Rozgrzeje cię w chłodne dni. Tę pyszną zupę tajską przygotujesz w jedyne 15 minut [PRZEPIS]

Zupa Tom Kha to świetny pomysł na lunch w 15 minut – ciepły, pyszny i pobudzający już samymi kolorami. – To moja ulubiona tajska zupa. Ma dużo aromatycznych elementów jak trawa cytrynowa, galangal albo imbir czy liście kafiru. Dlatego tutaj nie można zaoszczędzić i dać ich mało, bo Tom Kha po prostu nie będzie miała smaku – mówi Michał Gniłka z kanału WegeTuba na YouTube.
Jak podkreśla kucharz, w tym daniu rodem z Tajlandii urzeka przepyszny balans kwasowości z pomidorków, słodkości mleka kokosowego, aromat ziół oraz dodatków: tofu wędzonego i cukinii. To bowiem roślinna wersja tej popularnej zupy.
– W tajskich zupach uwielbiam też szybkość przygotowania – dodaje kucharz, który podjął się wyzwania przygotowania tego dania w 15 minut. I to się... udało. Jak? Prezentujemy cały przepis na zupę Tom Kha z wideo "Pyszna tajska zupa w 15 minut, gdy nie ma czasu gotować".
Zupa tajska Tom Kha w 15 minut. Przepis WegeTuby
Składniki:
- 750 g (3 szklanki) wody
- 400 g (puszka) mleka kokosowego
- 60 g (4 łyżki) stołowe jasnego sosu sojowego
- 5-6 szt. trawy cytrynowej
- garść lisków kafiru (suszonych lub mrożonych)
- 8-centymetrowy kawałek galangalu lub imbiru
- 1 mała cukinia
- 180 g pomidorów cherry
- 1 kostka wędzonego tofu
- 2 nieduże białe cebule
- sól do smaku
- 2 limonki / 1 cytryna
- kolendra do garniszu
Przygotowanie:
Cały przepis znajdziesz na kanale WegeTuba.
WegeTuba: wegańskie przepisy na YouTube
Na kanale WegeTuba, który na YouTube obserwuje ponad 62 tysiące osób, znajdziecie inspiracje na zdrowe i smaczne dania wege. W niekończącą się podróż po roślinnych smakach zabiera kucharz Mickey Rotten by Michał Gniłka.
– Znajdziecie tutaj wegańskie przepisy pełne ciekawych smaków, kontrastujących tekstur i nieoczywistych kombinacji produktów. Pokażę wam, że kuchnia roślinna jest niesamowicie bogata i na co dzień możecie odkrywać nowe, zaskakujące połączenia smakowe – mówi Michał Gniłka z WegeTuby.