Spożywanie fasoli, soczewicy i innych roślin strączkowych może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko chorób serca – podają kanadyjscy specjaliści. Aby uzyskać widoczne korzyści zdrowotne, wystarczy jedna porcja tych produktów dziennie.
Reklama.
Wpływ roślin strączkowych na zdrowie
Naukowcy z Kanady poddali analizie 26 badań rodzimych oraz przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych, w których udział wzięło łącznie ponad 1000 osób. Analiza ukazała, że codzienne spożywanie jednej porcji roślin strączkowych obniża stężenie lipoproteiny o niskiej gęstości (ang. low-density lipoprotein, czyli LDL) o 5%. Chociaż badacze nie ukazali związku przyczynowo-skutkowego, dowiedli istnienia silnej zależności pomiędzy spożyciem roślin strączkowych a poziomem złego cholesterolu. Jak podaje dr John Sievenpiper ze Szpitala Św. Michała w Toronto, 5% spadek stężenia cholesterolu LDL sugeruje potencjalne obniżenie ryzyka chorób serca o 5%.
Co ciekawe, prozdrowotne skutki konsumowania roślin strączkowych były wyraźniejsze wśród mężczyzn niż kobiet. Może to wynikać z faktu, że mężczyźni w większości przypadków wykazują gorsze nawyki żywieniowe i wyższy poziom cholesterolu niż kobiety. W konsekwencji, zmieniając dietę na zdrowszą, mogą oni zyskać więcej.
Po konsumpcji roślin strączkowych niektórzy uczestnicy doświadczyli problemów żołądkowych, a mianowicie wzdęć, zaparć czy biegunek. Z drugiej strony, dietetycy wychwalają korzyści niesione przez te produkty, które przeważają nad nielicznymi skutkami ubocznymi.
Nawet niewielka zmiana żywieniowa może przynieść korzyści
Poprzez nieznaczną zmianę nawyków żywieniowych – np. spożywanie jednej porcji fasoli, soczewicy, ciecierzycy lub groszku dziennie – możemy zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi i, co za tym idzie, zredukować ryzyko chorób serca ‒ mówi dr Robert Graham, internista ze Szpitala Lenox Hill w Nowym Jorku. Jak dodaje lekarz, analiza została przeprowadzona we właściwy sposób – aby sprawdzić wpływ roślin strączkowych na zdrowie, uczestników obserwowano przez co najmniej 3 tygodnie. Taki sam limit czasu stosowany jest przez Amerykańską Agencję Żywności i Leków (U.S. Food and Drug Administration) podczas testowania wszelkich produktów mogących pomóc w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu we krwi.
Dana Angelo White, dietetyk sportowy i pracownik naukowy Uniwersytetu Quinnipiac w Hamden, nazywa rośliny strączkowe jednym z najbardziej niedocenionych źródeł białka. Jak tłumaczy specjalista, są one wypełnione regulującym apetyt błonnikiem i białkiem, więc wyniki badania nie są zaskoczeniem. Najtrudniejsze będzie jednak nakłonienie ludzi, aby jedli więcej roślin strączkowych. Aby zwiększyć ich ilość w diecie, można na przykład przygotowywać dania takie jak hummus czy zupa z soczewicy, a także dodawać groch do potraw z makaronem, zup i sałatek – dodaje White.
Właściwości roślin strączkowych
Tuż po mięsie, drobiu i rybach, rośliny strączkowe są najlepszym źródłem białka. Stanowi ono budulec każdej komórki w ciele człowieka oraz jest niezbędne w celu regeneracji i zachowania dobrej kondycji organizmu. To dzięki białku układ odpornościowy chroni nas przed chorobami, a tlen transportowany jest w naczyniach krwionośnych.
Oprócz białka, rośliny strączkowe dostarczają także błonnika. Dzięki zawartości błonnika nierozpuszczalnego zapobiegają one zaparciom. Natomiast błonnik rozpuszczalny wspomaga kontrolę poziomu cukru i obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Warzywa te są również doskonałym źródłem minerałów, a w szczególności żelaza, potasu i magnezu. Na przykład, filiżanka ugotowanej, niesolonej soczewicy to 6,59 mg żelaza, 71 mg magnezu i 731 mg potasu. Tymczasem dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na te składniki to odpowiednio 18, 32 i 4700 mg. Zbliżona ilość minerałów występuje także w pozostałych roślinach strączkowych.
Rośliny strączkowe okazać się mogą niezwykle istotne dla osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów lub utrzymać zdrową wagę. Pomagają bowiem zaspokoić apetyt i powstrzymać się przed spożyciem nadmiernej ilości kalorii. Połączenie białka, błonnika i złożonych węglowodanów sprawia, że rośliny strączkowe szybko dają uczucie sytości i pozwalają utrzymać ten stan dłużej.