O autorze
Dlaczego pół? Przecież to rodzina,... co za kobieta! Wyrodna matka i żona!

Tak to ja, nie wyrodna tylko zwyczajna, pospolita, przeciętna, zabiegana Matka Polka! Kobieta, która często ma tylko 30 minut, żeby wymyślić i przygotować coś pysznego dla całej rodziny. Jakoś tak wychodzi, że zawsze mam mało czasu, zwłaszcza na przygotowanie obiadu. Stąd pomysł na założenie bloga, gdzie w jednym miejscu będą przepisy na szybkie, tanie ( czasem poszalejemy), smaczne i sprawdzone dania i to nie tylko obiadowe. Przepisów mam całą masę, w końcu jestem żoną i matką od 25 lat. Zapraszam!
Znajdź mnie na Facebooku

Wędlina długodojrzewająca

Ostatnio zamęczyłam Was - listy, harmonogramy. Nużące, ale sprawdza się. Raz napiszecie, a potem co rok tylko drobne poprawki. Oczywiście to Wy macie podjąć decyzję co chcecie przygotować.


Czas goni, dlatego dziś pierwszy przepis świąteczny-
wędlina długodojrzewająca.

Sama zaczęłam ją robić w ostatnie Święta Wielkiej Nocy. Zobaczyłam program w telewizji śniadaniowej, wyglądało to tak prosto i pięknie, że postanowiłam spróbować i ... zakochałam się. Oczywiście było trochę wpadek, ale wydaje mi się, że już wiem o co chodzi. W końcu od pół roku jemy tylko taką wędlinę.

1. Około 1,5 kg mięsa ( ja kupuję kawałek schabu, karkówki i jedną polędwiczkę, czasem szynkę, ale koniecznie z tłuszczykiem)
2. 1/2 szklanki cukru
3. 1/2 szklanki soli ( najlepsza morska lub kamienna, słabo sprawdza się miałka jodowana)
4. 1 łyżka soli peklowej( raz nie miałam i też się udało)
5. Przyprawy - ogólnie to te, które preferujecie, ale obowiązkowo: pieprz czarny grubo mielony, czosnek granulowany, majeranek - po 1 łyżce. Ja dodaję jeszcze paprykę ostrą i łagodną, jałowiec - 3 ziarenka, kolendrę
6. Potrzebna będzie gaza i sznurek lub siatka

Mięso myję, porządnie osuszam (ważne). Możecie do tego użyć czystej ścierki i papieru kuchennego. Mięso kroję na kawałki (około 8 cm), polędwiczkę na pół. Takie mniejsze kawałki są wygodniejsze w użyciu, bo gdy zaczniemy już je kroić, to nie mogą one za długo dojrzewać trzeba je zjeść w ciągu tygodnia. Wędlina nie rozpoczęta może leżakować około miesiąca. Mając kilka różnych małych kawałków można urozmaicać posiłki
Pokrojone kawałki układam w metalowej formie do pieczenia (wybierzcie taką, którą zmieścicie do lodówki) i posypuję cukrem. Postarajcie się, żeby każdy kawałek był opruszony z każdej strony. Czasem 1/2 szklanki cukru będzie za mało, spokojnie, możecie dodać więcej.

Mięso chowam do lodówki na 36 godzin. Dlatego ważne o której zaczynacie pracę, bo nikt nie lubi wstawać w nocy. Ja ustawiam sobie przypominacz co 12 godzin, wtedy przewracam mięso w foremce (nie wylewaj zalewy, która się pojawi). Po 36 godzinach myję porządnie mięso, wycieram i układam w foremce (czystej i suchej) posypuję mieszanką soli, i jak przy cukrze możesz dodać trochę więcej, ale nie wcieraj soli tylko posyp.


Znowu do lodówki na 36 godzin, co 12 obróć mięso. Po upływie tego czasu, mięso myję i dokładnie osuszam. Układam w foremce (czystej, suchej) i posypuję ziołami. Możemy część mięsa zrobić na ostro- chilli i dużo pieprzu, a drugą część łagodniejszą. Mięso znów do lodówki na 36 godzin. Nie trzeba już przekręcać kawałków.
Mięso po tym czasie owijam gazą i zakładam siatkę lub okręcam sznurkiem, każdy kawałek oddzielnie i wieszam w ciepłym przewiewnym miejscu. Po czterech dniach można spróbować, ale ja trzymam około tygodnia, potem przekładam do lodówki. Rozwijam z gazy, dopiero przed użyciem
Ważne Jeśli kupicie mięso ze skórą, należy ją odciąć. Takie mięso źle się wysusza i może się popsuć. Mięso można owijać gazą, ściereczką lub zawiązać w rajstopę. Najważniejsze, żeby zwłaszcza latem muchy nie miały dostępu do mięsa, a każdy kawałek owinięty był osobno.

Jeśli uda wam się zrobić mięso w przyszłym tygodniu, obiecuję że zadziwicie rodzinę na Święta. Powodzenia ;)
Tu znajdziesz rozpisany świąteczny harmonogram
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
RECENZJA 0 0Obejrzałem sequel "Lśnienia". To nie jest zwykły skok na kasę, ale i tak jest z nim problem
0 0"Zastąpił mi rodziców". Anna prosi o pomoc dla Marka, dzięki któremu "nie trafiła na ulicę"
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Wypadek autokaru na Słowacji. Był tak tragiczny, że głos zabrała nawet Čaputová
0 0Nawet Imperium nie ma tylu klonów. Nowa funkcja w Instagramie, dziwnie znajoma...
0 0"Terrorysta to ktoś taki...". Sikorski przeprowadził poruszający wywiad z Adamowicz
0 0"W Senacie wraca normalność". Nitras pokazał, co się zmieniło tuż po wyborze Grodzkiego
WYWIAD 0 0Wyślij kartkę do 5-letniej Natalki! Mama przekłada święta i prosi internet o pomoc
0 0Nigdy nie ma tyle czasu, ile trzeba? Oto, co trzeba zrobić, żeby wyrabiać się z zadaniami w pracy
0 0Mamy najgorszych szefów w Europie. To, co fundują rodzicom, woła o pomstę do nieba
DADHERO.PL 0 0Co się dzieje, gdy wrzucasz do sieci zdjęcia swoich dzieci? Zanim to zrobisz, przeczytaj ten tekst
0 0Przez nową modę wstydzę się, że mam iPhone’a. Najgłupsza rzecz w smartfonach, jaką widziałem
0 0Oprócz próśb były groźby? Klich o tym, w jaki sposób PiS miało walczyć w Senacie
0 0PiS rakiem wycofuje się z Piotrowicza. Nieoficjalnie: Duda zgłosi kontrkandydata
dad:HERO 0 0Najdroższy zegarek świata został sprzedany za absurdalną kwotę. Ten, kto go kupił, ma dobre serce
0 0Europejskie roboty przegrały z robotami azjatyckimi. Adidas zamyka fabrykę w Europie
POLECAMY 0 0Polacy sprzątają Himalaje. Andrzej Bargiel wziął worki i poszedł na lodowiec. "Ilość śmieci szokuje"