Tradycyjni piekarze potępiają mrożone pieczywo, jednak jest ono co raz popularniejsze. Natomiast producenci przekonują, że takie pieczywo wcale nie traci swoich wartości
Tradycyjni piekarze potępiają mrożone pieczywo, jednak jest ono co raz popularniejsze. Natomiast producenci przekonują, że takie pieczywo wcale nie traci swoich wartości Fot: Shutterstock.com

Kupujecie chleb z supermarketu? W wielu miejscach jest on jedynie wypiekany, a zanim włożono go do pieca, przez jakiś czas przebywał w chłodni. Niektórzy, gdy się o tym dowiadują wpadają w panikę. Wydaje im się, że takie pieczywo nie może być zdrowe. Jednak producenci przekonują, że jest inaczej i opisują jak wygląda proces tworzenia takiego chleba.

REKLAMA
Chyba każdemu zdarzyło się kupić chleb wypiekany w supermarkecie. Zdajecie sobie sprawę z tego, że powstał z mrożonki? Produkt powstaje w zakładzie i przed ostatnią fazą produkcji, czyli wypiekiem, zostaje głęboko zmrożony. Następnie w takiej formie trafia do sklepów i supermarketów w całym kraju. Dla wielu jest to ułatwienie, bo o każdej porze dnia lub nocy można szybko i na miejscu wypiec "świeże" pieczywo.
W branży piekarniczej powstała cała debata na temat tego, czy taki chleb jest zdrowy, czy nie. W końcu nie powstaje on na miejscu, tylko przyjeżdża do sklepu i jest składowany w chłodni. Pytanie, czy ten chleb jest taki sam, jak pieczywo pochodzące z prawdziwej piekarni. Bart T'Seyen, właściciel Inter Europol Piekarnia Szwajcarska w rozmowie z „Portalem Spożywczym” twierdzi, że niczym się nie różni.
By nas do tego przekonać opowiada o tym, jak wygląda proces produkcyjny chleba u niego w firmie. Belg produkujący szwajcarskie pieczywo twierdzi, że jego produkty powstają w taki sam sposób, jak w małych piekarniach. Na dodatek przekonuje, że w jego produktach nie mamy do czynienia z chemią.
Bart T'Seyen

Do produkcji używamy zakwasu żytniego, podmłody pszennej, wypiekamy na kamieniu, czyli tym najbardziej tradycyjnym i wciąż najlepszym podłożu pieca piekarniczego, wykorzystujemy naturalne składniki. Jak widać, niczym nie różnimy się od zwykłej małej piekarni, która produkuje pieczywo z dziada pradziada, tylko, że my używamy do tego najnowszych technologii, które są zastosowane na rynku europejskim i światowym. Czytaj więcej


Tyle, że nie każdy chwali „odgrzewanie chleba”. Wielu piekarzy twierdzi, że pieczywo wypiekane w ten sposób nie należy do najzdrowszych. Pisał o tym niedawno Michał Wąsowski, który przekonywał o niezdrowych właściwościach mrożonego pieczywa.
Michał Wąsowski

Nawet proces produkcji takiego pieczywa wygląda zupełnie inaczej. Przede wszystkim do "mrożonego" dodaje się liczne ulepszacze czy konserwanty, jak na przykład ropionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom czy konserwujący sorbinian potasu (E-202). Oba składniki mogą powodować reakcje alergiczne, o czym oczywiście na próżno szukać informacji w supermarketach czy na etykietach. Czytaj więcej


Belg nie zgadza się z tą tezą. Twierdzi, że nie ma nic złego w tym, że ktoś wypieka mrożone pieczywo. Natomiast ci, którzy biją na alarm, robią tak, bo to uderza w ich interesy.
Bart T'Seyen

Proces mrożenia nie zmienia składu, ani nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze produktu. Większość osób nie tylko wie, że w sklepie można kupić mrożone pieczywo wypiekane na miejscu, ale również wielu z nas stosuje taką metodę w domach i nie ma w tym niczego złego. Niestety zdarza się , że technologia mrożenia jest krytykowana przez tych którzy usiłują chronić za pomocą takich nieprawdziwych stwierdzeń własne interesy. Czytaj więcej


Do tego na stronie Piekarnie24.pl, portalu branży piekarniczej dowiadujemy się o pewnych walorach smakowych takich mrożonych produktów. Dowiadujemy się, że tak naprawdę to od danego producenta zależy, czy to pieczywo jest dobre, czy nie. A nie od tego, czy jest mrożone.

Piekarnie24.pl o mrożonym pieczywie

Stosując bezpieczną dla ciasta technologię szybkiego schładzania, a następnie odpowiednie warunki jego przechowywania, takie odpieczone w przyszłości bułki czy bagietki niczym nie różnią się od tych świeżo przygotowanych. Wręcz przeciwnie – dzięki wydłużonemu garowaniu uzyskują niepowtarzalne walory smakowe i aromat. Czytaj więcej


Na razie w branży piekarniczej trwa spór. Czy rzeczywiście mrożone pieczywo jest niezdrowe, czy może nic nam nie grozi. Z jednej strony słyszymy tradycyjnych piekarzy mówiących, że ciasto głęboko mrożone zawiera mniej minerałów, witamin i błonnika, z drugiej strony mamy argumenty producenta, który twierdzi, że tak nie jest. Jak się dowiadujemy z portalu Piekarnie24.pl są też takie piekarnie, które jakby pogodziły się z faktem, że nie da się konkurować z mrożonkami i sami zamawiają już wyroby piekarnicze z głębokiego mrożenia. Dzięki temu mogą zwiększyć swój asortyment i stają się bardziej elastyczni na potrzeby klienta.