
Reklama.
Dziennikarz przyszedł na świat w 1955 roku w Poznaniu. W trakcie PRL był współpracownikiem KSS "KOR", współpracował m.in. z kwartalnikiem "Puls". Jako student łódzkiej filmówki należał we wrześniu 1980 do organizatorów Niezależnego Zrzeszenia Studentów. W stanie wojennym był internowany, a już pod koniec lat 80. tworzył swoje pierwsze filmy dokumentalne – poświęcone oczywiście polskiej opozycji.
Swoją karierę z mediami kontynuował w trakcie transformacji ustrojowej. Od 1989 do 2001 był dziennikarzem "Gazety Wyborczej". Ponadto w 1990 wydał razem z żoną książkę "Małe Vademecum Peerelu", w latach 90. nakręcił również kilka filmów dokumentalnych. Znany był także ze swojej działalności kulinarnej. Z Robertem Makłowiczem stworzył duet publicystów kulinarnych najpierw we "Wprost", a później (od 2005) w "Newsweeku". Wydał również kilka książek kulinarnych – część razem z Makłowiczem, a cześć samodzielnie.
źródło: wyborcza.pl