórki kiszone
- grzybki kurki lub gąski marynowane w occie
- jabłka
- jaja na twardo
- seler
- pietruszka (korzeń)
- marchewka
- ziemniaki
- groszek konserwowy
- cebula
- majonez
- odrobina musztardy
- sól, pieprz, cukier
1. Ugotować ziemniaki (najlepiej w łupinkach), marchew, seler, pietruszkę i jajka.Przygotowanie:
2. Następnie wszystkie składniki obrać i pokroić w równą kostkę.
3. Dodać groszek, majonez i musztardę
4. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i cukru.
5. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.
Magdy Gessler radzi, co zrobić, by sałatka jarzynowa wyszła wyjątkowo pyszna:
- dodać słodkiej cebuli
- przed dodaniem ogórków dobrze je wycisnąć, by sałatka nie zrobiła się wodnista
- warto dzień przed podaniem pokrojone składniki pozostawić z odrobiną oleju rzepakowego, cukru i soli (bez majonezu) na noc w lodówce, by sałatka się "przegryzła"
Czytaj także: Życie Gessler stało się inspiracją do scenariusza. Wyjątkowy spektakl już niebawem na deskach teatru