Często nie widzimy bezpośredniego związku między sposobem naszego odżywiania i chorobami. Istnieje jednak grupa schorzeń określanych mianem CHORÓB DIETOZALEŻNYCH, na których rozwój wpływają nasze błędy żywieniowe. Jaki im zapobiegać? Jakich zasad przestrzegać?
„Jesteś tym co jesz, zadbaj o swoje zdrowie i wygląd”
Cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, osteoporoza , próchnica , nowotwory (jelita grubego, odbytnicy, trzonu macicy, sutka, prostaty), niedokrwistości , niedobory witamin, zaburzenia płodności- to tylko niektóre schorzenia rozwijające się pod wpływem błędów żywieniowych. Jednak możemy im zapobiec! Wszystko zależy od sposobu naszego żywienia i stylu życia.
Wprowadzenie zasad zdrowego żywienia powinno przestać kojarzyć się z liczeniem kalorii, głodówką, rygorem i wiecznymi wyrzeczeniami. Wbrew pozorom nasza „zdrowa dieta” nie musi być mniej smaczna i nudna. Przeciwnie! Zadaniem Dietetyka jest, aby była kolorowa, ciekawa, a zarazem smaczna i zdrowa.
GŁÓWNE 10 PRZYKAZAŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów.
Jedz 3 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – około 2 litrów dziennie. 10. Unikaj alkoholu.