Jaja skażone salmonellą trafiły do sklepów. Znamy numery partii
redakcja naTemat
13 lipca 2018, 06:47·1 minuta czytania
Publikacja artykułu: 13 lipca 2018, 06:47
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed jajami skażonymi salmonellą, które trafiły na sklepowe półki. Ich producent, przedsiębiorca z Tychowa Nowego , zdecydował o wycofaniu produktu z rynku.
Reklama.
Jak czytamy w komunikacie GIS, obecność bakterii salmonella enteritidis stwierdzono w jajach z oznaczeniem: "jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M", posiadających na skorupkach kod: 3PL26111314 oraz termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.
Niebezpieczna partia została wyprodukowana 25 czerwca 2018 roku w Gospodarstwie Rolnym Krzysztof Niewczas w Tychowie Nowym. Przedsiębiorca wycofał produkt z rynku, a urząd apeluje, by zwracać jaja ze skażonej partii do miejsca zakupu.
"Bezpieczeństwo zdrowotne naszych Konsumentów jest dla nas najważniejsze. W obecnej chwili wraz z działaniami naprawczymi prowadzimy wnikliwe obserwacje mające na celu ustalenie przyczyny potencjalnej niezgodności" – brzmi komunikat na stronie fermy.
Jakie objawy zakażenia salmonellą?
Po spożyciu produktu z salmonellą może dojść do zatrucia pokarmowego. Najczęściej choroba objawia się po 18-24 godzinach od zakażenia. Występują bóle brzucha i głowy, wymioty oraz biegunka. Towarzyszy im wysoka temperatura.
Leczenie sprowadza się najczęściej do nawadniania organizmu i odpowiedniej diety. Często wystarczy ją stosować przez kilka dni, zażywając węgiel leczniczy albo lek zawierający substancję czynną diosmectite.