Przekąska, która odmieni każdą imprezę. Te skrzydełka w sosie są naprawdę proste [PRZEPIS]
– Te wypasione pikantne skrzydełka zapiekane w pomidorowym sosie są lekko słodkie, kwaśne i pikantne (szczególnie ostrości nie powinniście pomijać). Są naprawdę fantastyczne, koniecznie zróbcie je dla swoich przyjaciół i rodziny – zachwala skrzydełka według swojego przepisu Paweł Dobrzański z kanału Posmakuj Polski na YouTube.
Jak podkreśla szef kuchni, skrzydełka w sosie są proste, smaczne i idealne na domówkę, rodzinne spotkanie czy sylwestra. Pamiętaj tylko, aby zacząć robić je już dzień wcześniej, gdyż skrzydełka muszą marynować się w sosie przez 24 godziny. Dopiero potem możesz je zapiec.
Jak je zrobić? Paweł Dobrzański pokazuje to w swoim youtube'owym filmie "Wypasione skrzydełka w sosie - na Sylwestra i nie tylko!".
Pikantne skrzydełka zapiekane w pomidorowym sosie. Przepis z Posmakuj Polski na YouTube
Składniki:
- skrzydełka kurczaka, 500 g
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 5 ząbków
- papryka ostra (chili), 1/2 łyżki
- pomidory konserwowe w kostce, 300 g
- miód lub cukier, 50 g
- sól
- ocet jabłkowy, 30 ml
- olej, 30 ml
- ketchup domowy, 150 g
- dymka
- ziarna kolendry, 2/3 łyżki
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
Skrzydełka:
Cały przepis zobaczysz na kanale Posmakuj Polski na YouTube.
Posmakuj Polski na YouTube, czyli dziesiątki przepisów na polskie dania
Posmakuj Polski to kulinarny kanał Tuby Smaku na YouTube, który promuje polskie smaki i przepisy. Prowadzący Paweł Dobrzański to doświadczony szef kuchni, która kocha podróże i kuchnie świata, ale niezmiennie jest też zauroczony rodzimymi potrawami i przysmakami. Kanał Posmakuj Polski obserwuje już ponad 38 tysięcy internautów.
Na Posmakuj Polski znajdziesz sprawdzone, wypróbowane przez pokolenia, oryginalne potrawy polskiej kuchni. – Na tym kanale będę przygotowywał polskie, smaczne, regionalne dania. Jeśli znudziły ci się inne kuchnie, nie chcesz oglądać kuchni orientalnej, zachodnich, chcesz tylko polską, to zapraszam cię do tego kanału, w którym zjesz polskie, dobre, znane tobie smaki – mówi Paweł Dobrzański.