nt_logo

Dieta na chorobę nerek. Co jeść przy niewydolność nerek i innych dolegliwościach?

redakcja naTemat

08 kwietnia 2022, 11:04 · 4 minuty czytania
Nerki to najważniejsze organy układu moczowego, dlatego ważne jest ich prawidłowe funkcjonowanie. Nieprawidłowa praca nerek może prowadzić do szeregu chorób. Wówczas trzeba stosować odpowiednią dietę. Co należy jeść, a czego nie wolno na diecie nerkowej?


Dieta na chorobę nerek. Co jeść przy niewydolność nerek i innych dolegliwościach?

redakcja naTemat
08 kwietnia 2022, 11:04 • 1 minuta czytania
Nerki to najważniejsze organy układu moczowego, dlatego ważne jest ich prawidłowe funkcjonowanie. Nieprawidłowa praca nerek może prowadzić do szeregu chorób. Wówczas trzeba stosować odpowiednią dietę. Co należy jeść, a czego nie wolno na diecie nerkowej?
Dieta w chorobach nerek. Fot. 123rf.com/ saschanti17

Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google

  • Właściwa dieta w schorzeniach nerek ma ogromne znaczenie dla spowolnienia choroby.
  • Ważne jest, aby była przygotowana pod okiem lekarza lub dietetyka.
  • Co można jeść przy chorych nerkach, a jakie produkty należy wykluczyć z diety?

Funkcje nerek w organizmie

Nerki to kluczowe organy układu moczowego, dlatego ważne jest ich prawidłowe funkcjonowanie. Narządy te są odpowiedzialne są za odfiltrowywanie z organizmu szkodliwych substancji i zatrzymywanie tych najbardziej wartościowych.

Nasz organizm pobiera z pożywienia niezbędne składniki odżywcze, które nie są jednak wykorzystywane w całości. W tym procesie nerki dbają o to, by oczyścić krew z toksyn, nadmiaru soli, mocznika we krwi i innych zbędnych produktów przemiany materii. Gdyby nie ich praca, organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować.

Czytaj także: Czy istnieje jedzenie hamujące apetyt? Czy blokery apetytu działają?

Nieprawidłowa praca nerek może spowodować zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej, a także przyczynić się do wystąpienia niewłaściwego ciśnienia tętniczego. Choroby spowodowane nieprawidłową pracą nerek wymagają zastosowania specjalnej diety nerkowej. Jest ona zalecana pacjentom, u których zdiagnozowano takie choroby jak kamicę nerkową, zapalenie czy niewydolność nerek.

Czytaj także: https://natemat.pl/396517,aspartam-ksyliotol-erytrol-a-moze-miod-czym-slodzic

Czym jest dieta nerkowa?

Choroby nerek mogą szybko się rozwijać i prowadzić do ostrej niewydolności, dlatego ważne jest zastosowanie restrykcyjnej diety. Odpowiednią dietę przygotuje lekarz lub dietetyk. Warto jednak wiedzieć, jak wygląda dieta dla osób, które mają chore nerki.

Dieta nerkowa powoduje konieczność wyeliminowania niektórych produktów spożywczych. Przy tym rodzaju diety specjaliści zalecają ograniczenie przede wszystkim składników bogatych w sód, potas i fosfor. Jednak konkretną ilość tych pierwiastków, którą należy spożyć w ciągu doby powinien wskazać lekarz, który prowadzi leczenie. Ilość tych pierwiastków może ona różnić się w zależności od rodzaju schorzenia, a także wielu innych czynników.

W diecie nerkowej ważne jest ograniczenie spożycia białka oraz soli. Należy wyeliminować ze swojego menu produktów słonych i wysoko przetworzonych potraw. Jest to bardzo istotne, bo sól zatrzymuje wodę w organizmie.

Zasady diety nerkowej – czego nie jeść?

W diecie nerkowej ważne jest spełnienie następujących zasad.

  • Najważniejszym zaleceniem diety nerkowej jest ograniczenie białka.
  • Pracę nerek można wspomagać, pijąc napar z pokrzywy, skrzypu polnego czy nawłoci.
  • Ograniczenia żywieniowe w diecie nerkowej prowadzą do niedoborów wapnia. Zalecana jest suplementacja witaminy D i preparatów wapnia.
  • Przy niewydolności nerek powinno się ograniczyć spożycie sodu, potasu oraz fosforu.

Główne źródła bardzo dużej ilości sodu to: konserwy, wędzone sery i wędliny, kiszone ogórki oraz kapusta, kostki rosołowe, chipsy, a także gotowe dania instant. Należy je wykluczyć z diety. Chorzy na nerki powinni ponadto zrezygnować z solenia domowych potraw.

Źródłem fosforu są natomiast orzechy włoskie, migdały, płatki owsiane, wędzone ryby czy sery pleśniowe. To wszystko powinno być wykluczone z diety nerkowej.

Dużą ilość potasu mają natomiast banany, pomidory, śliwki, pomarańcze, fasola, groch czy soja.

Produkty, które należy wykluczyć lub ograniczyć na diecie nerkowej:

  • białko – podroby, sery żółte, sery topione, sery typu feta, żółtka jaj, śledzie, drobne ryby;
  • węglowodany – ryż brązowy, chleb graham, mąka razowa, pełne ziarna zbóż, płatki owsiane, żytnie, mąka żytnia, grube kasze, muesli, chleb chrupki, pumpernikiel, chleb żytni razowy, chleb z ziarnami, zarodki, otręby;
  • tłuszcze - margaryny twarde;
  • produkty mleczne - mleko kozie;
  • warzywa - kukurydza, kiełki, seler korzeniowy, groszek zielony, brokuły, korzeń pietruszki, czosnek, soczewica, groch, fasola, soja, ciecierzyca, pieczarki, grzyby suszone;
  • owoce i inne – porzeczki czarne, czekolada, kakao, orzechy, migdały, sezam, mak, pestki dyni, słonecznika.

Dieta nerkowa – co powinno się jeść?

Podczas diety nerkowej należy zwrócić szczególną uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. Wiemy, już co należy ograniczyć. Pozostaje pytanie, co zaleca się jeść podczas takiej diety?

W tej diecie nie ogranicza się szczególnie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Należy jednak pamiętać o tym, że większość mięs ma dość wysokie stężenie białka, na które trzeba szczególnie uważać podczas takiej diety. Zatem nie wolno przekraczać ilości wskazanej przez lekarza. Osobom na diecie nerkowej zaleca się wybieranie:

  • chudej cielęciny,
  • chudej wieprzowiny,
  • królika,
  • kurczaka,
  • ryb morskich: makreli, łososia czy halibuta.

Podczas diety nerkowej zaleca się spożywanie ogórków, ziemniaków, marchwi, buraków, szpinaku, dyni, papryki czerwonej czy kafira. Większość z nich najlepiej spożywać pod postacią gotowaną, na parze lub w piekarniku bez dodatku oleju czy masła. Z niewielką ilością soli. Dodatkowo swobodnie można też jeść:

  • cebulę,
  • sałatę,
  • kapustę pekińską, białą, czerwoną
  • paprykę zieloną i czerwoną
  • brukselkę,
  • rzodkiewkę,
  • pora,
  • cukinię, papryka czerwona,
  • pomidory.

Pieczywa i makarony najlepiej wybierać na bazie zwykłej mąki pszennej z niską zawartością białka oraz sodu. Wybierając chleby czy bułki, należy jednak zwrócić uwagę na ich skład – rozwiązanie najbezpieczniejsze dla nerek to zrezygnowanie z produktów z dodatkiem soli. Na tej diecie można jeść:

  • pieczywo niskobiałkowe,
  • mąkę pszenną typ 500 i 750,
  • ryż biały,
  • kaszę mannę,
  • chleb żytni jasny,
  • bułki kajzerki,
  • chleb pszenny.

Dieta nerkowa zakłada całkowite wykluczenie z diety takich źródeł tłuszczu, jak:

  • smalec,
  • margaryna,
  • olej rośliny.

Najzdrowszym rozwiązaniem będzie dodawanie do potraw oliwy z oliwek, oleju rzepakowego czy lnianego na zimno. Warto polewać nimi sałaty czy gotowane dania obiadowe.

Niewydolność nerek oraz innego rodzaju zaburzenia są powodem, dla którego powinno się wyeliminować z diety ostre przyprawy, takie jak:

  • ocet,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli,
  • chrzan,
  • ziele angielskie,
  • musztarda,
  • gotowe buliony,
  • kostki rosołowe.

Warto zastąpić je bezpieczniejszymi zamiennikami – natką pietruszki, koperkiem, sokiem z cytryny, kminkiem, naturalnym, suszonym czosnkiem czy majerankiem.

Dieta nerkowa - napary

Podczas diety nerkowej warto pić różne napary ziołowe. Nerki wspomagają między innymi pokrzywa, brzoza, nawłoć czy skrzyp polny.

Pokrzywa zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie i odkażająco, pomagają też w wydalaniu szkodliwych substancji z organizmu. Spożycie liści brzozy białej przyczynia się do usuwania jonów potasu oraz sodu z ciała. Z kolei picie naparu z ziela nawłoci pospolitej jest ma działanie przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjne. Natomiast Skrzyp polny na nerki działa moczopędnie i rozkurczowo.

Z uwagi na zawartość substancji czynnych należy skonsultować z lekarzem ilość i rodzaj spożywanych naparów.