Jak zrobić zdrowe chipsy z soczewicy? Sprawdź sprawdzone przepisy
Moda na zdrowy styl życia przestaje być modą, a realnie wchodzi nam w krew. Stąd wielu z nas odstawia tłuste i słone przekąski decydując się na zdrowe, samorobione zamienniki. Jednym z artykułów spożywczych, z których dość często rezygnujemy, są chipsy. Jak zrobić ich zdrowszą wersję? Oto co udało nam się ustalić,
Zdrowe chipsy
Chipsy robione w domu są zdrowe, bo są pozbawione przede wszystkim wszelkiego rodzaju regulatorów smaku tak jak większość tego rodzaju produktów dostępnych na rynku. Co więcej, ich przewaga tkwi w witaminach i minerałach. Wszystko zależy od tego, z jakiego warzywa są zrobione.W domowych chipsach naleźć można:
- Witaminę C
- Witaminę A
- Witaminę E
- Żelazo
- Potas
- Fosfor
- Błonnik
Poza całą powyższą litanią bogactw mineralnych domowe chipsy są także dietetyczne, bo w odróżnieniu od swoich sklepowych odpowiedników nie są smażone w głębokim oleju. Do ich zrobienia bardzo często potrzeba minimalnej ilości tłuszczu.
Jak zrobić zdrowe chipsy w domu? Oto kilka przepisów, które udało się nam znaleźć w sieci.
Domowe chipsy z buraków
To prawdziwa kopalnia żelaza, którego pełno w burakach. Do zrobienia chipsów z tego warzywa potrzebujemy:- 3 średniej wielkości buraki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plastry. Dobrze, jak w domu mamy krajalnicę, która w tym przypadku może okazać się niezwykle pomocna. Pokrojone buraki przesypujemy do miski, do której dodajemy olej, oraz przyprawy i obrany, rozgnieciony czosnek. Następnie dobrze mieszamy, zabezpieczamy miskę folią do żywności i odstawiamy na kwadrans do lodówki.
W międzyczasie włączamy piekarnik i ustawiamy go na 180 stopni (góra-dół). Przyprawione talarki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze, aby każdy z nich leżał w małym odstępie od siebie. Po nagrzaniu piekarnika włożyć blaszkę do środka i piec około 20 minut. Wyjąć, kiedy buraki zrobią się lekko brązowe.
I gotowe!
Domowe chipsy z marchewki
Marchewka to bogate źródło witaminy A, która pozwala nam zachować dobry wzrok. Warzywo to jest również idealnym produktem na zdrowe chipsy.Do ich zrobienia przygotujcie:
- 4 marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki
- cynamon
- sól
Najpierw standardowo umyjcie i obierzcie marchewki. Następnie możecie pokroić je w talarki lub w paski. Do tego drugiego wariantu idealna będzie skrobaczka, dzieki której powstaną idealnie cienkie wiórki. Potem kawałki marchewek wkładacie do miski i dodajecie olej oraz przyprawy. Po dobrym wymieszaniu przyprawione marchewki układacie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczecie w piekarniku na 180 stopni (góra-dół) przez 15-20 minut i gotowe!
Domowe chipsy z batatów
Jest także jeszcze jedna roślina, która nadaje się idealnie na domowe chipsy i jest bogata w witaminę A. To batat. Do zrobienia z niego chipsów będziecie potrzebowali:- 2 średniej wielkości bataty
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczyptę cynamonu
- łyżeczkę słodkiej papryki
- szczyptę chili
- szczyptę rozmarynu
- sól do smaku
Przy przygotowaniu chipsów z batatów jest podobnie jak z frytkami, tylko ciężej je się obiera i kroi. Najpierw myjemy i obieramy bataty. Następnie kroimy je w cienkie talarki – tutaj znowu przyda się krajalnica.
Przygotowane w ten sposób cząstki batata wkładamy do miski i dodajemy do niej olej oraz przyprawy. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Przyprawione bataty następnie trafiają na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość należy piec w 150 (góra-dół) stopniach przez 30 minut.
Domowe chipsy z soczewicy - przepis
Istnieje także dobry przepis na domowe chipsy z soczewicy. Mają one o tyle przewagę nad innymi, w tym sklepowymi, że nie zawierają glutenu.Domowe chipsy soczewicowe przygotujesz w 10 minut. Czas pieczenia to 40 minut. Czego potrzebujemy?
Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 1 szklankę czerwonej soczewicy, czyli ok. 140 gramów
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 plaster cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżkę syropu klonowego
- szczyptę soli i pieprzu
- 180 ml wody
- 1 łyżkę suszonej bazylii
Najpierw musimy przygotować soczewicę (140 g). Moczymy ją przez całą noc w osolonej wodzie (180 ml). Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy.
Dodajemy do niej pozostałe składniki z wyjątkiem bazylii. Następnie całość blendujemy na gładką masę. Teraz dodajemy bazylię. Z powstałej masy formujemy chipsy, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach (góra-dół) przez 30 minut.
Smacznego!