Majówka to zazwyczaj kilkudniowa impreza mocno zakrapiana alkoholem. Ale czasem trzeba też wrzucić coś na ruszt. Gotowanie w gronie znajomych może stać się nie tylko obowiązkiem, ale również dobrą zabawą. Zmobilizowaliśmy naszych blogerów, by specjalnie dla was przygotowali przepisy na dania proste, szybkie oraz niezbyt godzące w nasze portfele. Oto one!
"Przed nami długi majowy weekend, proponujemy Wam dwie łatwe do przygotowania potrawy - szybkie, smaczne i tanie. Rodzinne weekendy to rodzinne gotowanie, sprawmy też frajdę naszym dzieciom zapraszając je do pomocy w kuchni. Na przystawkę zimny chłodnik pomidorowy, czyli hiszpańskie Gazpacho a
na drugie danie lekka tarta z kuchni francuskiej - Quiche Lorraine.
Zaczynamy!"
GAZPACHO
"Przepis na dwa pucharki. Gazpacho nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno, doskonale ochładza w gorące dni. Czasami do zupy dodaje się rozmoczony chleb. My jednak zakochaliśmy się w tym pięknym czerwonym kolorze i postanowiliśmy ominąć resztę dodatków i przygotować podstawową wersję przepisu."
Potrzebujemy:
1 kg pomidorów bardzo czerwonych, dojrzałych pomidorów
1 papryka czerwona
1 ząbek czosnku
100 g cebuli
4 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
pieprz do smaku
bazylia, pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy wycinamy gniazda. Kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy kroimy na drobniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobniej. Wszystkie warzywa przekładamy do dużego naczynia i miksujemy blenderem na bardzo gładką masę. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek, ocet z białego wina oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko trzymamy w lodówce aż do czasu podania. Jeżeli udajemy się na piknik to możemy Gazpacho zabrać ze sobą w termosie. Dekorujemy bazylią. Można dorzucić dwie kostki lodu.
TARTA QUICHE LORRAINE
Czyli placek lotaryński. To tradycyjne danie z północno-wschodniej Francji.
Pyszna i lekka, na zimno i na ciepło.
Potrzebujemy:
200g mąki
5 średnich jajek
100g zimnego masła lub margaryny
sól
200g boczek wędzony boczek
200g tartego sera Gouda
400 ml mleka
3 trójkątnych topionych serków śmietankowych
3 łyżki bułki tartej
czarny pieprz
trochę startej gałki muszkatołowej
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie i wbić 1 jajko, po czym dodać pokrojony na drobne kawałeczki zimny tłuszcz oraz szczyptę soli - wszystko zagnieść rękami na jednolitą masę. Uformować kulę, i przełożyć przykryte na 20 minut do lodówki. W międzyczasie pokroić w paseczki boczek i chwilę przesmażyć na teflonowej patelni - tak, aby był troszkę przyrumieniony. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim serki topione. Pozostawić do ostygnięcia. Do mleka dodać pozostałe jajka - dobrze rozbełtać oraz tarty żółty ser, wszystko doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę do tart (28 cm średnicy) nasmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do okręgu (ok. 32 cm średnicy) i wyłożyć nim formę, podnosząc do góry i dociskając brzegi do formy. Dno ciasta nakłuć widelcem w paru miejscach, wysypać bułkę tartą tak aby przykryła całe dno (to zapobiegnie zamoczeniu ciasta) i wylać mieszankę jajeczną, na wierzchu ułożyć boczek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez około 45 minut.Wyjąć z piekarnika i podawać od razu lub po przestudzeniu.
Przygotowanie:
Kotlety posypać przyprawą "5 smaków" i obsmażyć na patelni. Pokroić jabłka. Połączyć składniki zaprawy. Przełożyć kotlety i jabłka do naczynia żaroodpornego i zalać zaprawą. Piec w 200 stopni Celsjusza przez 30 - 40 minut aż kotlety i jabłka zmiękną.
Przygotowanie:
Pokroić warzywa, posypać przyprawami i serkiem kozimpolać odrobiną oliwy oraz i piec w 160 stopni Celsjusza ok. 40 minut aż warzywa zmiękną.
"...DLA WSZYSTKICH."
BANANY PIJANE RUMEM
Potrzebujemy:
4 brązowe banany (będą najlepsze do tego deseru)
Pół szlanki cukru brązowego
1/4 szklanki rumu
2 łyżki masła
Lody waniliowe
Przygotowanie:
Banany pokroić wzdłuż i usmażyć na maśle aż zmiękną. Dodać cukier, wymieszać. Dodać rum. Smażyć aż banany będą całkiem brązowe i miękkie, a cukier skarmelizowany. Podawać z lodami waniliowymi.
"Uznałem, że zaproponuję rybę i kurczaka. Do tego sałatka z gotowanych buraczków. Są to przepisy nieskomplikowane, dodatkowym ich atutem jest to, że można je również przygotować w piekarniku."
BURACZKI VINAIGRETTE
Potrzebujemy:
4 ugotowane buraki w skórce
3 żółtka
2 ząbki czosnku
200 g oliwy
1 cytryna
sól,pieprz
Przygotowanie:
Buraki obieramy, kroimy w słupki. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Posiekane buraki mieszamy z naszym majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
KURCZAK W MARYNACIE KREOLSKIEJ
4 piersi z kurczaka
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 czubata łyżeczka curry
40 ml sosu sojowego jasnego
1 ananas
odrobina miodu
pieprz
Zrób marynatę. W sporej misce wymieszaj posiekany czosnek, curry, tymianek, sos sojowy oraz pieprz i łyżeczkę miodu. Włóż w nią piersi z kurczaka i kilkukrotnie przewróć, tak aby wchłonęły jak najwięcej smaku. Odstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny, najlepiej na całą noc. Piersi grilluj 15 minut. Podawaj z grillowanymi plastrami ananasa.
GRILLOWE PACZUSZKI Z ŁOSOSIA
Potrzebujemy:
500 g łososia
koperek
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek
4 plasterki cytryny
Przygotowanie:
Łososia podziel na porcje. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej o szerokości 15 cm. Rozsmaruj na nich kilka kropel oliwy z oliwek i połóż łososia ( jeżeli nie jest oskórowany to skórą do spodu). Rybę posól, popieprz i ułóż na niej koperek, natkę, parę płatków czosnku oraz plasterek cytryny. Całość zawiń tak aby podczas grillowania nic nie wypływało. Grilluj około 10 minut.
Jak widać majówka obejdzie się bez tłustych, grillowanych kiełbas, które można zastąpić nawet wytrawnym łososiem. Lista przepisów KL Team, Melanii Kozyry i Jana Kuronia pomoże wam przyrządzić potrawy z polotem i niezapomnianym smakiem. A więc do dzieła! Niech ten długi weekend będzie pełen miłych doznań, także tych kulinarnych.