
Kupujecie chleb z supermarketu? W wielu miejscach jest on jedynie wypiekany, a zanim włożono go do pieca, przez jakiś czas przebywał w chłodni. Niektórzy, gdy się o tym dowiadują wpadają w panikę. Wydaje im się, że takie pieczywo nie może być zdrowe. Jednak producenci przekonują, że jest inaczej i opisują jak wygląda proces tworzenia takiego chleba.
Do produkcji używamy zakwasu żytniego, podmłody pszennej, wypiekamy na kamieniu, czyli tym najbardziej tradycyjnym i wciąż najlepszym podłożu pieca piekarniczego, wykorzystujemy naturalne składniki. Jak widać, niczym nie różnimy się od zwykłej małej piekarni, która produkuje pieczywo z dziada pradziada, tylko, że my używamy do tego najnowszych technologii, które są zastosowane na rynku europejskim i światowym. Czytaj więcej
Tyle, że nie każdy chwali „odgrzewanie chleba”. Wielu piekarzy twierdzi, że pieczywo wypiekane w ten sposób nie należy do najzdrowszych. Pisał o tym niedawno Michał Wąsowski, który przekonywał o niezdrowych właściwościach mrożonego pieczywa.
Nawet proces produkcji takiego pieczywa wygląda zupełnie inaczej. Przede wszystkim do "mrożonego" dodaje się liczne ulepszacze czy konserwanty, jak na przykład ropionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom czy konserwujący sorbinian potasu (E-202). Oba składniki mogą powodować reakcje alergiczne, o czym oczywiście na próżno szukać informacji w supermarketach czy na etykietach. Czytaj więcej
Belg nie zgadza się z tą tezą. Twierdzi, że nie ma nic złego w tym, że ktoś wypieka mrożone pieczywo. Natomiast ci, którzy biją na alarm, robią tak, bo to uderza w ich interesy.
Proces mrożenia nie zmienia składu, ani nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze produktu. Większość osób nie tylko wie, że w sklepie można kupić mrożone pieczywo wypiekane na miejscu, ale również wielu z nas stosuje taką metodę w domach i nie ma w tym niczego złego. Niestety zdarza się , że technologia mrożenia jest krytykowana przez tych którzy usiłują chronić za pomocą takich nieprawdziwych stwierdzeń własne interesy. Czytaj więcej
Do tego na stronie Piekarnie24.pl, portalu branży piekarniczej dowiadujemy się o pewnych walorach smakowych takich mrożonych produktów. Dowiadujemy się, że tak naprawdę to od danego producenta zależy, czy to pieczywo jest dobre, czy nie. A nie od tego, czy jest mrożone.
Piekarnie24.pl o mrożonym pieczywie
Stosując bezpieczną dla ciasta technologię szybkiego schładzania, a następnie odpowiednie warunki jego przechowywania, takie odpieczone w przyszłości bułki czy bagietki niczym nie różnią się od tych świeżo przygotowanych. Wręcz przeciwnie – dzięki wydłużonemu garowaniu uzyskują niepowtarzalne walory smakowe i aromat. Czytaj więcej
Na razie w branży piekarniczej trwa spór. Czy rzeczywiście mrożone pieczywo jest niezdrowe, czy może nic nam nie grozi. Z jednej strony słyszymy tradycyjnych piekarzy mówiących, że ciasto głęboko mrożone zawiera mniej minerałów, witamin i błonnika, z drugiej strony mamy argumenty producenta, który twierdzi, że tak nie jest. Jak się dowiadujemy z portalu Piekarnie24.pl są też takie piekarnie, które jakby pogodziły się z faktem, że nie da się konkurować z mrożonkami i sami zamawiają już wyroby piekarnicze z głębokiego mrożenia. Dzięki temu mogą zwiększyć swój asortyment i stają się bardziej elastyczni na potrzeby klienta.
