Bakterie bardzo źle się nam kojarzą. Powodują stale wiele chorób (ludzi, zwierząt, a nawet roślin). Wywoływały w przeszłości wielkie epidemie. Na co dzień psują nam żywność. Mogą nawet prowadzić do awarii precyzyjnych urządzeń technicznych!
nie zdołałem Państwa uprzedzić i zaprosić do posłuchania tej audycji
przed jej emisją na antenie Radia Kraków. Natomiast zachęcam
teraz do zapoznania się z tym, co miałem do powiedzenia na temat pożytecznych bakterii, z wykorzystaniem
tego łącznika. Temat się przez tych kilka dni nie zdezaktualizował!
W szczególności warto posłuchać, co opowiadam o bakteriach Clostidrium acetobutylicum. Potrafią one wytwarzać alkohol butylowy, będący dobrym zamiennikiem benzyny w silnikach samochodowych. Co więcej, bakterie te umieją spożytkować takie części roślin i drzew, które do niczego innego nie są przydatne - ani jako pożywienie dla ludzi, ani jako pasza dla zwierząt. Rysuje się więc perspektywa jeszcze lepszego wykorzystania wyhodowanych przez nas roślin. My zjemy ich najcenniejsze składniki (ziarna zbóż i inne owoce), mniej wartościowe części damy zwierzętom hodowlanym, a bakterie przerobią nam wszystkie nieużyteczne odpadki na paliwo do samochodów.
Podobnie można będzie wykorzystać odpadki powstające przy obróbce drewna, a nawet wyrzucane dotychczas pozostałości po niektórych procesach technologii produkcji żywności. Pewne poruszenie w środowisku wywołała wiadomość, że bakterie Clostidrium acetobutylicum zdołały przerobić na paliwo samochodowe odpadki pozostające po produkcji whisky :-)