Polskie firmy są uznanymi na świecie producentami maszyn, urządzeń i linii dla przetwórstwa spożywczego. Rozwiązania i technologie dla przetwórstwa owoców i warzyw, mleczarstwa, piekarnictwa i przetwórstwa mięsnego to jeden z najlepszych produktów eksportowych polskich firm z
dużymi perspektywami na rynku irańskim. Iran eksportuje prawie 80 procent żywności, posiada ponad 12000 zakładów przetwórstwa spożywczego. Wraz z napływającymi z zagranicy nowoczesnymi technologiami pozwalającymi na rozwój rolnictwa w Iranie, będzie rosło zapotrzebowanie na przetwarzanie rodzimych produktów. Główne segmenty produktowe które mogą stworzyć przewagę konkurencyjną dla polskich eksporterów to automatyzacja linii produkcyjnych, systemy monitorowania i kontroli procesów produkcyjnych i wytwórczych oraz kontrola jakości i higieny produkcji. Irański rynek przetwórstwa spożywczego jest jednym z najprężniej się rozwijających rynków w rejonie MENA ( Bliski Wschód i Afryka Północna ). Wzrost branży przetwórczej wiąże się ze wzrostem konsumpcji, zmianami nawyków żywieniowych, bogaceniem się społeczeństwa irańskiego i młodym wiekiem irańskich konsumentów, 60% społeczeństwa jest w wieku poniżej 30 roku życia.