
Jogurty owocowe są zdrowe? Mit. Batony energetyczne zawsze dobre dla sportowców? Mit. Trzeba unikać produktów z dodatkami E? Mit. – Zbyt dużo ludzi sprawdza liczbę kalorii, zbyt mało listę składników – przekonuje w rozmowie z naTemat dietetyczka Kamila Kweczke, autorka strony czytamyetykiety.pl.
Składa się głównie z mąki żytniej (45%), wody i mąki pszennej (10%). Gdzie jest mąka orkiszowa? Otóż zajmuje na liście dziesiątą pozycję i stanowi tylko 1%! Nie oszukujmy się, 1% to bardzo mało, wręcz tyle, co nic. Na szóstym miejscu znajduje się jeszcze ziarno orkiszu (2%), czyli razem dodatek orkiszu stanowi 3%, czyli nadal niewiele. Chleb powinien się nazywać Kołodziej żytnio-pszenny, a nie orkiszowy.
Zaletą produktu jest zastosowanie przez producenta mąki pszennej pełnoziarnistej (niestety jest to jedyna pozytywna cecha tego produktu). Jednak oprócz mąki pełnoziarnistej zostały użyte zwykła mąka pszenna oraz mąka ryżowa (nie zostały podane informacje w jakiej ilości). Jak można się było spodziewać karmelowo-czekoladowe płatki zawierają cukier, a także syrop glukozowy (cukier stanowi 30% produktu). Pasta karmelowa zawiera konserwant – sorbinian potasu. Produkt wzbogacany jest w witaminy i składniki mineralne, które nie sprawią, że stanie się dobrym wyborem na zakupach.
Kanapkowy Hochland nie jest serkiem, a kremem do kanapek składającym się głównie z tłuszczu roślinnego, białek mleka i sera twarogowego (tak, ser twarogowy jest dopiero na trzeciej pozycji). Kolejnymi składnikami są woda, mleko, mleko w proszku, aromat, sól, regulator kwasowości i zagęstnik. Oczywiście smak śmietankowy nie ma nic wspólnego ze śmietanką, a ściśle powiązany jest z aromatem naturalnym. Taki Krem śmietankowy składa się, aż w 25% z tłuszczu.
