Zespół chemików odkrył nową klasę antybiotyków, które służyć mają walce z opornym na metycylinę gronkowcem złocistym i innymi bakteriami, które nie reagują na dostępne obecnie leki. Oksadiazole, bo tak nazwany został nowy rodzaj farmaceutyków, mogą okazać się odpowiedzią na MRSA i pozostałe choroby bakteryjne, atakujące co roku miliony ludzi na świecie.
Reklama.
Nowa nadzieja dla zakażonych gronkowcem
Badanie zespołu naukowców z Uniwersytetu w Notre Dame, przeprowadzone pod przewodnictwem Mayland Chang i Shahriara Mobashery’ego, ukazało się na łamach magazynu „Journal of the American Chemical Society”. Nowa klasa antybiotyków została odkryta in silico, a więc za pomocą komputera. Jest to obiecująca broń w walce z MRSA (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty oporny na metycylinę).
Po tym, jak poddali oni analizie 1,2 mln związków, badacze odkryli, że oksadiazole hamują działanie białka wiążącego penicylinę – PBP2a – i biosyntezę ściany komórkowej bakterii, która umożliwia gronkowcowi złocistemu oparcie się działaniu leków. Dzięki swoim właściwościom antybiotyk powoduje śmierć komórki. Co ważne, nowa grupa antybiotyków jest efektywna także po zastosowaniu doustnym. W większości przypadków konieczna jest iniekcja leku lub jego wprowadzenie dożylne. Obecnie dostępny jest tylko jeden antybiotyk przeciw MRSA, który może być zażywany w ten sposób.
Gronkowiec złocisty stał się światowym problemem zdrowia publicznego na początku lat 60., a wszystko za sprawą jego oporności na antybiotyki. Z powodu zakażenia w samych Stanach Zjednoczonych co roku hospitalizowanych jest 278 000 osób, a 19 000 umiera. Obecnie stosuje się trzy skuteczne terapie lekowe, jednak istnieje już oporność na każdy z tych antybiotyków.
Naukowcy od lat poszukiwali rozwiązania problemu MRSA. Jak podaje Chang, prof. Mobashery przez bardzo długi czas pracował nad mechanizmami warunkującymi oporność gronkowca na leki. Ponieważ teraz mechanizmy te są już znane, możliwe jest opracowanie strategii mających na celu stworzenie związków pozwalających na skuteczną walkę w zakażeniami.
Kto narażony jest na zakażenie gronkowcem?
Gronkowce są jednym z elementów flory bakteryjnej organizmu ludzkiego i zwierzęcego. Podczas gdy obecnie znanych jest ponad 40 jego rodzajów, większość z nich nie jest niebezpieczna dla człowieka. Wyjątek stanowi gronkowiec złocisty. Niestety o zakażenie bakterią nie jest trudno – często wystarczy uściśnięcie ręki zakażonej osoby. Możliwe, że część z nas jest nieświadomymi jego nosicielami, a gronkowiec czeka tylko, aby zaatakować.
Do ataku najczęściej dochodzi, gdy organizm człowieka jest osłabiony. Rozwojowi gronkowca złocistego sprzyjać mogą m.in. stany pooperacyjne, choroby metaboliczne, takie jak cukrzyca, czy też choroby wpływające na niższą odporność, np. nowotwory. Ryzyko zakażenia wzrasta w przypadku niewystarczającej higieny osobistej, konsumowania nieświeżego pokarmu czy niewłaściwego jego przechowywania.
Szczególnie narażone na zakażenie gronkowcem są dzieci, w tym noworodki, oraz osoby leczone w szpitalach – właśnie w nich spotkać można najbardziej oporne na antybiotyki szczepy bakterii.
Jak uniknąć infekcji?
Człowiek ma nieustanny kontakt z bakteriami, jednak nie zawsze wiąże się on z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Niestety w sprzyjających okolicznościach dojść może do ich namnożenia, które związane jest z pojawieniem się w organizmie człowieka szkodliwych toksyn. Chociaż uniknięcie zakażenia może się okazać trudne lub w wielu sytuacjach – niemożliwe, warto podjąć działania, które zminimalizują ryzyko infekcji.
Należy pamiętać o częstym myciu rąk i dbałości o higienę osobistą. Dokładne umycie rąk niezbędne jest przede wszystkim po wizycie w szpitalu, w którym bakterie są powszechne. Szczególną uwagę poświęcić warto ranom i skaleczeniom – są one obarczone wysokim ryzykiem zakażenia. Warto uważać także na sposób, w jaki przechowywane jest pożywienie – nie rozmrażać i ponownie zamrażać jedzenia, a także stosować się wytycznych odnośnie do czasu i temperatury jego przechowywania.