Bez tych potraw świąt nie będzie! Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?
Wielkanoc za pasem ani się obejrzymy, jak zasiądziemy do świątecznego śniadania. Jakie pyszności tam znajdziemy? Wielkanocne dania mogą wyglądać różnie w zależności od regionu naszego kraju. Jednak w większości domów królować będzie barszcz biały lub żurek i oczywiście jajka!
Potrawy wielkanocne
Na świątecznym stole znajdziemy wiele pyszności. Najbardziej znana lista tradycyjnych wielkanocnych potraw to:- żurek wielkanocny lub barszcz biały,
- pieczona biała kiełbasa,
- pasztet wielkanocny,
- jajka w różnej postaci, najczęściej faszerowane,
- wędliny i pieczone mięsa,
- sałatka jarzynowa, czyli królowa wszystkich sałatek,
- baranek z masła, masy cukrowej lub biszkoptowego ciasta,
- baba wielkanocna,
- mazurek na kruchym cieście,
- pascha wielkanocna,
- chrzan jako dodatek do dań,
Najważniejsza jest święconka
Wśród wielu potraw wigilijnych nie możemy zapominać o najważniejszym, czyli koszyczku ze święconką, którą przygotowujemy w Wielką Sobotę. Poświęcone produkty dodawane są kolejnego dnia do wielkanocnego barszczu białego lub żuru. Dobry zwyczaj nakazuje zjeść wszystko, co znajduje się na talerzu, aby szczęście i dobrobyt nie opuszczały nas przez kolejny rok. Zgodnie ze zwyczajem święci się:
- chleb – na pamiątkę tego, którym Jezus nakarmił tłumy na pustyni,
- mięso – na pamiątkę baranka paschalnego, którego spożywał Jezus podczas uczty paschalnej z uczniami w Wieczerniku,
- jajka – które symbolizują nowe życie,
- sól – znak oczyszczenia i ochrony przed zepsuciem,
W koszyczku wielkanocnym mogą znaleźć się także:
- chrzan,
- ser
- cukrowy baranek,
- pisanki,
- kawałek baby wielkanocnej lub inne ciastko.