Wyciągnij z siemienia lnianego wszystko, co najlepsze
Anna Zwolińska
12 stycznia 2015, 16:16·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 12 stycznia 2015, 16:16
Jak na coś tak bardzo małego, siemię lniane ma mnóstwo zalet. Badania pokazały, że len zwyczajny znany od tysięcy lat może pomagać w obniżeniu cholesterolu, stabilizacji cukru we krwi, wspomaganiu odchudzania, odporności i nawet walce z rakiem.
Reklama.
Bogactwo siemienia lnianego
Skład nasion lnu zwyczajnego jest dość niezwykły. Ten produkt roślinny zawiera dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które w dużych ilościach występują także w rybach. Olej lniany (http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-oleju-lnianego) w około 50 procentach składa się właśnie z roślinnej wersji omega-3 nazywanej kwasem α-linolenowym – to 5 razy więcej niż olej z orzechów włoskich, które są kolejnym bogatym źródłem.
Co więcej, siemię lniane zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, większość witamin z grupy B, magnez, mangan, witaminę E, cynk, lecytynę. Ponadto jest to naturalne bogactwo flawonoidów i fitoestrogenów, włącznie z wieloma potężnymi antyoksydantami, nazywanymi lignanami. Lignany lniane mają silne właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe.
Właściwości zdrowotne siemienia lnianego
Siemię lniane obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Błonnik rozpuszczalny zawarty w lnie zwyczajnym pomaga zapobiegać nagromadzeniu płytki miażdżycowej, która zatyka żyły i prowadzi do nadciśnienia, udaru czy zawału. Błonnik ma dobroczynny wpływ na stabilizowanie cukru, więc idealnie nadaje się dla osób z cukrzycą typu 2.
Len zwyczajny pomaga zachować zdrową wagę. Nasiona tej rośliny w czasie trawienia pęcznieją szybciej, zaspokajając głód. Warto spożywać siemię lniane na pół godziny przed posiłkiem, aby kontrolować apetyt. Co więcej, jest to dobre rozwiązanie dla osób, które mają problemy trawienne.
Spożywanie siemienia lnianego oznacza też wzmocnienie układu odpornościowego, co szczególnie przydaje się w okresie zimowym, kiedy wiele osób choruje. Niektóre badania sugerują też, że pomaga w chorobach zapalnych i autoimmunologicznych, takich jak łuszczyca, toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów.
Naukowcy dostarczają dowodów na to, że len zwyczajny może odgrywać rolę w walce z rakiem, zwłaszcza piersi i jelita grubego. Cudownym składnikiem ma być wysoka zawartość linganów, które hamują rozwój nowotworu.
Jak używać siemienia lnianego w kuchni?
Len zwyczajny można znaleźć na półkach sklepów ze zdrową żywnością, i coraz częściej w supermarketach w postaci siemienia lnianego zmielonego, całych nasion oraz oleju lnianego. Olej lniany pochodzi z nasion lnu tłoczonych na zimno i jest bogatszy w kwas α-linolenowy niż całe nasiona.
Specjaliści zalecają kupowanie siemienia lnianego w postaci całych nasion lub mielenie ich samodzielnie w blenderze. Jest to ważne, ponieważ tłuszcz zawarty w zmielonym siemieniu lnianym może być podatny na oksydację.
Zaleca się spożywanie łyżeczki siemienia lnianego dziennie w przypadku zdrowych osób dorosłych i nie więcej niż ¼ łyżeczki w przypadku dzieci. Siemię lniane jest bogate w błonnik, więc należy dodawać je do diety w małych ilościach i następnie stopniowo zwiększać dawki. Łyżka stołowa mielonych ziaren to około 36 kalorii, natomiast całych ziaren – 50 kalorii.
Siemię lniane ma lekki, orzechowy posmak. Oto kilka sposobów na dodawanie go do potraw, które spożywasz na co dzień:
1. Dodaj siemię lniane do płatków lub gorącej owsianki, aby uzyskać zdrowe i pyszne śniadanie.
2. Dodaj łyżeczkę mielonego siemienia lnianego do musztardy lub majonezu, którymi smarujesz kanapkę lub dodajesz do sałatki.
3. Blenduj nasiona razem z sokiem, smoothie lub dodawaj do jogurtu.
4. Posypuj ziarnami sałatki i zupy.
5. Dodawaj siemię lniane do sosów i zapiekanek.
6. 1-2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego zalej wrzątkiem. Otrzymany napar ma dobroczynne właściwości dla układu pokarmowego.
Czy siemię lniane może szkodzić?
Siemię lniane ma mnóstwo zalet, ale – podobnie jak ze wszystkimi produktami – istnieje kilka przeciwwskazań. Osoby cierpiące na chorobę Leśniowskiego-Crohna powinny unikać tego produktu, ze względu na jego właściwości przeczyszczające. Kobiety w ciąży i karmiące matki również nie powinny spożywać mielonego siemienia lnianego.