
Jeżeli wypiłeś już całą puszkę coli, to właśnie dostarczyłeś do organizmu równowartość 7 dużych (5g) kostek cukru! W normalnych warunkach powinno to wywołać u Ciebie odruch wymiotny, ale zawarty w coli kwas fosforowy zakwasza ją i stąd wrażenie orzeźwienia.
Odnosząc się do tego stwierdzenia, pragniemy zauważyć, iż podobną zawartością cukru charakteryzuje się 330 ml soku pomarańczowego czy jabłkowego. 330 ml Coli nie przekracza wartości wskazanego dziennego spożycia cukru, które wynosi 90 g dla diety osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal. Zaspokaja 39% tego wskazania.
[20 minut po wypiciu puszki Coli] stężenie cukru we krwi gwałtownie wzrasta, wystawiając organizm na pierwszą próbę. Trzustka zaczyna produkować ogromne ilości insuliny. Tylko w ten sposób Twoje ciało będzie mogło przetworzyć nadwyżkę cukru w tłuszcz, który jest łatwiej przyswajany przez organizm. W wyniku tego procesu tłuszcz zostaje zmagazynowany w postaci kuleczek. Co prawda są one mało estetyczne, ale za to przez pewien czas nieszkodliwe – natomiast nadmiar glukozy we krwi jest jak śmiertelna trucizna. Jedynie wątroba jest w stanie magazynować glukozę, ale tylko w ograniczonym stopniu.
Odnosząc się do stężenia cukru po spożyciu Coli, pragniemy zwrócić uwagę na wartości indeksów glikemicznych, które określają, w jakim stopniu wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu standardowej porcji danego produktu. Według kryterium IG miód np., który tradycyjnie jest uznawany za “zdrowy”, ma wyższy indeks glikemiczny od cukru stołowego.
[40 minut po wypiciu puszki Coli] większość kofeiny zawartej w Coli zostaje wchłonięta przez organizm. Kofeina powoduje rozszerzenie źrenic oraz podnosi ciśnienie krwi. W tym samym momencie podnosi się stężenie cukru w wątrobie, co powoduje uwolnienie cukru do krwi.
W artykule opisane jest działanie kofeiny zawartej w Coli w sposób, który sugeruje, że działa ona znacznie intensywniej niż w innych produktach żywnościowych. Jak powszechnie wiadomo, kofeina jest łagodnym stymulantem naturalnie występującym w ponad 63 roślinach w tym w herbacie i w kakao, a taże produktach zawierających kakao np. w czekoladzie. Dla porównania warto podkreślić, że zawartość kofeiny w 250 ml napoju typu cola wynosi średnio 25 mg kofeiny, podczas gdy w filiżance herbaty jest jej 30 mg, w filiżance palonej kawy (150 ml) – ok. 85 mg, kawy rozpuszczalnej – ok. 60 mg.
[45 minut po wypiciu puszki Coli] organizm zaczyna produkować zwiększoną ilość dopaminy. Dopamina to hormon stymulujący „ośrodek przyjemności” w mózgu. Taka sama reakcja występuje po zażyciu heroiny. To nie jedyna wspólna cecha łącząca narkotyki i cukier. Od cukru również można się uzależnić. I to do tego stopnia, że w jednym z badań wykazano, że cukier uzależnia silniej od kokainy4. Nic więc dziwnego, że osoba uzależniona od coli zachowuje się przed jej wypiciem jak narkoman na głodzie.
Uzależnienie jest poważną chorobą i pojęcie to nie powinno być stosowane lekkomyślnie. Zarówno cukier, jak i kofeina nie spełniają kryteriów substancji uzależniających, ustalonych przez ekspertów od uzależnień. Nie ma wiarygodnych badań na ludziach, które by wskazywały, że cukier czy kofeina mają działanie uzależniające, dlatego też eliminacja tych składników z diety nie powoduje żadnych poważniejszyh problemów zdrowotnych, jak w przypadku substancji o działaniu uzależniającym.
[60 minut po wypiciu puszki Coli] stężenie cukru we krwi znacznie się obniża (stan ten nazywamy hipoglikemią), a wraz z nim obniża się również poziom energii oraz koncentracji.
Stężenie glukozy we krwi nie jest związane tylko z ilością cukru w diecie, ale zależy także od innych elementów diety, dlatego należy urozmaicać posiłki, aby nie składały się z jednego produktu. Picie wody jest ważnym elementem zdrowej diety, ale w przypadku hipoglikemii wskazane jest podwyższenie poziomu glukozy we krwi, a więc np. zjedzenie przekąski.
(...) kwas fosforowy, który zaburza metabolizm wapnia i powoduje osteoporozę oraz rozmiękanie kości i zębów (...).
Nie ma wiarygodnych dowodów naukowych potwierdzających to stwierdzenie. Kwas fosforowy jest zaaprobowany do stosowania w produktach żywnościowych, a w napojach gazowanych znajduje się w niewielkich ilościch, aby nadać im smak. Ponadto fosfor jest minerałem występującym w naturze i bedącym także składnikiem wielu produktów żywnościowych np.: sera żółtego (w 100g sera typu Gouda jest 520 mg fosoru), jajek (w 100 g znajduje się 312 mg), pieczywa, np. typu 7 ziaren (w 100 g jest 148 mg fosforu), w odtłuszczonym mleku (w 100g jest 90mg fosforu) i innych.
(...) cukier, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę, choroby układu krążenia, artretyzm i choroby nowotworowe oraz do powstawania przewlekłych stanów zapalnych (...).
Nie ma wiarygodnych dowodów naukowych potwierdzających to stwierdzenie. Niezdrowy styl życia, w tym nieprawdłowe nawyki żywieniowe, jednostronna dieta, otyłość i brak regularnej aktywności fizycznej, jest przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych.
(...) aspartam, który powoduje aż 92 skutki uboczne, w tym guzy mózgu, epilepsję, nadwrażliwość emocjonalną i cukrzycę (...).
Nie ma wiarygodnych badań naukowych potwierdzających skutki uboczne działania aspartamu. Aspartam jest jednym z najdokładniej przebadanych składników i jego bezpieczeństwo było wielokrotnie potwierdzane przez organizacje zdrowotne, instytucje wykonawcze oraz naukowców na całym świecie.
Ponadto kwaśny odczyn coli jest zabójczy dla zębów. Czy zauważyłeś, jak po wypiciu coli zgrzytają Ci zęby? Cola ma więcej kwasu niż sok z cytryny, można jej więc używać do odrdzewiania metalu (spróbuj zostawić zardzewiałą monetę w coli na pół godziny i zobacz, co się stanie). Jeżeli często pijesz colę, szkliwo Twoich zębów może stać się porowate, zżółknąć lub zszarzeć.
Stan zdrowotny zębów zależy przed wszystkim od ich higieny, jakości diety i stylu życia. Zęby mogą ulec przebarwieniu pod wpływem tytoniu, herbaty, czerwonego wina, jeżeli nie są regularnie czyszczone.