Przegryzając codziennie nawet kilka orzechów dostarczamy organizmowi niezbędnej dziennej dawki kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się niechcianej tkanki tłuszczowej. Zawarty w orzechach włoskich i migdałach kwas alfa-linolowy jest dla nas szczególnie cenny. Obydwa związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi.
Witaminowe abecadło orzechów
Orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych takich jak magnez, potas czy fosfor. Garść orzechów lub migdałów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez oraz witaminę E, która wpływa na poprawę wyglądu skóry, wzmacnianie włosów i paznokci oraz pomaga zachować smukłą talię. Poza tym, orzechy laskowe obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne. Skutecznie poprawiają nastrój i łagodzą skutki stresu. Naukowo udowodniono, że osoby jedzące orzechy w różnej postaci pięć razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na choroby serca i nowotwory.
Kolejny ,,orzechowy’’ składnik, który chroni nasze serce to kwas foliowy. Zapobiega on wzrostowi stężenia homocysteiny we krwi. Zbyt wysoki poziom tego aminokwasu z kolei stanowi poważny czynnik ryzyka miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.
Orzechy a nasze narządy
Większość orzechów i nasion oleistych tonizuje i wzmacnia organizm. Zatem jedząc orzechy chronimy układ krążenia zmniejszając ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. W dużej mierze efekt ten zawdzięczany jest dobrym tłuszczom obecnym w orzechach. Tłuszcze i rozpuszczalna w nich witamina E odgrywają decydującą rolę w funkcjonowaniu wątroby. Oprócz tłuszczów zawierają one również dużo białka.
Niemałe zasługi w ochronie naszego serca ma także arginina – aminokwas występujący w orzechach. Jest on niezbędny do wytwarzania tlenku azotu, który poprzez rozkurczanie naczyń krwionośnych zwiększa przepływ krwi.
Według wielu naukowców orzechy mogą także zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów. W jednym z badań (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) wykazano, iż kobiety, które spożywały większe ilości orzechów oraz ziaren rzadziej chorowały na raka jelita grubego.
Orzechy powinny być spożywane także przez kobiety w wieku menopauzalnym ze względu na to, iż są one naturalnym źródłem fitoestrogenów, które w organizmie działają na podobieństwo ludzkich estrogenów, łagodząc objawy związane z klimakterium.
Orzech orzechowi nierówny
Jeśli kupujemy orzechy z niepewnego źródła możemy często natrafić na pleśnie zwane aflatoksynami, które mogą prowadzić do poważnych dolegliwości w naszym układzie pokarmowym. Tego typu pleśnie kryją się szczególnie w orzeszkach ziemnych (arachidowych, zwanych też fistaszkami), migdałach i ziarnach zbóż. Wystarczy jednorazowe spożycie nawet niewielkiej ilości, a pleśń może wywołać zatrucie pokarmowe, które objawia się nudnościami, biegunką lub wymiotami.
W Europie najczęstszymi źródłami mikotoksyn, czyli kolejnej odmiany groźnych dla organizmów pleśni, są orzechy (głównie arachidowe), zboża, suszone owoce, soki owocowe, produkty mięsne i mleko. Produkty dobrych producentów są systematycznie kontrolowane, dzięki temu masowe zatrucia zdarzają się sporadycznie. Jednakże dość często występują wtórne skażenia – spowodowane złymi warunkami przechowywania orzechów. Aby im zapobiec, zaleca się przechowywanie tych produktów w suchym, zacienionym i chłodnym miejscu do daty przydatności do spożycia, gdyż po jej przekroczeniu następuje zmiana mikroflory produktu i rozwój groźnych dla zdrowia mikroorganizmów, w tym pleśni.
Przechowywane w złych warunkach – w wysokiej temperaturze czy dużym naświetleniu orzechy czy nasiona mogą jełczeć. Gdy sięgniemy po zepsute orzechy możemy się liczyć z podrażnieniem żołądka i jelit oraz dolegliwościami woreczka żółciowego i wątroby, które spowalniają wydzielanie enzymów trzustkowych odpowiedzialnych za trawienie olejów, przez co nie są one prawidłowo przyswajane i wchłaniane oraz niszczą witaminy A, E i F – zarówno te, które występują w pokarmie jak i te znajdujące się już w organizmie.
Zatem, gdy już zdecydujemy się na ich zakup, i to od sprawdzonego dostawcy, to jeszcze zachęcamy do ,,prześwietlenia’’ razem z nami tego, co się dokładnie ,,kryje’’ w naszych ulubionych orzechach.
Przewodnik po orzechach
Migdały
Są bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź i błonnik. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu.
Orzechy ziemne
Wzmacniają śledzionę i żołądek, obniżają ciśnienie. Zawierają w sobie dużą zawartością witaminy B3, E oraz cynku, który sprzyja budowie białka i odbudowie tkanek. Z kolei witamina E jest silnym przeciwutlniaczem, który może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia oraz nowotworom. Natomiast witamina B3 ma wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego oraz zdrowie skóry.
Orzechy pistacjowe
Powodują wzmocnienie pracy wątroby, nerek i pozytywnie wpływają na pracę jelit. Idealnie się nadają szczególnie dla osób mających problem z cholesterolem. To, co wyróżnia je spośród innych orzechów to wysoka zawartość błonnika oraz luteiny.
Orzechy włoskie
Mają bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3, które wpływają na pracę mózgu. Zawierają w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo. Ponadto jest w nich też L-arginina - substancja, która pomaga w rozszerzaniu naczyń wieńcowych, a zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Nasiona słonecznika
Są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B oraz A i D. Jedzenie pestek słonecznika wspomaga wzrok, wzmacnia kości, poprawia cerę, a także pozytywnie wpływa na gojenie się ran, zmiany skórne oraz osłabioną odporność. Słonecznik jest także doskonały, źródłem cynku, żelaza, potasu i wapnia.
wórcze.
Sezam
Stanowi bardzo bogate źródło wapnia - pierwiastka, który ma ogromny wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego organizmu, gdyż chroni przed osteoporozą.
Dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu i działa kojąco na nerwy. Ponieważ zawiera w sobie wysoki poziom cynku, sezam powinni na stałe wprowadzić do jadłospisu mężczyźni, którzy chcą uniknąć problemu z prostatą. Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych witamin - A (dba o sprawność widzenia i wpływa na kondycję skóry, paznokci i włosów), E (jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkodzić tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu) oraz grupy B (wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek).
Orzechy laskowe
Wzmacniają śledzionę i żołądek, poprawiają jakość krwi, wzmacniają układ nerwowy, zalecane przy intensywnej pracy umysłowej. Są szczególnie zalecane dla dzieci i ludzi chorych na anemię.
Jedząc orzechy dostarczamy swojemu organizmowi niezbędnych witam i pozytywnej ,,energii’’. Ważne byśmy sięgali po te, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. W domu przechowujmy je w chłodnym i zaciemnionym miejscu, ale przede wszystkim zachęcamy do tego byśmy nauczyli się ,,chrupania’’ orzechów każdego dnia.