
Musisz wiedzieć, że gdy zjesz przed treningiem dużą porcję węglowodanów o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym, poziom cukru w Twoim organizmie podniesie się nadmiernie, a następnie w wyniku wyrzucenia przez trzustkę dużych ilości insuliny spadnie, co spowoduje, że w czasie trwania treningu możesz poczuć osłabieni e, a nawet senność.
To w praktyce oznacza, że nie powinieneś jeść przed treningiem np.: rozgotowanego ryżu, makaronu z oczyszczonej mąki, kaszy mannej, kiełków ryżowych, wszelkiego rodzaju płatków kukurydzianych oraz bardzo dojrzałych owoców takich jak np. winogrona czy gruszki, a jeżeli już to małe porcje.
Gluten występuje głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu, ale może też występować w wyrobach garmażeryjnych, mięsie mielonym, wędlinach, parówkach, pasztetach, słodyczach, piwie, śmietanie, jogurtach, serkach oraz lekach.
Cytryna posiada flawonoidy, które działają silnie antyoksydacyjnie. Usuwają wolne rodniki, których nadmiar uszkadza tkanki i komórki. W następstwie możemy szybciej poczuć zmęczenie, a nasza intensywność podczas treningu spadnie.
Wzmaga też syntezę kolagenu, co ma niemały wpływ na pracę stawów i ścięgien.
Sok z cytryny mieszaj z wodą, ponieważ nierozcieńczana może osłabić szkliwo przy szyjkach zębów.
Korzystaj z naszych DARMOWYCH PROGRAMÓW TRENINGOWYCH I DIETETYCZNYCH na Brzezinscytrenuja.pl.