
Jak można się domyślić, moda na superfood narodziła się za oceanem, konkretnie w Stanach Zjednoczonych. To tamtejsze gwiazdy takie jak Gwyneth Paltrow czy Madonna jako pierwsze zaczęły układać peany na cześć zbawiennych efektów spożywania superjedzenia oraz zaadaptowały je do swojej codziennej diety. I to właśnie za ich sprawą takie produkty jak algi albo jagody goi zyskały ogromną popularność. Paltrow założyła nawet lifestyle'owy blog o nazwie Goop, m.in. poświęcony propagowaniu idei superfood.
Tak naprawdę superjedzeniem można by nazwać niemal każde warzywo i każdy owoc oraz całą gamę innych naturalnych produktów, jak zboża, ryby czy nawet przyprawy. Nie jest to jakaś specjalnie wyselekcjonowana grupa, która ma wyjątkowo zbawienny wpływ na nasz organizm. W końcu większość naturalnych, nieprzetworzonych produktów zawiera w sobie różne witaminy i mikroelementy, które są korzystne dla naszego zdrowia. Jedne mają mniej tych składników, inne więcej, jednak zawsze jakieś posiadają.
Nie znam żadnego dokładnego spisu produktów, które można by zaklasyfikować jako superfood. Każdy tak naprawdę tworzy swoją listę i definicję, tak jak chce. Łatkę superfood można przypiąć niemal wszystkiemu, co zdrowe i naturalne.
Superfood nie jest zatem czymś odkrywczym, czego wcześniej byśmy nie znali. Przeciwnie, spożywanie zdrowej i naturalnej żywności było przecież kultywowane od zarania dziejów ludzkości. Jednak w obecnych czasach, w dobie jedzenia przetworzonego, zawierającego mnóstwo barwników i konserwantów, w dobie śmieciowych potraw z barów szybkiej obsługi, produkty świeże, naturalne, pozyskiwane od lokalnych producentów są tym bardziej pożądane. A nazwanie ich „superjedzeniem” tylko napędza ten popyt.
Według badań British Dietetic Association (BDA), 61 proc. osób kupiłoby konkretny produkt tylko dlatego, że został uznany za „superfood”.
Moim zdaniem superfood jest nieco przereklamowany. Oczywiście spożywanie tego typu produktów jest bardzo korzystne dla zdrowia, jednak nie powinniśmy sądzić, że codzienne wypicie jednej szklanki soku z jagód goi diametralnie odmieni nasze życie i samopoczucie. Zdrowy tryb życia to podstawa. Częsty ruch, odstawienie czipsów, słodyczy, alkoholu, papierosów. Dopiero to w połączeniu ze zbilansowaną dietą, złożoną choćby i z superfood może przynieść realne efekty.
Napisz do autora: jakub.rusak@natemat.pl