Ten film uświadomi ci, że cały czas źle gotowałeś makaron. 9 kuchennych trików, które ułatwią gotowanie

Ugotowanego makaronu nie powinno się płukać zimną wodą
Ugotowanego makaronu nie powinno się płukać zimną wodą Kadr z filmu na YouTube.com
Okazuje się, że tysiące amatorów gotowania robiło tą prostą czynność źle. Mowa o gotowaniu makaronu, które – jak się okazuje – powinno się robić zupełnie inaczej, niż się przyjęło. Film na YouTube, w którym kucharz wyjaśnia, jak naprawdę powinno się gotować makaron, przemówił do polskich internautów. To idealny powód, by takich porad poznać więcej. Życie w kuchni można sobie znacząco ułatwić.


1. Nakładasz makaron na talerz i polewasz sosem? To źle

Podstawowym błędem jest płukanie sitka z makaronem w zimnej wodzie z kranu. Wodę z gotowania powinno się zachować i w małej ilości dodać na patelnię do sosu, wtedy makaron będzie błyszczący i delikatniejszy w smaku. Makaron nie powinien też stygnąć w sitku, gdy sos się grzeje w garnku. Lepiej od razu po ugotowaniu dorzucić go do rondla z sosem.

2. Natka w foliowej torebce

Po zakupie natki, powinno się ją jak najdokładniej osuszyć i obciąć końce, tak jak w przypadku ciętych kwiatów. Potem wstawiamy natkę do szklanki z wodą i przykrywamy ją szczelnie foliową torebką. Tak przechowywana wytrzyma w lodówce tydzień. W ten sam sposób można długo zachować świeżość kolendry czy koperku.

3. Jak kroić cebulę, żeby się nie rozpadała?

Każdy kucharz ma swoje sposoby na przyspieszenie pracy na restauracyjnym zapleczu. W sieci jest oczywiście mnóstwo porad. Na przykład te, jak szybko pokroić na drobne kawałeczki cebulę. Dla mnie zawsze było to zadaniem prawie niewykonalnym. Do czasu, aż nie zobaczyłam jak Gordon Ramsay tłumaczy to na tym filmiku.

Końcówki z korzonkiem nigdy nie powinno się odkrajać – wtedy płacze się dużo mocniej. Część z korzonkiem przydaje się też przy krojeniu przepołowionej cebuli – trzyma ją w całości. Nożem kroi się ją dopiero na samym końcu.

4. Drewniana łyżka na wykipienie

Aby uniknąć zalanej płyty kuchennej, wystarczy na kipiącym garnku położyć drewnianą łyżkę. Wtedy nic się nie wyleje, bo piana nie urośnie. Bąbelki w kontakcie z łyżką pękną, a woda spłynie z powrotem do garnka.

5. Nóż musi być ostry

Wojciech Modest Amaro mówił naTemat, że to jego zdaniem największy kuchenny błąd Polaków. – Nóż kucharz ostrzy co najmniej co dwa dni. Dzięki temu krojenie trwa ułamki sekund i nie trzeba się potem mocować dłuższą chwilę – mówił. Dowodzą tego pojawiające się na YouTube filmiki, gdzie kucharze z całego świata dokonują z nożem cudów. – Kuchnia japońska zrobiła na mnie duże wrażenie – dodaje Amaro. – Oni kroją bardzo szybko i to tasakiem makaron soba z milimetrową dokładnością. W Japonii jest szacunek do produktu i do techniki.

6. Nie wyrzucajcie zieleniny i obierków!

Pani w warzywniaku pyta czy przyciąć listki z rzodkiewki? Powiedz, że nie! Można je dodać do zupy. Z zielonej części świeżych marchewek można robić pesto równie dobrze, co z liści bazylii. A obierki? Skórki marchewki, listki selera naciowego, łupiny cebuli i trzonki grzybów warto przechowywać w jednej torbie w zamrażalniku i w razie potrzeby używać ich do przygotowania wywaru warzywnego.

7. Nie marnuj jabłek

Ludzie wyrzucają średnio 30 proc. jabłka. Może warto spróbować jeść je od spodu do ogonka, a nie obgryzając boki. Podobno w ten sposób da się praktycznie bezboleśnie zjeść cały ogryzek.

8. Jak szybko schłodzić butelkę piwa?

Ciepłą butelkę należy owinąć mokrymi ręcznikami papierowymi i wstawić do zamrażarki na jakieś dwadzieścia minut. Potem piwo będzie schłodzone. Uwaga! O takiej butelce nie wolno zapomnieć, jeżeli zostanie w zamrażarce zbyt długo może wybuchnąć.

9. Gdzie trzymać jajka?

Najchłodniej jest w dolnych przegrodach i jak najgłębiej wewnątrz lodówki, trochę cieplej na drzwiach i na górnych półkach. Dlatego nabiału i jajek, które szybko się psują, nie powinno się przechowywać właściwie w miejscach, które zostały do tego zaprojektowane...

10. Co gotować we wrzącej wodzie, a co nie?

To też nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od tego, co chcemy w ugotować. Jeżeli rybę czy mięso, najlepiej wrzucić je do zimnej wody i gotować na wolnym ogniu, to znaczy w stanie, gdy co parę sekund pojawiają się na powierzchni małe bąbelki. Makaron i warzywa powinno się natomiast wrzucać już do mocno bulgoczącego wrzątku. Na filmiku jeden z eksperymentów "Pogromców mitów" związany z gorącą wodą.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
Renault 0 0Jazda w tym aucie to czysta przyjemność. Rodzina będzie zachwycona
Brita 0 0Co powinno pić dziecko? Dobrą wodę znajdziesz nie tylko na sklepowych półkach
TYLKO W NATEMAT 0 0PiS przystąpił do realizacji obietnic, czyli dlaczego Polacy będą zarabiali mniej
0 0Tak PiS załata budżet. W styczniu ceny alkoholu i papierosów pójdą w górę!
Leroy Merlin 0 0Glamour, a może... pustynny? Najnowsze ekscytujące trendy w urządzaniu wnętrz
Möller's 0 0Jak wspierać rozwój dziecka po 4 tygodniu życia? Ten składnik warto wprowadzić do diety
dad:HERO 0 0I wtedy wchodzi Pepsi, cała na różowo… Wina musującego z logiem tej firmy się nie spodziewałeś
Volvo 0 0Chcesz tanio kupić nowy samochód? To najlepszy moment. Zobacz, co wymyśliło Volvo
0 0Takich ludzi trzeba jak najszybciej wyeliminować z dróg. "Bogate dzieciaki" chwalą się piractwem