
To jedno z najpopularniejszych obecnie piw na Wyspach czy w USA. I nie tylko. Można się dosłownie zakochać w jego goryczce. Niedziwne zatem, że szaleją za nim także także nad Wisłą. Indian Pale Ale, bo to o nim mowa, to piwo, a dokładnie rzecz biorąc „Ale”, które zaczyna zdobywać podniebienia Polaków.
Nie jest prawdą, że IPA było pierwszym piwem, które trafiło do Indii. Bo już w XVIII wieku pewne piwa docierały na tamten rynek nie psując się. Jednak były one znacznie cięższe w smaku, mocniejsze, jak chociażby czarnego koloru porter. Odkryciem jednak można powiedzieć, było to, że również Pale Ale nadawało się do dalekich podróży. Nie psuło się i zachowało smak. Od innych ale różniło go to, że był on nieco jaśniejszy, i był stosunkowo słabszy. Szybko stało się ono hitem, zaś browarnicy zaczęli eksperymentować ze smakiem. Dodawali więcej chmielu, inaczej podgrzewali słód. I tak docieramy do końca XVIII wieku kiedy zaczęto produkować piwo, które nazywano India Pale Ale, specjalnie tworzony pod rynek indyjski.
Każdy wie, że choć pewne składniki są równe sobie, to trunek alkoholowy musi zachować odpowiednie proporcje odnośnie ilości chmielu. Świeże piwo może mieć od funta do półtora funta chmielu w beczce 32 galonowej, piwo czerwcowe od dwóch do dwóch i pół funta, sierpniowe trzy funty, a na drugie lato trzy i pół funta. Zaś piwo przeznaczone na podróż do Indii należy dodać cztery funty chmielu CZYTAJ WIĘCEJ
Z biegiem czasu popularność tego piwa spowodowała, że i zagraniczne browary zaczęły komponować swoje wersje IPA. Do roku 1900 wiele amerykańskich firm produkowało tego rodzaju piwa. Niestety wraz z wprowadzeniem prohibicji w latach dwudziestych ubiegłego wieku tej tradycji zaprzestano. Na szczęście w ostatnich latach do niej powrócono. Browary odkurzyły przepisy i zaczęły na nowo tworzyć ale o dokładnej nazwie AIPA, czyli American India Pale Ale. Co go różni od tych z Wielkiej Brytanii? Każdy używa innego rodzaju chmielu. A w Stanach Zjednoczonych można znaleźć przynajmniej kilkanaście gatunków, co wpływa na to, że w każdym regionie natrafimy na ciut inny AIPA.

