
Tylko w 2013 roku Polska zarobiła na sprzedaży produktów spożywczo-rolnych niemal 20 mld euro, stając się największym w Europie dostawcą tej grupy produktów. Szczególnie dobrze radzą sobie polscy producenci owoców. W sezonie 2012/2013 Polska była czwartym na świecie producentem jabłek i największym eksporterem tych owoców. Ponadto w ubiegłym roku Polska odpowiadała za 50 procent światowej produkcji czarnej porzeczki i 20 procent produkcji malin.
REKLAMA
W 2013 roku w Polsce zebrano 3,3 mln ton owoców z drzew. Nad Wisłą najwięcej produkuje się jabłek, wiśni i owoców jagodowych. Polska jest np. jednym z większych producentów borówki amerykańskiej (roczna produkcja wynosi 15 tys. ton), która jednak nie cieszy się dużym wzięciem na rodzimym rynku. 80 procent produkcji borówki amerykańskiej idzie na eksport.
Za granicę trafiają też polskie maliny („malinowym zagłębiem” jest województwo lubelskie – 75 procent krajowej produkcji), truskawki i jabłka. W sezonie 2012/2013 Polska była największym na świecie eksporterem jabłek.
W 2013 roku Polska wyeksportowała łącznie 1488 tys. ton owoców. Ich wartość ocenia się na 715 mln euro. 70 procent eksportowanych owoców i 50 procent warzyw pochodziło z województwa mazowieckiego.
Dobrze mają się także krajowe pieczarki, które sprzedawane są m.in. do Wielkiej Brytanii, Rosji, Niemiec i Francji. Polska wyeksportowała w ubiegłym roku 262 tys. ton pieczarek, będąc największym dostawcą tych grzybów w Europie. Rośnie przy tym eksport polskich pomidorów, które coraz chętnie kupowane są w Rosji. W drugiej połowie 2013 roku eksport do Rosji wzrósł o 45 procent. W tym samym okresie zmniejszył się jednak eksport cebuli, porów, czosnku i ogórków.
źródło: Kompass Poland
