Aloes jest niezwykłą rośliną pełną składników odżywczych. Różne części aloesu używane są do innych celów, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz ciała. Sok aloesowy ma wiele zalet dla zdrowia, zaleca się jego picie w przypadku problemów z trawieniem, osłabioną odpornością, problemami skórnymi. Sprawdź, jak wykorzystać aloes.
Reklama.
Bogactwo zalet aloesu
Aloes zawiera ponad 200 aktywnych składników, włącznie z witaminami, minerałami, aminokwasami, enzymami, polisacharydami i kwasami tłuszczowymi – nic dziwnego, że używa się go na wiele sposobów. Liść aloesu wypełniony jest substancją o konsystencji żelu, która składa się w około 99% z wody. Ludzie stosują aloes od ponad 5000 lat, warto więc sięgnąć do tej wiedzy i stosować aloes na co dzień.
Aloes = witaminy i minerały
Aloes zawiera: witaminę A, C, E, kwas foliowy, cholinę, B1, B2, B3 (niacynę), B6. To jedna z niewielu roślin, która ma witaminę B12. Niektóre minerały, jakie można znaleźć w aloesie to: wapń, magnez, cynk, chrom, selen, sód, żelazo, potas, miedź czy mangan.
Aloes to bogactwo kwasów tłuszczowych i aminokwasów
Aminokwasy to części składowe białek. Ludzki organizm potrzebuje około 22 aminokwasów, a 8 z nich jest mu niezbędnych. Szacuje się, że aloes zawiera 18–20 aminokwasów, włącznie z 8 kluczowymi dla naszego ciała. Aloes to także cenne źródło kwasów tłuszczowych, takich jak sterole roślinne, cholesterol HCL, który obniża poziom tłuszczu we krwi, kampesterol i B-sitosterol. Wszystkie z nich pomocne są w łagodzeniu objawów alergii i problemów trawiennych.
Aloes to adaptogen
Adaptogen to lek, który wspomaga naturalną zdolność organizmu do przystosowywania się do zmian zewnętrznych oraz wspomagający odporność organizmu. Istnieje przekonanie, że moc naturalnego adaptogenu stymuluje mechanizm ochronny i adaptacyjny organizmu, co pozwala lepiej radzić sobie ze stresem fizycznym, emocjonalnym czy środowiskowym, takim jak zanieczyszczenia.
Wspomaganie trawienia
Problemy trawienne mogą być powiązane z wieloma chorobami. Dobrze funkcjonujący układ pokarmowy to podstawa dobrego zdrowia. Aloes ma działanie łagodzące i oczyszczające, co pomaga w trawieniu. Jak już wspomniano, aloes to adaptogen, co oznacza, że pomoże zarówno w przypadku zatwardzenia, jak i biegunki. Co więcej, pomaga on w przypadku zespołu jelita wrażliwego czy choroby refluksowej przełyku. Ta wszechstronna roślina zmniejsza ilość szkodliwych bakterii, co sprzyja dobrej pracy jelit.
Wspomaganie układu immunologicznego
Biorąc pod uwagę nadmiar stresu w dzisiejszych czasach, każdy z nas potrzebuje zadbać o odporność. Polisacharydy zawarte w soku z aloesu stymulują mikrofagi – białe krwinki układu odpornościowego, które walczą z wirusami. Aloes wspomaga odporność także dlatego, że jest bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do procesów starzenia. Jakby tego było mało, aloes wykazuje też działanie przeciwgorączkowe.
Zbawienie dla skóry
Aloes ma świetny wpływ na cerę, dlatego jest jednym z podstawowych składników stosowanych w branży kosmetycznej. Przede wszystkim pomaga goić rany, dlatego ma powszechne zastosowanie zewnętrzne w przypadku oparzeń, otarć, ukąszeń owadów czy łuszczycy. Zawiera duże ilości wody, przez co znakomicie nawilża i regeneruje cerę oraz poprawia jej elastyczność.
Aloes (http://portal.abczdrowie.pl/jakie-zastosowanie-ma-aloes) – antybiotyk, środek antybakteryjny, przeciwgrzybiczny, antyseptyczny i antywirusowy w jednym
Aktywne składniki aloesu, takie jak siarka, lupeol, kwas salicylowy, kwas cynamonowy i fenol, które zapobiegają rozrostowi szkodliwych mikroorganizmów i wspólnie zapewniają działanie przeciw mikrobom, eliminując w ten sposób infekcje wewnętrzne i zewnętrzne.
Przepisy na napoje aloesowe
Lekki cytrusowy napój z aloesu
Składniki:
1 ogórek
1 jabłko
1 cytryna
2 łyżki miąższu aloesu
Zmiksuj jabłko i ogórek, następnie dodaj sok z cytryny. Rozetnij liść aloesu, wyjmij 2 łyżki miąższu ze środka i dodaj do reszty składników. Ponownie blenduj do uzyskania jednolitej masy.
Liście należy oczyścić z kolców, pokroić na kawałki, dodać miód i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie – dodać porcję wódki i wymieszać. Łyżeczkę syropu pić przed jedzeniem przez 10 dni.