Rambutan pochodzi z Azji.•Fot. Quang Nguyen Vinh / Pexels
A właściwie Jagodzian Rambutan to owoc występujący głównie w Chinach, Malezji i Indonezji. Jego nazwa pochodzi od malajskiego słowa i oznacza "owłosiony". Pod wartswą "włosów" otoczających rambutan znajduje się biały owoc, który w smaku jest słodko-kwaśny.
Ogórek kiwano rośnie głównie w Afryce.•Fot. Tijana Drndarski / Pexels
Owoc wyjątkowo ciepłolubny z Afryki.Jeśli ktoś zastanawia się nad smakiem tego owocu, to odpowiedź znajdzie w jego nazwie. Została ona nadana mu w Nowej Zelandii i pochodzi od połączenia słów "kiwi" i "banan", gdyż smakiem i zapachem przypomina te dwa owoce. Jest nazywane również "rogatym melonem" (ang.
Durian ma nieprzyjemny zapach.•Fot. Tom Fisk / Pexels
Durian słynie przede wszystkim z niezbyt przyjemnego zapachu. Owoc aromotem przypomina zgniłe mięso, dlatego mało kto po niego sięga. Jeśli ktoś się jednak przełamie, to w smaku jest dość przyjemny. Na świecie istnieje ponad 30 gatunków tego owocu, jednak zalewdie 1/3 jest jadalna. Durian uprawiany jest głównie w południowo-wschodniej Azji.
Cupuaçu pochodziz Ameryki Południowej.•Fot. WikiCommons
Owoc Cupuaçu jest spokrewniony z kakaowcem. Uprawia się go głównie w Brazylii, Peru czy Boliwii. Od lat rośnie dziko w Amazonii. Wytwarza się z niego masło i choć w Polsce trudno go dostać, to bardzo często można go zobaczyć w składzie różnych kosmetyków.