Każdy z nas powinien wprowadzić do diety fasolkę szparagową – jest nie tylko bogata w składniki odżywcze i witaminy, ale ma też niewielką ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Zobacz, co może zaoferować fasolka szparagowa.
Reklama.
Smaczna i zdrowa fasola szparagowa!
Fasola szparagowa w 100 gramach zawiera tylko 27 kalorii, 0,2 gram tłuszczu, 3,7 gram węglowodanów przyswajalnych, 3,4 gram błonnika oraz 2,4 gram białka (zobacz inne produkty wspomagające odchudzanie: http://portal.abczdrowie.pl/10-produktow-spozywczych-wspomagajacych-odchudzanie). Co więcej, jest bogata w witaminę A, C, K oraz kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, żelazo, magnez i potas.
Możliwe zalety zdrowotne spożywania szparagówki
Spożywanie owoców i warzyw każdego rodzaju od dawna powiązane jest z obniżeniem ryzyka poważnych przypadłości zdrowotnych. Wiele badań sugeruje, że zwiększenie konsumpcji produktów roślinnych, takich jak fasolka szparagowa, obniża ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób serca, jednocześnie wspomagając zdrowie cery, zwiększając energię i obniżając wagę.
Nowotwory
Fasolka szparagowa zawiera duże ilości chlorofilu, który blokuje efekt karcinogenny aminów heterocyklicznych, które powstają na skutek obróbki mięsa w wysokich temperaturach. Jeżeli lubisz grillować mięso „na węgiel”, upewnij się, że zjesz do tego zielone warzywa, np. szparagówkę, aby zniwelować ryzyko. Co więcej, fasolka szparagowa zawiera potężne przeciwutleniacze, nazywane flawonoidami, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.
Płodność
Dla kobiet w wieku rozrodczym spożywanie większej ilości żelaza ze źródeł roślinnych, takich jak szpinak, fasola, dynia i fasola szparagowa, zdaje się poprawiać płodność, według badań przeprowadzonych na Harvardzie. Odpowiednia ilość kwasu foliowego jest kluczowa dla ciężarnych kobiet, aby chronić dziecko przed wadami cewy nerwowej. Jeden kubek fasolki szparagowej zapewnia około 10 proc. dziennej zalecanej dawki kwasu foliowego oraz 6 proc. żelaza.
Cukrzyca
Ze względu na swój niski indeks glikemiczny (IG 15) fasolka szparagowa znajduje idealne zastosowanie w diecie cukrzyka (sprawdź, jaką dietę powinien mieć cukrzyk: http://portal.abczdrowie.pl/dieta-osoby-chorej-na-cukrzyce). Poza tym proteiny w niej zawarte wspomagają kontrolę cukru we krwi, co oznacza, że organizm nie potrzebuje dużych ilości insuliny do jego przetworzenia.
Depresja
Dbanie o potrzebne dawki kwasu foliowego może pomagać w depresji. Zapobiega on nadmiarowi homocysteiny w organizmie, która blokuje krew wraz z innymi składnikami odżywczymi w dotarciu do mózgu. Nadmiar homocysteiny może też hamować produkcję serotoniny, dopaminy oraz noradrenaliny, które regulują samopoczucie, sen oraz apetyt.
Zdrowie kości
Niskie spożycie witaminy K zostało powiązane z większym ryzykiem złamania kości. Odpowiednia dzienna dawka witaminy K ma pozytywny wpływ na zdrowie kości, ponieważ poprawia przyswajanie wapnia oraz zmniejsza jego wydalanie z moczem.
Jeden kubek fasolki szparagowej zapewnia niemal 20 proc. dziennej zalecanej dawki witaminy K oraz 4 proc. wapnia.
Choroby układu krążenia
Potas, kwas foliowy, antyoksydanty, witamina B6, magnez i ryboflawina zapobiegają udarom mózgu oraz obniżają ciśnienie krwi. Regularnie spożywając fasolkę szparagową, dbasz więc o układ krążenia, ale to nie wszystko. Dzięki niej obniżysz też zły cholesterol, który przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca.
Układ odpornościowy
Fasolka szparagowa wspomaga odporność dzięki zawartości witaminy C. Co więcej, zawarta w niej aglutynina odgrywa znaczącą rolę w budowaniu układu immunologicznego.
Którą fasolkę wybrać?
Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach żółtej i zielonej. Poza różnicą w smaku – żółta ma delikatniejszy, a zielona bardziej wyrazisty – ta pierwsza zawiera więcej potasu i fosforu, natomiast druga bogatsza jest w witaminę A i kwas foliowy, dlatego bardziej zaleca się ją kobietom ciężarnym.
Ważne, aby pamiętać, że witaminy, minerały czy antyoksydanty same w sobie nie czynią fasolki szparagowej tak niezbędnej w diecie. Liczne badania udowodniły, że te niezwykle ważne składniki odżywcze w formie suplementu nie wpłyną na organizm w taki sam sposób jak w wyniku spożywania warzyw.