O autorze
Jan Guz – urodzony w 1956 roku. Przygotowanie techniczne – obróbka skrawaniem, wykształcenie wyższe – magister nauk politycznych, podyplomowe studium menadżerskie na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Pracował zawodowo m.in. jako wychowawca młodzieży OHP, następnie jako główny mechanik, kierownik działu mechanicznego, współzarządzał wieloma przedsiębiorstwami. Przewodniczący struktur terenowych OPZZ. Ukończył wiele kursów, m. in. kurs dla trenerów z zakresu ubezpieczeń społecznych, kurs nadzoru właścicielskiego, szkolenie pedagogiczne dla wykładowców i instruktorów. W latach 1997-2004 wiceprzewodniczący OPZZ, a od kwietnia 2004 roku do chwili obecnej przewodniczący OPZZ. W okresie pracy zawodowej pełnił wiele funkcji społecznych. Był m. in. radnym samorządu terytorialnego, wiceprzewodniczącym Wojewódzkiej Rady Zatrudnienia, członkiem Rady Nadzorczej Oddziału ZUS, członkiem Polskiego Komitetu Normalizacyjnego, wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, przewodniczącym Rady Programowej Ośrodka Studiów i Kształcenia Zawodowego. Jako przewodniczący OPZZ w 2004 roku zostaje powołany na funkcję wiceprzewodniczącego Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych. Jest członkiem międzynarodowych organizacji związkowych EKZZ i MKZZ. Autor wielu publikacji z zakresu polityki społecznej i gospodarczej.

List otwarty do premiera Donalda Tuska

Donald Tusk dał kolejny dowód lekceważenia dialogu społecznego. 21 sierpnia 2013 roku premier zlikwidował Zespół do spraw Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstw. Tymczasem członkowie Zespołu zostali poinformowani o tej decyzji dopiero.. 18 października. W międzyczasie trwały prace Zespołu oraz jego grup roboczych. Poniżej mój list do premiera, w którym zwracam się z wnioskiem o wyjaśnienie tej skandalicznej sytuacji.

Szanowny Panie Premierze.
W związku z likwidacją Zespołu do spraw Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstw, w pracach którego uczestniczy Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych, zwracam się z wnioskiem o wyjaśnienie merytorycznych powodów tej decyzji.

W dniu 21 sierpnia 2013 roku wydał Pan zarządzenie Nr 60 w sprawie zniesienia niektórych zespołów międzyresortowych, między innymi Zespołu do spraw Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstw, stanowiącego forum dyskusji o ważnych dla rozwoju społeczno-gospodarczego kraju kwestiach etycznych i społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw. O fakcie tym Ministerstwo Gospodarki poinformowało członków Zespołu 18 października 2013 roku, pismem z dnia 16 października 2013 roku (kopia w załączeniu), czyli dopiero po 59 dniach. Warto podkreślić, że w międzyczasie trwały prace Zespołu oraz jego grup roboczych.

Decyzja o likwidacja Zespołu do Spraw Społecznej Odpowiedzialności Przedsiębiorstw oraz forma w jakiej poinformowano o niej członków Zespołu jest dla nas ogromnym zaskoczeniem. Niweczy ona nie tylko efekty blisko czteroletniego zaangażowania partnerów społecznych we współpracę z administracją publiczną na rzecz upowszechnienia idei CSR, ale świadczy również o tym, że strona rządowa nie traktuje w sposób poważny dialogu społecznego, mimo wielokrotnie składanych przez Pana Premiera deklaracji o woli jego prowadzenia, jak również o szacunku do związków zawodowych i innych organizacji pozarządowych. Wydając przedmiotowe zarządzenie po raz kolejny podważył Pan zaufanie partnerów społecznych do strony rządowej. Tym samym utwierdził nas Pan w przekonaniu, że w sytuacji ustawicznego łamania przez rząd zasad dialogu społecznego, zawieszenie z dniem 26 czerwca 2013 roku udziału strony związkowej w pracach Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych było słuszne i konieczne. Pamiętam, że w reakcji na to zdarzenie wyraził Pan nadzieję, że związki zawodowe powrócą do dialogu społecznego, po czym rozwiązał Pan Zespół, który stanowił jedno z ostatnich forum takiego dialogu poza niefunkcjonującą dziś Komisją Trójstronną.

Szanowny Panie Premierze.

Pragnę zwrócić uwagę, że obecnie społeczna odpowiedzialność dotyczy każdej organizacji, nie tylko biznesu czy organizacji społecznych, ale i administracji publicznej. Zasada ta nabiera szczególnego znaczenia w świetle przepisów Konstytucji RP, zgodnie z którymi dialog społeczny nie jest prawem władzy publicznej, lecz przede wszystkim jej konstytucyjnym obowiązkiem. Jednym z podstawowych warunków prowadzenia dialogu jest równe i poważne traktowanie partnerów. W tym przypadku, w naszej ocenie, zasada ta została naruszona przez stronę rządową. Zostanie to uwzględnione przez OPZZ przy podejmowaniu dalszych decyzji dotyczących formuły naszego zaangażowania w dialog społeczny w Polsce.

Przewodniczący OPZZ, Jan Guz

TYLKO W NATEMAT 0 0PiS przystąpił do realizacji obietnic, czyli dlaczego Polacy będą zarabiali mniej
0 0Tak PiS załata budżet. W styczniu ceny alkoholu i papierosów pójdą w górę!
Leroy Merlin 0 0Glamour, a może... pustynny? Najnowsze ekscytujące trendy w urządzaniu wnętrz
Möller's 0 0Jak wspierać rozwój dziecka po 4 tygodniu życia? Ten składnik warto wprowadzić do diety
dad:HERO 0 0I wtedy wchodzi Pepsi, cała na różowo… Wina musującego z logiem tej firmy się nie spodziewałeś
Volvo 0 0Chcesz tanio kupić nowy samochód? To najlepszy moment. Zobacz, co wymyśliło Volvo