O autorze
Jan Guz – urodzony w 1956 roku. Przygotowanie techniczne – obróbka skrawaniem, wykształcenie wyższe – magister nauk politycznych, podyplomowe studium menadżerskie na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Pracował zawodowo m.in. jako wychowawca młodzieży OHP, następnie jako główny mechanik, kierownik działu mechanicznego, współzarządzał wieloma przedsiębiorstwami. Przewodniczący struktur terenowych OPZZ. Ukończył wiele kursów, m. in. kurs dla trenerów z zakresu ubezpieczeń społecznych, kurs nadzoru właścicielskiego, szkolenie pedagogiczne dla wykładowców i instruktorów. W latach 1997-2004 wiceprzewodniczący OPZZ, a od kwietnia 2004 roku do chwili obecnej przewodniczący OPZZ. W okresie pracy zawodowej pełnił wiele funkcji społecznych. Był m. in. radnym samorządu terytorialnego, wiceprzewodniczącym Wojewódzkiej Rady Zatrudnienia, członkiem Rady Nadzorczej Oddziału ZUS, członkiem Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, przewodniczącym Rady Programowej Ośrodka Studiów i Kształcenia Zawodowego. Jako przewodniczący OPZZ w 2004 roku zostaje powołany na funkcję wiceprzewodniczącego Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych. Jest członkiem międzynarodowych organizacji związkowych EKZZ i MKZZ. Autor wielu publikacji z zakresu polityki społecznej i gospodarczej.

List Otwarty do zarządu Telewizji Polskiej SA

Do Zarządu Telewizji Polskiej SA: Szanowni Państwo, Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych z niepokojem zauważa, że Telewizja Polska w emitowanych przez siebie programach narusza równowagę między pracodawcami i związkowcami wśród zapraszanych gości.

Zgodnie z art. 23 ustawy o radiofonii i telewizji jednostki publicznej telewizji stwarzają ogólnokrajowym związkom zawodowym i związkom pracodawców możliwość przedstawienia stanowiska w węzłowych sprawach publicznych. W naszym przekonaniu możliwości przedstawienia opinii przez przedstawicieli OPZZ są bardzo ograniczone, a z pewnością o wiele mniejsze niż reprezentantów organizacji pracodawców.

W swoich wielu sprawozdaniach KRRiT i Telewizja Polska dowodziły, że związkowcy co najmniej równie często są zapraszani do programów publicystycznych i komentarzy, co strona pracodawców. Przedstawiane statystyki nie obrazują jednak rzeczywistej obecności obydwu stron dialogu społecznego na antenach TVP. Nie uwzględniają one bowiem niezwykle częstego zapraszania do wielu audycji i materiałów informacyjnych reprezentantów pracodawców i doradców firm (szczególnie sektora bankowego). Kwestie gospodarcze zazwyczaj są omawiane przez osoby przychylne pracodawcom, o poglądach liberalnych gospodarczo,. Należą do nich między innymi Panowie Andrzej Sadowski, Marek Zuber, Ryszard Petru, Krzysztof Rybiński, Robert Gwiazdowski, Stanisław Gomułka czy Ireneusz Jabłoński. Są to osoby zatrudnione w organizacjach bankowych lub/i współpracujące z organizacjami pracodawców. Tymczasem eksperci OPZZ i innych central związkowych bardzo rzadko są zapraszani do komentowania kwestii związanych z ekonomią i polityką społeczną. W związku z tym apelujemy do Państwa, aby eksperci i doradcy strony związkowej byli częściej zapraszani do programów Telewizji Publicznej.

Przewodniczący Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, Jan Guz

TYLKO W NATEMAT 0 0PiS przystąpił do realizacji obietnic, czyli dlaczego Polacy będą zarabiali mniej
0 0Tak PiS załata budżet. W styczniu ceny alkoholu i papierosów pójdą w górę!
Leroy Merlin 0 0Glamour, a może... pustynny? Najnowsze ekscytujące trendy w urządzaniu wnętrz
Möller's 0 0Jak wspierać rozwój dziecka po 4 tygodniu życia? Ten składnik warto wprowadzić do diety
dad:HERO 0 0I wtedy wchodzi Pepsi, cała na różowo… Wina musującego z logiem tej firmy się nie spodziewałeś
Volvo 0 0Chcesz tanio kupić nowy samochód? To najlepszy moment. Zobacz, co wymyśliło Volvo