Makaron z wódką według Gigi Hadid to teraz hit. W Polsce wypromował go znany youtuber [PRZEPIS]
Brzmi dość nietypowo, ale to naprawdę smaczny i ciekawy pomysł na obiad. Przepis na penne alla vodka wylansowała sławna modelka Gigi Hadid, a teraz to specyficzne danie stało się prawdziwym hitem polskiego internetu. Wszystko za sprawą znanego youtubera, który postanowił ugotować makaron na bazie sosu z wódką i sam zaskoczył się efektem swojej pracy.
Skąd nagła popularność tej potrawy w Polsce? Przyczynił się do tego między innymi popularny youtuber Mietczyński. Ostatni odcinek jego programu "Ni mom pojęcia co robię" stał się prawdziwym hitem, a to wszystko za sprawą potrawy z przepisu Gigi Hadid. Makaron z wódką wzbudził zainteresowanie internautów i przede wszystkim zaskoczył ich potem swoim wyjątkowym smakiem. Danie jest w dodatku bardzo proste w przygotowaniu.
Przepis na makaron z wódką
Do przygotowania penne alla vodka wystarczy tylko kilka składników. Charakter całemu daniu nadaje tak naprawdę kremowy, pomidorowy sos, który zyskuje oryginalny i wyrazisty smak właśnie dzięki wódce.
Składniki:
- 500 g makaronu penne
- 3 łyżki wódki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
- 100 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- chilli w płatkach
- sól, pieprz
- liście bazylii
Sposób przygotowania:
Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj szalotkę oraz czosnek i podsmażaj je, aż zmiękną. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i płatki chilli, a następnie smaż często mieszając, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Dodaj wódkę i wszystko dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż alkohol odparuje i potem zdejmij patelnię z ognia lub zostaw ją na minimalnym ogniu.
Ugotuj makaron aldente. Z gotowania makaronu zabierz ok 1/2 szklanki wody. Umieść patelnię z sosem na średnim ogniu i do przygotowanej wcześniej bazy dodaj wodę z makaronu, a po chwili także i śmietanę. Mieszaj do zgęstnienia.
Dodaj połowę odmierzonego parmezanu, wyłącz ogień i mieszaj aż się rozpuści
przypraw do smaku solą i pieprzem.Przed podaniem posyp makaron porwanymi liśćmi bazylii.
Po co wódka w daniu z makaronem?
Ostry aromat wódki nadaje potrawie ciekawego smaku, jednak to niejedyny powód, dla którego używa się w tym przepisie alkoholu. Okazuje się, że wódka działa jak emulgator, a więc pozwala dobrze połączyć tłuszcz z kwasem, które bez tego dodatku mają tendencję do oddzielania się. W przypadku penne alla vodka mowa o połączeniu oliwy wraz z kwaśnymi pomidorami.
Czytaj także: Lagun jak... papieska kremówka lub obwarzanek. W cukierniach to teraz HIT. Jak go zrobić? [PRZEPIS]