Bazylia, mięta i kolendra: dzięki tym królowym sezonu grillowego świat jest smaczniejszy i zdrowszy
Bazylia, mięta i kolendra: zioła, które dają ci niemal nieskończoną ilość możliwości. Przecież mówimy tutaj o bardzo, ale to bardzo uniwersalnych dodatkach, które komponują się idealnie z całym mnóstwem dań, dodatków oraz deserów.
Zachwycają zarówno przy stole kuchennym albo w jadalni, jak i pod gołym niebem, gdy postanowisz odpalić grilla, a następnie zaserwować rodzinie lub znajomym coś naprawdę zachwycającego i niebanalnego.
Oczywiście w scenariuszu idealnym powinniśmy stawiać wyłącznie na rośliny uprawiane w warunkach ekologicznych, bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych; wyhodowane dzięki współpracy doświadczonych ogrodników z pożytecznymi owadami.
Twoim zdecydowanym numerem jeden są doniczkowe zioła bio? Wystarczy, że zajrzysz pod ten adres, a porcję zielonej świeżości będziesz mieć już zawsze pod ręką.
Jeżeli natomiast wolisz zioła cięte, związane w pęczki o gramaturze dopasowanej idealnie do twoich potrzeb (od 15 gramów do nawet... kilograma), zdecydowanie warto sprawdzić to miejsce.
Gwarantujemy: niezależnie od tego, na którą z powyższych opcji postawisz, będzie to świetny wybór. A wszystko to – o ile tylko skorzystasz z oferty stołecznej firmy Baziółka, specjalizującej się w sprzedaży świeżych ziół online – naprawdę wygodnie, bez przemierzania kolejnych kilometrów w poszukiwaniu najlepszych sklepów i bazarów w okolicy.
Ot, pozostaje ci jedynie poczekać na przesyłkę (która, zaznaczmy, dotrze pod wskazany przez ciebie adres sprawnie i szybko), natomiast zaoszczędzony czas możesz przeznaczyć np. na poszukanie inspiracji kulinarnych, które zachwycą zarówno ciebie, jak i osoby, którym chcesz sprawić wielką frajdę.
Co zaserwować, aby grillowanie było jeszcze pyszniejsze?
SAŁATA Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ I SŁONECZNIKIEM
Składniki:
niewielka cukinia
pęczek rzodkiewek
6-7 łyżek oleju rzepakowego
150 g ulubionego makaronu
100 g sera feta
2 opakowania ziaren słonecznika
1/4 kubka oliwy
sok wyciśnięty z jednej cytryny
łyżeczka musztardy
łyżka pasty tahini
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
2-3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
bazylia, mięta lub/i kolendra – wedle uznania, tak jak lubisz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie przelej go zimną wodą. W misce połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę, tahini, czosnek i parmezan.
Dopraw sos solą i pieprzem. Umytą cukinię pokrój w większe kawałki, a rzodkiewki w mniejsze cząstki, a następnie umieść je w misce i zalej olejem, dodając szczyptę soli i pieprz. Całość wymieszaj tak, aby były pokryte olejem.
Teraz usmaż je na grillu albo patelni grillowej (z obu stron, aż się zarumienią) i przełóż do miski z makaronem oraz słonecznikiem. Podawaj z sosem oraz fetą, posypane posiekanymi ziołami.
SZASZŁYKI Z KREWETKAMI I ANANASEM
Składniki:
12-15 krewetek
200 g świeżego ananasa (może być też z puszki)
3 łyżki ketchupu
szczypta chili
łyżka posiekanej natki kolendry
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę, czyli ketchup, sok z cytryny, posiekane chili i czosnek, kolendrę i oliwę. Wymieszaj te składniki w misce, wedle uznania doprawiając solą i pieprzem. Ananasa pokrój na kawałki. Krewetki umyj, oczyść i pozbaw pancerzyków, a następnie wysusz ręcznikiem papierowym.
Ananasa oraz krewetki umieść w misce z marynatą i dobrze wymieszaj. Odstaw na chwilę. Składniki naprzemienne nabijaj na drewniane szpikulce do szaszłyków (wcześniej namoczonych w wodzie) i umieść na rozgrzanym ruszcie. Piecz po ok. 3-5 minut z każdej strony.
GRILLOWANE GRUSZKI Z KONFITURĄ
Składniki:
4 gruszki
250 g świeżych malin
duża garść liści mięty
0,5 l wody
150 ml białego wina
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Maliny umieść w rondelku i smaż na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Na ostatnie 3-5 minut dodaj miętę. Gruszki umyj, przekrój na pół i pozbaw gniazd nasiennych. Do garnka wlej wodę, wino i dodaj miód. Wymieszaj, zagotuj.
Włóż gruszki do garnka z płynem i gotuj przez ok. 5-8 min. Następnie wyjmij je i osusz na ręczniku papierowym. Ułóż gruszki na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia nałóż do zagłębienia każdego owocu porcję konfitury malinowo-miętowej.
Przy okazji napomknijmy, iż bazylia, mięta i kolendra sprawdzą się również wtedy, gdy zamarzysz o grillowanym kurczaku lub rybie (wystarczy dodać je do marynaty lub/i posypać nimi gotowe danie), a także...
...cóż, liczba zastosowań owych ziół jest tak ogromna, że nie jesteśmy w stanie opisać ich wszystkich. Zamiast tego polecamy wizytę na tej stronie – znajdziesz tam istny ocean przepisów, którym życie naprawdę staje się i znacznie smaczniejsze, i zdrowsze.
Materiał powstał we współpracy z Baziolka.pl