Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek. Są składnikiem wielu świątecznych potraw i podstawowym elementem wielkanocnego koszyczka. Przez lata jajka były uważane za bardzo odżywcze i zdrowe, potem straciły dobrą opinię z powodu złego cholesterolu. Teraz wracają do łask. Jednak, czy na pewno jajka są zdrowe?
W naTemat pracuję od kwietnia 2021 roku jako dziennikarka newsowa i reporterka. W swoich tekstach poruszam tematy społeczne, polityczne, ekonomiczne, ale też związane z ekologią czy podróżami. Zawsze staram się moim rozmówcom dawać poczucie bezpieczeństwa i zaopiekowania się, a czytelnikom treści wysokiej jakości. Pasja do dziennikarstwa narodziła się we mnie z zamiłowania do pisania… i ludzi. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa oraz politologii na Uniwersytecie Warszawskim.
W skali roku Polacy jedzą około 11-13 jaj miesięcznie. W okresie Wielkanocy liczba ta wzrasta do 18-20 sztuk. Przyjrzyjmy się, co jajko kryje pod skorupką.
Czy jajka są zdrowe?
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Średnio jedno jajko dostarcza aż 7,03 g białka. Co ciekawe, bardziej wartościowe w białko jest kurze żółtko, niż samo białko.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Na uwagę zasługują też wartości odżywcze kurzego żółtka, bogatego beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i pozytywnie wpływa na wzrok.
Dietetycy uważają, że zdrowy człowiek może pozwolić sobie na zjedzenie jednego jajka dziennie, a osoby z podwyższonym cholesterolem powinny ograniczyć się do 2-3 sztuk tygodniowo.
Ile kalorii ma jajko?
Dla liczących kalorie w święta ważną informacją jest kaloryczność jajek. Jedno średnie jajko (63 g) zawiera 90 kcal. Przy czym warto zaznaczyć, że jajka mają korzystny skład tłuszczu. Wiele w nim niezbędnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6. Na 5 g tłuszczu tylko 0,1 g stanowią „złe” nasycone kwasy tłuszczowe. Jajka są pokarmem, który daje uczucie sytości. Dzięki temu, po ich dłużej czujemy się najedzeni i tym nie mamy ochoty na podjadanie.
Jajka a cholesterol
To prawda, żółtko zawiera spore ilości cholesterolu, ok. 234 mg tego związku w średnim jajku, o wadze 63 g.
Jednak jak podkreśla dietetyk, Joanna Wasiluk, nie jest to powód, aby rezygnować z jedzenia jajek.
– Niemniej jednak badania naukowe nie potwierdzają bezpośredniej zależności pomiędzy spożyciem jaj a wzrostem zachorowania na choroby serca. Ryzyko podniesienia poziomu cholesterolu i odkładania się złogów miażdżycowych jest mniejsze przy sporym spożyciu jaj, ale zbilansowanej i pełnowartościowej diecie- powiedziała Joanna Wasiluk w rozmowie z Wirtualną Polską