
Nabraliśmy nieodpartej ochoty na naszą domową czekoladę – tą na bazie surowego kakao i oleju kokosowego. A jak człowieka nieodparta ochota na coś małego, smacznego ogarnie, to nie ma wyjścia, trzeba się wziąć do roboty i już. Tym bardziej, że taka czekolada to samo zdrowie. Nie dosyć, że zdrowe tłuszcze, to jeszcze całe bogactwo magnezu i innych wspaniałości, które kryje w sobie surowe kakao. Jednak ponieważ Wielkanoc już za kilka dni, pomyśleliśmy sobie, że możemy wykorzystać nasz przepis na domową czekoladę do zrobienia spodu do świątecznego mazurka.
200 g surowego kakao w proszku
3-4 łyżki miodu lub syropu z agawy (według smaku)
1 łyżka drobno posiekanych orzechów makadamia
100 g blanszowanych, zmielonych migdałów
50 g zmielonych makadamia
Sok z 2 cytryn
Starta skórka z 1 umytej i sparzonej wrzątkiem cytryny
Kandyzowana skórka z 1 jednej pomarańczy
2 łyżki suszonej żurawiny
Miód lub syrop z agawy do smaku
2 łyżki jagód goji
Sok z 1 cytryny
Płatki migdałów
Listki świeżej mięty
Surowe sproszkowane kakao
