Pyszne talerze, smakowite łyżki. Polki stworzyły jadalne naczynia.
Pyszne talerze, smakowite łyżki. Polki stworzyły jadalne naczynia. materiały prasowe

Plastikowe naczynia można wyrzucić na śmietnik, a porcelanowe schować do szafki. Nigdy więcej nieapetycznych talerzy i zmywania. Polki stworzyły zastawę, która nie tylko wygląda pięknie i robi wrażenie, lecz także da się ją zjeść. Po solidnym posiłku żartowałeś zawsze, że mógłbyś zjeść nawet talerz? No cóż, teraz to możliwe!

REKLAMA
Plastiki na śmietnik
Martyna Ochojska, Dominika Wysoglad i Joanna Jurga, trzy młode projektantki, wpadły na pomysł stworzenia czegoś, co od dawna śniło się łasuchom. Wymyśliły - nie do końca - jednorazowe naczynia, które nie są brzydkimi plastikowymi czy papierowymi talerzami, jakie zaśmiecają środowisko i nie pobudzają apetytu. One zrobiły takie, które kuszą wyglądem i zapachem, a do tego smakują całkiem nieźle. Skąd to wiadomo? Bo są jadalne.
-Naczynia powstały w ramach warsztatów ekologicznych - opowiadają twórczynie -Chciałyśmy stworzyć projekt, który poszerzy wiedzę dzieci i pokażee, że ekologia to nie tylko segregowanie odpadów czy robienie zabawek ze zużytych opakowań. To prowokacja do myślenia o przetwarzaniu też innych rzeczy - czyli w tym wypadku jedzenia. To również pomysł na zredukowanie użycia plastikowych jednorazówek, oraz na świetna zabawę nie tylko z dziećmi.
logo
Do stworzenia naczyń użyto przeróżnych składników. materiały prasowe
Każdy takie naczynia może wyprodukować sam, wedle własnych potrzeb i zamiłowań smakowych. W domowym zaciszu, wśród znajomych czy z rodziną. Autorki udostępniają przepis i chcą się dzielić pomysłem z innymi, aby powstało jak najwięcej takich ekologicznych talerzy, misek czy łyżek.
Praca nad zestawZESTAW nie była jednak wcale taka prosta i krótka, jak się wydaje. Projektantki pracowały w pojedynkę, kontaktując się jednak cały czas ze sobą i konsultując efekty. Eksperymentowały ze składnikami - warzywami, masą i przyprawami, aby osiągnąć najbardziej pożądany efekt.
-Kiedy zaczęłyśmy pracę nad projektem, każda z nas zamknęła się w swojej własnej kuchni. Co chwilę dzwoniłyśmy do siebie i wysyłałyśmy zdjęcia, zdając relację, jakie składniki udało nam się połączyć i czy coś z tego wyszło. Pomysł, żeby ciasto "zlepić" bananami podrzuciła Asia, która jako weganka ma w tym temacie pewne doświadczenia. Użyłyśmy więc skórek od bananów, ryżu i mąki ,ale kiedy okazało się, że naczynia w smaku są dość gorzkie, zamieniłyśmy skórki na banany. Dokładny przepis udostępniamy na naszym Facebooku.
Zrób swój własny talerz
-Ciasto, które proponujemy, ma swoje ograniczenia, ale można z niego stworzyć tak naprawdę różne kształty. Można nim wyklejać również formy i foremki do pieczenia. My do naszej masy dodałyśmy też suszone warzywa i przyprawy, żeby urozmaicić jego kolorystykę i zapach - wyjaśniają.
Taka konsystencja pozwoliła na stworzenie zastawy, która wystarczy do zaserwowania pełnego posiłku, a przy tym jest trwała - żadna zupa czy sos nie przecieka, a do tego talerze i miski mają miękkie kształty. Projektantki do ciasta dodały też przyprawy, aby uzyskać odpowiedni smak i zapach, a także barwniki stworzone z warzyw i owoców, żeby naczynia były kolorowe. Dziewczyny same przerobiły buraki, marchewkę czy dynię.
logo
Każde sam może wykonać takie naczynia, ponieważ projektantki chętnie dzielą się swoim przepisem. materiały prasowe
Podczas, gdy niektórzy projektanci dostają szału, gdy ktoś ich kopiuje, twórczynie jadalnych naczyń same zachęcają ludzi do tworzenia własnych. Taką mają ideę - chcą, aby jak najwięcej osób spróbowało i przekonało się do umieszczania swego obiadu na takich talerzach czy jedzenia za pomocą takich łyżek. Ale, co istotne, niedługo też będzie można zestawZESTAW zobaczyć na własne oczy i dotknąć na paru wystawach, ponieważ został on wyróżniony i doceniony.
-Projekt powstał w oparciu o ideę open source, a więc chcemy się nim dzielić, zachęcając ludzi do tworzenia własnych zestawów. Już niebawem naczynia będzie można zobaczyć na kilku wystawach, między innymi na Łódz Design i na wystawie designu odpowiedzialnego "Projekt - Człowiek" w Ostródzie oraz Olsztynie - opowiadają projektantki -W październiku jedziemy także na Dutch Design Week, gdzie na wystawie POLISH DESIGN: in the middle of, na naszych naczyniach będzie można nie tylko zjeść, ale również poprowadzimy tam warsztaty z ich wytwarzania.
Po zjedzeniu obiadu, takie naczynia można też zjeść albo - jak piszą na swojej stronie - "można też pozwolić zjeść je innym – ptaki będą wniebowzięte – a w ostateczności można je też po prostu wyrzucić, ponieważ jako naturalna biomasa szybko wrócą do natury".