Aspartam. 6 rzeczy, których o nim nie wiesz
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
14 stycznia 2014, 10:02·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 14 stycznia 2014, 10:02W przyszłym roku minie pięćdziesiąt lat od jego przypadkowego odkrycia. W ciągu pół wieku aspartam – bo o nim mowa – stał się popularnym słodzikiem, dodawanym do ponad 6000 produktów spożywczych i środków farmakologicznych. Swoją popularność aspartam zawdzięcza niskiej zawartości kalorycznej (jest 200 razy słodszy od cukru, dzięki czemu stosuje się go w znikomych ilościach) oraz zdolności do intensyfikacji owocowych smaków w gumach do życia, napojach i słodyczach.
Aspartam został odkryty przez amerykańskiego chemika w 1965 roku. W trakcie pracy nad lekiem na wrzody żołądka, James M. Schlatter odruchowo polizał palec, by podnieść kawałek papieru. Na jego skórze znajdowały się wówczas drobinki aspartamu – wyraźnie słodki smak zaintrygował naukowca i sprawił, że związek ten wkrótce znalazł zastosowanie jako alternatywa dla cukru.
Od momentu wprowadzenia do powszechnego użytku, aspartam przeszedł ponad 500 badań toksykologicznych, klinicznych oraz epidemiologicznych. W testach na ewentualną szkodliwość słodzika udział brały osoby dorosłe, dzieci, kobiety karmiące piersią, osoby otyłe, chorzy na cukrzycę i osoby dotknięte wadami genetycznymi. Badania potwierdziły bezpieczeństwo aspartamu – ich zawrotna liczba czyni ze słodzika jedną z najlepiej przebadanych substancji w historii ludzkości.
Na początku 1999 roku do ponad 450 grup e-mailowych trafił list od Nancy Markle, w którym autorka wyliczała zagrożenia związane ze spożywaniem aspartamu. Wśród skutków ubocznych wymieniła między innymi stwardnienie rozsiane oraz toczeń układowy. E-mail był "dziełem" Betty Martini, czołowej przeciwniczki sztucznych słodzików, a zawarte w nim informacje okazały się wyssane z palca.
Nie od dziś wiadomo, że cukier zawarty w słodyczach i napojach przyczynia się do powstania ubytków. Dobrą wiadomością dla miłośników słodkich smaków jest fakt, iż aspartam dodawany do żywności nie zwiększa ryzyka próchnicy.
W krajach zachodnich średnie spożycie cukru wynosi aż 50 gram dziennie – zastąpienie go sztucznym słodzikiem pozwala na redukcję podaży kalorii przy zachowaniu walorów smakowych dań. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością potwierdzają bezpieczeństwo stosowania aspartamu i zalecają zastępowanie sacharozy (cukru) słodzikiem przez osoby dotknięte problemem nadwagi i otyłości.
Szczególnym wskazaniem do korzystania z aspartamu są zaburzenia gospodarki węglowodanowej: cukrzyca typu 2, nietolerancja glukozy oraz nieprawidłowa glikemia na czczo. Ograniczenie spożycia cukru lub całkowita jego eliminacja sprzyja bowiem obniżeniu poziomu glukozy we krwi i utrzymaniu prawidłowej wagi.