Dostawca sieci restauracji McDonald's i KFC w Chinach został oskarżony o dostarczanie swoim klientom zepsutego mięsa. Miał fałszować daty przydatności produktów do spożycia.
Sieci fast-food w Chinach rozwijają się bardzo dynamicznie. Sama KFC ma tam ponad 4,4 tys. restauracji. Ten rozwój może jednak zahamować ze względu na problemy z dostawcami i bezpieczeństwem żywności.
Ostatni skandal związany z branżą spożywczą w Chinach odkryła lokalna telewizja z Szanghaju. Reporterzy zdobyli dowody na to, że jedna z firm przetwórstwa mięsnego fałszowała etykiety i wprowadzała swoich kontrahentów w błąd. Na opakowaniu widniała dobra data przydatności do spożycia, lecz w środku znajdowało się zepsute mięso.
Mięso z zakładów, które dopuściło się tych praktyk trafiało później do chińskich restauracji należących do amerykańskich sieci McDonald's i KFC.
To nie pierwszy tego typu skandal związany z siecią KFC w Chinach. Pod koniec 2012 roku wyszło na jaw, że dostawca kurczaków do restuaracji tej sieci w Chinach faszerował drób antybiotykami.